Τετάρτη, Απριλίου 14, 2010

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΩΣΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ,ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ....

Με το... όπλο ανά χείρας βρίσκονται τα μέλη των κυνηγετικών συλλόγων και ομοσπονδιών, αντιδρώντας σθεναρά στη πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος να καταργήσει οριστικά το κυνήγι. Μάλιστα η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους φέρεται να δήλωσε ότι “το κυνήγι πρέπει να καταργηθεί”, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον κυνηγετικό κόσμο, που συσπειρώνεται προκειμένου να αντιδράσει, διαμηνύοντας πως μια τέτοια απόφαση είναι casus belli.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των κυνηγετικών συλλόγων, η υπουργός εμφανίζεται άκρως αρνητική με το κυνήγι (“είμαι αντικυνηγός”, τους δήλωσε ξεκάθαρα), παρότι όπως λένε υπάρχουν και τηρούνται αυστηρά οι απαγορεύσεις κυνηγιού ανά είδος στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου. Επισήμως κύκλοι του υπουργείου διαρρέουν, χωρίς όμως βάσιμα επιχειρήματα, ότι η κυνηγετική περίοδος στη χώρας μας πρέπει να συρρικνωθεί. Οι κυνηγοί υποστηρίζουν ότι η κ. Μπιρμπίλη τάσσεται στο πλευρό των οικολογικών οργανώσεων που τους έχουν πάρει στο... κυνήγι, προσφεύγοντας μάλιστα μέχρι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
“Είναι δικαίωμα της κυρίας υπουργού να δηλώνει και να είναι ό,τι θέλει, αλλά δεν μπορεί να ανακοινώνει τις προθέσεις της για κατάργηση του κυνηγιού ή για συρρίκνωση της κυνηγετικής περιόδου, χωρίς προηγουμένως να έχει ανοίξει διάλογο με μας”, ανέφερε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης Ιωάννης Πολυχρόνης. Ο ίδιος παρατήρησε πως το κακό άρχισε με την υπαγωγή της κυνηγετικής δραστηριότητας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπαγόταν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Πολυχρόνης υπογράμμισε ότι η υπουργός ήταν εξαρχής αρνητική με τους κυνηγούς, αρνήθηκε επανειλημμένως να δεχθεί ραντεβού με τους εκπροσώπους τους, ενώ... φλέρταρε συνεχώς με τις οικολογικές οργανώσεις που βάλλουν εναντίον των κυνηγών. Ο πρόεδρος, πάντως, προειδοποίησε πως η λήψη μιας τέτοιας απόφασης από το υπουργείο θα ξεσηκώσει τον κυνηγετικό κόσμο, ο οποίος θα αντιδράσει δυναμικά.

Η πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου να καταργήσει το κυνήγι προκάλεσε ανησυχία και προβληματισμό και μεταξύ των κυνηγών του νομού Θεσσαλονίκης. “Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να συσπειρωθούμε και να αντιδράσουμε δυναμικά αν το υπουργείο Περιβάλλοντος λάβει απόφαση περί κατάργησης του κυνηγιού”, τόνισε ο κ. Γιώργος Μπαμπαράτσας, πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που αριθμεί περίπου 10.000 μέλη. Στην αρχή, όπως είπε ο ίδιος, η υπουργός Περιβάλλοντος εμφανίστηκε αποφασισμένη να εκδώσει ρυθμιστική απόφαση περιορίζοντας και άλλο την κυνηγετική περίοδο, αλλά “οι πληροφορίες μας και από τη συνομοσπονδία λένε πως η κ. Μπιρμπίλη επιθυμεί να απαγορεύσει οριστικά το κυνήγι”.
Δεν μπορεί, πρόσθεσε ο ίδιος, η υπουργός να αγνοεί παντελώς το μεγάλο έργο και την προσφορά των κυνηγετικών οργανώσεων στο περιβάλλον. Ο πρόεδρος των κυνηγών της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ακόμη πως μια τέτοια απόφαση “θα φρενάρει” 3.000-4.000 θέσεις εργασίας στη χώρα, που υπάρχουν σε καταστήματα και επιχειρήσεις, ενώ θα συμβάλει στην ερήμωση ορεινών χωριών που ζουν από τις επισκέψεις των κυνηγών κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, από τις 20 Αυγούστου έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

“Οι κανόνες στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ αυστηροί”
Για σενάρια περί διαφαινόμενης τάσης της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος να συρρικνώσει την κυνηγετική περίοδο κάνει λόγο ο δασολόγος και διευθυντής υποστήριξης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης Κυριάκος Σκορδάς. “Αυτό που γνωρίζω είναι ότι πρόκειται για φήμες, και για αυτό, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορούμε να μιλάμε με αφοριστικούς όρους, λέγοντας ότι το υπουργείο θα καταργήσει το κυνήγι”, ανέφερε ο κ. Σκόρδας. Πάντως σημείωσε πως τέτοιες φήμες περί συρρίκνωσης και όχι κατάργησης του κυνηγιού διαρρέουν από κύκλους του αρμόδιου υπουργείου, αλλά επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε.
Για τη δραστηριότητα των ελλήνων κυνηγών ο δασολόγος επισήμανε πως η Ελλάδα έχει το αυστηρότερο πλαίσιο άσκησης θήρας, τόσο σε επίπεδο αριθμού ζώων όσο και σε επίπεδο ειδών που μπορούν να κυνηγηθούν.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η υπουργός κ. Μπιρμπίλη συνομιλεί μόνο με οικολογικές οργανώσεις, ο δασολόγος απάντησε πως, αν όντως υπάρχει μια τέτοια συνεργασία, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή αυτών των οργανώσεων, δεδομένου ότι οι κυνηγετικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες είναι οι θεσμοθετημένοι συνομιλητές με το υπουργείο και όχι οι οικολογικές οργανώσεις. “Οι ομοσπονδίες των κυνηγών έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις με επιχειρήματα και συνεργάζονται με το υπουργείο βάσει του καταστατικού τους”, υπογράμμισε ο κ. Σκορδάς.

Φανή Σοβιτσλη

ΠΡΕΖΑ TV
14-4-2010

12 σχόλια:

vlaxopodas είπε...

ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ...ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΑΔΕΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κάποιος τόσο μαλάκας που να πιστεύει ότι οι κυνηγοί σκοτώνουν για να φάνε το κυνήγι και όχι για πλάκα;

Ας ελπίσουμε ότι η Μπιρμπίλη θα γράψει ιστορία βάζοντας οριστικό τέλος στην κτηνωδία που λέγεται κυνήγι, χωρίς εξαιρέσεις και παράθυρα.

Όσο για τους κυνηγούς, μπορούν να εκτονώνονται με τη γυναίκα τους ή τη γκόμενά τους στο κρεβάτι. Ή μήπως έχουμε κάποιο πρόβλημα εκεί και το κυνήγι είναι υποκατάστατο;

Ανώνυμος είπε...

vre vlaxopoda... 8es na mas peis oti auta pou trome sto trapezi mas einai auta twn glukitatwn kunigwn???
pana8emase ... me ekanes k gelasa ..
ouf ...
exw 3 kunigous sth douleia ...
aplws prepei na tous akous na milane gia kunigi ...

den paizei vevaia pote na ginei auto to 8auma .... den paizei na stamatisei pote.. :/

Ανώνυμος είπε...

ΣΚΑΤΟΒΛΑΧΟΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΤΕ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΤΕ ΚΑΤΣΙΚΙΑ Κ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΟΧΙ ΠΟΥΛΙΑ.ΑΠΟ ΠΟΥΛΙΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΤΕ ΑΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΨΟΦΙΟ....

Ανώνυμος είπε...

http://www.facebook.com/photo.php?pid=20315&o=all&op=1&view=all&subj=55946116473&aid=-1&id=100000453074748#!/photo.php?pid=244091&o=all&op=1&view=all&subj=55946116473&aid=-1&id=1841201474&fbid=1127677852413

Ανώνυμος είπε...

καλα βλαχοποδα το επιχειρημα σου ειναι ατρανταχτο

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τους 2:15 και 4:07.

Δεν είμαστε στη Νεολιθική Εποχή, γιά να χρειάζεται να κυνηγήσει κάποιος γιά να φάει.

Ελπίζω η Μπιρμπίλη να απαγορεύσει οριστικά το κυνήγι, και να μην κάνει πίσω λόγω πολιτικού κόστους.

Ανώνυμος είπε...

telika vlaxopoda eisai malakas se olous tous tomeis.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί το απαγορεύει μήπως δε θέλει να ακούει τα παράπονα των κυνηγών για μόλυνση του περιβάλλοντος και κατα συνέπεια καταστροφής των κυνηγότοπων.
Για να το ξεκαθαρίσω δε μου αρέσει το κυνήγι αλλά το να το απαγορεύσει κάτι σε μια τόσο σημαντική ομάδα ψηφοφόρων δε μου φαίνεται λογικό. Κάτι θέλουν πάλι να χτίσουν(κάψουν)φαίνεται.-Λέω 'γω.

Ανώνυμος είπε...

re blamena as ta kopsoun ola. mono thn malakia kai to internet na mhn kopsoun na vlepete tsontes kai na kanete erota me thn xoufta to kynigi kai to psarema re zoa einai enas tropos epafhs me thn fysh oxi h malakia. anti na gynei mia sosth diaxirisi ths fyshs olo malakies lene kai na kseretai h oikologikes organoseis einai mono na pernoun lefta eno h kynigi dynoun kai agapoun to dasos kai thn fysei

Ανώνυμος είπε...

@8:26 πμ

Λίγο μυαλό θέλει για να καταλάβεις από τις φωτό, πως η φύση δεν πρέπει να πολυσυμφωνεί με την επαφή αυτή...

http://www.facebook.com/photo.php?pid=20315&o=all&op=1&view=all&subj=55946116473&aid=-1&id=100000453074748#!/photo.php?pid=244091&o=all&op=1&view=all&subj=55946116473&aid=-1&id=1841201474&fbid=1127677852413

Ανώνυμος είπε...

10:23 fyle mou exo kai ego polles foto pou deixnoun diafora pragmata mesa sta dash kai sthn thalasa opos mpoukalakia me oinopneyma kremasmena se peyka se merh pou den tha ta evlepes pote oute kai ego an den pigena gia kynhgi kai ta katevazame kato alla vlepeis eseis me oikologikoi evestisia otan kanei kryo eisastai sto tzaki kai ta pinetai kanetai apo ton kanape kai to internet ta panta me ideologia kai katanalonetai ta panta kserontas pos kapia ergostasia gamane thn fysh se oloklhrotiki katastrofi alla paro auta eseis ta katanalonetai to na skotoseis 10 poulakia den einai ploigh gia thn fysei to na skotoneis 5.000 apo fytofarmaka gia na tros oikologika esei o ideologos einai mia ploigh pou h mhxanismos ths fyseis den mporei na oisoropisei giauto afoise ths pipes pou lete kai zhste san anthropoi ths fyseis kai oxi san metalagmena kreata kai xorta pou trote giauto sas tsympa sfiga kai pathenetai psixiko tralala antropakia pou an kapote den tha exetai reuma kai zhte sto skotadi tha kanetai kaka sas san mora o anuropos einai kai autos ena zoo me ainstixta pou eseis ta exetai ksexasei nomizetai oti exetai ginei kati anotero apo thn fysei des pios kanei mazikh katastrofh sthn fysei kai kane kati alios mine ston ypno sou kai toumpeki mexri na mathis oti den fytronou sta psigia auta pou tros