Σάββατο, Απριλίου 24, 2010

ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ...

«Παγωμένα» παραμένουν τα θέματα που αφορούν τους μουσουλμάνους της Αθήνας, καθώς τόσο η ίδρυση τεμένους όσο και η λειτουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου δεν φαίνεται να προχωρούν, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων. Μια συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ της Εκκλησίας και της πολιτείας για «παραχώρηση προς χρήση» απομένει για να τεθεί σε λειτουργία το κοιμητήριο των μουσουλμάνων στο Σχιστό, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των μουσουλμάνων, η έλλειψη συντονισμού προκαλεί κωλυσιεργία. Τον προβληματισμό του εκφράζει μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος Ναΐμ Ελγαντούρ.

Ο κ. Ελγαντούρ, με φόντο τον χώρο που είχε αρχικά παραχωρηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος στο Σχιστό, αλλά στη συνέχεια κρίθηκε ακατάλληλος, σημειώνει: «Η διαδικασία έχει κολλήσει πάλι. Εχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι υπάρχουν οι καλές προθέσεις, αλλά και πάλι το ζήτημα δεν προχωράει. Την τελευταία φορά μας είπαν ότι χρειάζεται επιχωμάτωση του χώρου. Είμαστε πρόθυμοι ακόμα και με εθελοντική εργασία να αναλάβουμε εμείς την επιχωμάτωση!».
Στο Σχιστό αρχικά είχαν παραχωρηθεί τριάντα στρέμματα από την Ελλαδική Εκκλησία για τη δημιουργία κοιμητηρίου, ωστόσο η έκταση κρίθηκε εκ των υστέρων ακατάλληλη, επειδή ήταν βραχώδες το υπέδαφος και στη συνέχεια δόθηκε άλλη έκταση, στην ίδια περιοχή.
«Είναι απαραίτητο να διατεθούν αρκετά στρέμματα γιατί, σύμφωνα με τη μουσουλμανική θρησκεία, δεν γίνεται εκταφή, οπότε απαιτείται αρκετός χώρος», σημειώνει ο ίδιος. Ακόμη, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι αναγκαίο να γίνει μια ρύθμιση ώστε το νεκροταφείο να θεωρηθεί διαδημοτικό για να μπορούν να ενταφιάζονται εκεί μουσουλμάνοι κάτοικοι από όλα τα μέρη της Αθήνας.

Στον «πάγο», πάντως, φαίνεται να έχει μείνει και το θέμα του τεμένους. Πρόσφατα, η εκτίμηση για μετακίνηση των εγκαταστάσεων του Πολεμικού Ναυτικού στον Βοτανικό εκτιμήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. μΗ συνολική έκταση που έχει παραχωρηθεί για την ανέγερση τεμένους στον Βοτανικό είναι 17 στρέμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή η ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θάλεια Δραγώνα με εκπροσώπους της Μουσουλμανικής Ενωσης, δόθηκαν διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει το ζήτημα, αλλά φαίνεται να έγινε λόγος και για «γραφειοκρατικούς λόγους» που προκαλούν κωλυσιεργία.«Είναι απογοητευτικό να υπάρχουν εμπόδια στο θέμα από την έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας», λέει στο «Εθνος» ο κ. Ελγαντούρ, ο οποίος υπενθυμίζει ότι το σχετικό κονδύλι των 15 εκατ. ευρώ έχει εκταμιευθεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μουσουλμάνοι έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα εγκατάστασης στην Αθήνα ενός ιμάμη, κατά προτίμηση καθηγητή Πανεπιστημίου, ο οποίος θα τελεί επισήμως την προσευχή και θα ερμηνεύει το Κοράνι, ώστε να αποφεύγεται η διδασκαλία κατά το δοκούν από ανθρώπους που δεν έχουν επίσημη έγκριση. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως δεν είναι θετικά διακείμενο να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια άμεσα.

Στην Ξάνθη και την Κομοτηνή μεταφέρονται στις περισσότερες περιπτώσεις οι νεκροί
«Οδύσσεια» για την ταφή των μουσουλμάνων στην Αθήνα
Σε «οδύσσεια» εξελίσσεται η ταφή των μουσουλμάνων στην Αθήνα. Η πρεσβεία της Αιγύπτου σε πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνει τα έξοδα για τη μεταφορά Αιγυπτίων στη χώρα τους για ταφή. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι νεκροί μεταφέρονται στην Ξάνθη και την Κομοτηνή όπου υπάρχουν ισλαμικά κοιμητήρια για να ταφούν, μακριά από τους οικείους τους.
Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι 10 άτομα με μουσουλμανικό θρήσκευμα πεθαίνουν κάθε μήνα στην Αθήνα. Ιδιαίτερος είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η ταφή, αφού ο νεκρός πλένεται και φροντίζεται σαν να ήταν ζωντανό σώμα, ενώ «σαβανώνεται» και τοποθετείται στο χώμα χωρίς φέρετρο.
Τουλάχιστον 30 χώροι στον Νομό Αττικής λειτουργούν ατύπως ως τζαμιά. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί και πρόστιμα για αλλαγή χρήσης των χώρων. Η προσευχή τελείται από μουσουλμάνους με κάποια μόρφωση, αλλά κανείς δεν είναι εγκεκριμένος ιμάμης. Ενίοτε επισκέπτονται την Ελλάδα κληρικοί από άλλες χώρες και προσεύχονται σε κάποιο χώρο, αλλά αυτό γίνεται περιστασιακά. Στην Αθήνα διοργανώνονται δύο μαζικές προσευχές τον χρόνο.

Παρασκευή Βονάτσου

ΠΡΕΖΑ TV
24-4-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από που κι ως που ζητάνε εδάφη μας για τις μωαμεθανικές τελετές; Στη Σαουδική Αραβία και στις άλλες μωαμεθανικές χώρες επιτρέπουν αντίστοιχους χώρους για τους χριστιανούς;

Άντε με τα τριτοκοσμικά έθιμα του κάθε βρωμιάρη, που θα καθόμαστε να βλέπουμε τους σαβανωμένους να περνάνε εδώ κι εκεί. Να τους αποτεφρώνουν και να παίρνουν την τεφροδόχο να την πηγαίνουν στο Πακιστάν.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ.

Μήπως τους προσκάλεσε κανείς στην Ελλάδα? Από που κι ως πού, έχει τέτοιου είδους δικαιώματα κάποιος που εισέβαλλε στη χώρα κάνοντας κουρέλι το νόμο? ΟΧΙ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΠΟΤΕ!!!