Τετάρτη, Απριλίου 21, 2010

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...

Πληθυσμιακή έκρηξη του φυτοπλαγκτού σημειώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες και στον Θερμαϊκό κόλπο, με αποτέλεσμα να μείνουν καθηλωμένα στη στεριά τα αλιευτικά σκάφη των παράκτιων αλιέων.
Οι 1.700 αλιείς στην Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων 1.350 στη Θεσσαλονίκη, έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και όπως περιγράφουν δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Η απόγνωση τους οδήγησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Θερμαϊκό κόλπο με τα σκάφη τους, τα οποία παρέταξαν στον θαλάσσιο χώρο, από το ύψος της πλατείας Αριστοτέλους μέχρι το λιμάνι. Περίπου 80 σκάφη με τους ιδιοκτήτες τους παρέμεναν μέχρι τις 11 το πρωί στον κόλπο, προβάλλοντας το αίτημα των αλιέων για αποζημίωση από την κυβέρνηση.
“Πολλοί αλιείς δεν είχαν χρήματα να βάλουν πετρέλαιο στα σκάφη και να έρθουν στη συγκέντρωση. Τα καΐκια δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά, διότι βάζοντας τα δίχτυα, μπαίνει το φυτοπλαγκτόν, η λάσπη και τα σκίζει. Ακόμη και οι δύτες οστρακοαλιείς έχουν το ίδιο πρόβλημα, γιατί η λάσπη έχει σκεπάσει τα όστρακα. Είναι μεγάλη η καταστροφή”, περιγράφει ο Χρήστος Αθανασίου, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας. Οι αλιείς χαρακτηρίζουν περιβαλλοντική τη ζημιά που υπόκεινται και ζητούν αποζημίωση από κονδύλια της Ε.Ε., όπως έχουν πάρει την περίοδο του 2000. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι των αλιέων συναντήθηκαν με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του, ενώ αργότερα παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασαν τα προβλήματα τους.

Το φαινόμενο της ανάπτυξης του φυτοπλαγκτού ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου στο Θρακικό Πέλαγος, από την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη, έφτασε στον Στρυμονικό κόλπο και επεκτάθηκε στον Θερμαϊκό, αφήνοντας χωρίς δουλειά τους ψαράδες της Βόρειας Ελλάδας.
Το φυτοπλαγκτόν είναι φυτικοί μικροσκοπικοί οργανισμοί, οι οποίοι για να αναπτυχθούν χρειάζονται θρεπτικά άλατα και ήλιο. “Στο Βόρειο Αιγαίο εκβάλλουν τουλάχιστον τρία ποτάμια που μεταφέρουν θρεπτικές ουσίες, ενώ φθάνουν και τα νερά της Μαύρης Θάλασσας. Ιδιαίτερα τον χειμώνα έχουμε το φαινόμενο συγκεντρώσεων θρεπτικών αλάτων στην περιοχή”, σύμφωνα με τον Σωτήρη Ορφανίδη, δρ. βιολόγο - ερευνητή του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας ΕΘΙΑΓΕ.
“Εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και του θερμού χειμώνα που περάσαμε, ο οποίος συνδυάσθηκε με μεγάλες βροχοπτώσεις, είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν θρεπτικά άλατα στην περιοχή και να έχουμε ευνοϊκές συνθήκες. Έτσι, είχαμε την πληθυσμιακή έκρηξη του φυτοπλαγκτού”, εξηγεί. Παράλληλα, σχηματίστηκαν οι πολυσακχαρίτες, δηλαδή η βλέννη που κολλάει στα δίχτυα και εμποδίζει την αλιεία.
“Οι οργανικές ουσίες κατακάθονται στον βυθό και στη συνέχεια αναπτύσσονται μικρόβια που καταναλώνουν το οξυγόνο, το οποίο στερούνται οι άλλοι οργανισμοί”, υπογραμμίζει ο κ. Ορφανίδης. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταγράψει εάν χάθηκαν πληθυσμοί ψαριών εξαιτίας αυτού του φαινομένου, ωστόσο, οι συνθήκες που δημιουργούνται επηρεάζουν τα ψάρια που ζούνε στο βυθό της θάλασσας, όπως οι κουτσουμούρες και οι αχινοί.

Εκτός από το φυτοπλαγκτόν ο κόλπος του Θερμαϊκού πλήττεται από τη ρύπανση και δεν λαμβάνονται μέτρα για την ανάσχεση του φαινομένου. Η Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του Κόλπου, που λειτουργεί υπό τη γ.γ. Μακεδονίας - Θράκης, χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες “διακοσμητικό στοιχείο”, αφού δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική μόλυνση. Η δυσκολία στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων έγκειται και στο γεγονός ότι ευθύνη ή αρμοδιότητα στον Θερμαϊκό έχει μεγάλος αριθμός φορέων, δήμοι, νομαρχίες, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, υπουργεία και δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών. Οι φορείς τονίζουν την αναγκαιότητα της σύστασης του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, που έχει εξαγγελθεί το 2006, αλλά αντί αυτού έγινε απλώς μια διεύθυνση στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. “Δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Έχω τονίσει πολλές φορές ότι με ευχολόγια και καλές προθέσεις δεν γίνεται τίποτε. Πρέπει να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να ληφθούν μέτρα. Είχαμε προτείνει μέτρα”, επισημαίνει στη “Μ” ο καθηγητής ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος, υπεύθυνος του εργαστηρίου ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Ο κ. Φυτιάνος ήταν επικεφαλής ερευνητικού προγράμματος που έγινε για λογαριασμό του πρώην ΥΜΑΘ σχετικά με τη ρύπανση του Θερμαϊκού. Βασικές πηγές ρύπανσης για τον Θερμαϊκό είναι τα ποτάμια Λουδίας, Αξιός, Αλιάκμονας και Ανθεμούντας, το λιμάνι, η παλιά δεξαμενή των βυρσοδεψείων, οι σταθμοί βιολογικού καθαρισμού στο Καλοχώρι (αστικών λυμάτων) και στη Σίνδο (βιομηχανικών αποβλήτων) και τα τοπικά ρέματα. Τα ποτάμια μεταφέρουν ρύπους από γεωργικές καλλιέργειες, από λιπάσματα ενώ στον Αξιό παρατηρείται και το φαινόμενο της εισαγόμενης ρύπανσης από τα Σκόπια.

Φώτης Κουτσαμπάρης

ΠΡΕΖΑ TV
21-4-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ 21ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

Ανώνυμος είπε...

ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΧΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ!!!