Πέμπτη, Απριλίου 22, 2010

ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΡΙΧΛΩΡΙΟΥΧΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ...ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΚΑΒΑΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ...

Διαρροή διαλύματος τριχλωριούχου σιδήρου σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης της ΔΕΗ. Η επιχείρηση και η Νομαρχία Κοζάνης είναι καθησυχαστικοί ως προς τις επιπτώσεις της διαρροής στη δημόσια υγεία, αλλά εκφράζονται επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάτι που ερευνάται.Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργοστασίου, Ν. Αποστολίδη, διέρρευσαν περίπου 6 τόνοι διαλύματος, περιεκτικότητας 9%, λόγω αστοχίας ελαστικού σωλήνα σε σημείο δίπλα στη δεξαμενή αποθήκευσης του υγρού, εντός του χώρου του ΑΗΣ.
Ο κ. Αποστολίδης αναφέρει πως η διαρροή έγινε άμεσα αντιληπτή από τον χειριστή των εγκαταστάσεων και έγινε χρήση προσροφητικού υλικού (τέφρα) με αλκαλική αντίδραση, σύμφωνα με τις οδηγίες του φύλλου ασφαλείας του υλικού, ώστε να εξουδετερωθεί η όξινη αντίδραση του διαλύματος. Επικαλούμενος τη μη αναγραφή κάποιου κινδύνου στο φύλλο ασφαλείας του υλικού σε ανάλογη περίπτωση, ο διευθυντής είναι καθησυχαστικός ως προς τις πιθανές επιπτώσεις και προαναγγέλλει πως θα διαθέσει στην απόθεση του Νοτίου Πεδίου το εξουδετερωμένο υλικό μαζί με την τέφρα, αφού ελέγξει την οξύτητά του.
«Σημειώνουμε ότι δεν υπήρξε βλάβη εξοπλισμού αντιρύπανσης ή οποιαδήποτε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς το διάλυμα τριχλωριούχου σιδήρου ούτε ήρθε σε επαφή με αποχέτευση, ούτε έβλαψε υδροφόρο ορίζοντα», καταλήγει ο κ. Αποστολίδης.

Η Νομαρχία Κοζάνης ενημερώθηκε χθες για τη διαρροή και με εντολή του νομάρχη Γ. Δακή στάλθηκε κλιμάκιο ελέγχου στο εργοστάσιο. Κατά τον έλεγχο κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν άμεσα λόγοι ανησυχίας για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, ενώ εξετάζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της νομαρχίας.
Την ίδια ώρα, έφτανε στη Νομαρχία Κοζάνης άλλη μία αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη, με την οποία η ανεξάρτητη αρχή επισημαίνει τις σοβαρές παραβάσεις από τη ΔΕΗ στη δραστηριότητά της στην περιοχή. Οπως αναφέρει, οι ΑΗΣ Καρδιάς και Πτολεμαΐδας λειτουργούν χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους από το 2007, όταν αυτοί έληξαν. Επίσης επισημαίνει τις παραβάσεις περιβαλλοντικών όρων στη λειτουργία των ορυχείων, τις υπερβάσεις των αέριων ρύπων και την υστέρηση της ΔΕΗ ως προς την ενσωμάτωση των Βέλτιστων Διαθέσιμων τεχνικών στις ΜΠΕ, κατά τις απαιτήσεις των Κοινοτικών Οδηγιών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
22-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: