Κυριακή, Απριλίου 18, 2010

ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ...ΤΟ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΟΥΜΕ...

Το κυβερνητικό σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ανατρέπει πλήρως το υφιστάμενο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει τις συντάξεις σε... επιδόματα ένδειας και καταργεί κάθε έννοια ανταπόδοσης για τις συντάξεις όσων εξέλθουν από την εργασία τους τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση επέλεξε το σκληρότερο σενάριο αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα ανατρέποντας πλήρως τη σημερινή εικόνα και οδηγώντας τις συντάξεις στο 60% έως 65% του συντάξιμου μισθού, γεγονός που σημαίνει περικοπές έως και 30% από τα σημερινά επίπεδα.
Το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες ενέκρινε εξαιρετικά επώδυνα μέτρα, η ισχύς των οποίων θα ξεκινήσει σε τέσσερις χρόνους: άμεσα, το 2011, το 2013 και το 2018. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή ως τις 30 Απριλίου και να ψηφισθεί εντός του Μαΐου. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης εκπέμπει το απαραίτητο «σήμα» προς τις αγορές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και να λάβει «γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα» για την αντιμετώπιση του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων.

Ωστόσο η απόφαση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει κύμα κοινωνικών αντιδράσεων, με τα συνδικάτα να προγραμματίζουν «άμεσες και δυναμικές κινητοποιήσεις». Η ΓΣΕΕ προετοιμάζεται για γενική απεργία εντός του Απριλίου, η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη αποφασίσει 24ωρη στον δημόσιο τομέα για τις 22 του μήνα, ενώ το ΠΑΜΕ προχωρεί σε 48ωρη στις 21 και 22 Απριλίου.
Οι ρυθμίσεις που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο άλλαξαν επί τα χείρω το αρχικό σχέδιο της κυβερνητικής μεταρρύθμισης. Οι αλλαγές επικεντρώνονται στα εξής σημεία:

Πρώτον, η βασική σύνταξη θα δίνεται μόνο στο 65ο έτος της ηλικίας - και όχι σε όλους-, ανεξαρτήτως του πότε λαμβάνει ο ασφαλισμένος την ανταποδοτική σύνταξη. Μάλιστα θα τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια που θα απαγορεύουν τη χορήγησή της στις περιπτώσεις όπου ο συνταξιούχος έχει επιπλέον εισοδήματα.
Δεύτερον, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται σε 60% ή 65%, από 70% ή 80%, γεγονός που οδηγεί σε δραματικές μειώσεις τις συντάξεις. Τρίτον, επιβάλλεται άμεσα, από το 2010, δηλαδή με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η εισφορά θα είναι μηνιαία και θα κυμαίνεται από 2% ως 5%.
Τέταρτον, περικόπτονται άμεσα οι συντάξεις των ασφαλισμένων στα ελλειμματικά Ταμεία (ΟΑΕΕ), αλλάζοντας από το 2013 τον τρόπο του υπολογισμού τους.
Πέμπτον, οι υψηλοσυνταξιούχοι των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) θα υποστούν μία επιπλέον μείωση των συντάξεών τους. Εκτον, η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταθέσει νωρίτερα ορισμένα μέτρα, όπως η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η αύξηση της «ποινής» σε περιπτώσεις πρόωρης εξόδου, η εξίσωση των ορίων ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: