Πέμπτη, Απριλίου 29, 2010

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ...

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη υπόθεση της Siemens κατέθεσε ο καθηγητής νομικής και δικηγόρος Ιωάννης Γιαννίδης που είχε αναλάβει ποινικές υποθέσεις της Siemens και υπήρξε δικηγόρους του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του προέδρου του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη.
Σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ, από την κατάθεση του κ. Ιωαννίδη επιβεβαιώνεται ότι «η Γλυκερία Σιούτη νυν νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού, σε συνεργασία με τον κ. Γιαννίδη, προσέφυγαν στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με στόχο να μπλοκάρουν την αμερικανική εταιρεία Debevoise που είχε αναλάβει τον εσωτερικό έλεγχο για τα μαύρα ταμεία της Siemens στο αρχείο του κ. Μ. Χριστοφοράκου. Με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν στη διάθεση της Δικαιοσύνης σημαντικά στοιχεία».
Στο μεταξύ, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο ίδιος άρχισε την επαγγελματική του σχέση με την εταιρεία Siemens στο διάστημα 1992 - 1993 με την πρώτη υπόθεση των ψηφιακών, για την οποία πέτυχε έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος. Το ίδιο έγινε και το 1998.
Την Ανοιξη του 2006 ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Χριστοφοράκος του ανέθεσε την υπόθεση υπεξαίρεσης σε βάρος του ανώτερου υπαλλήλου της εταιρείας Πρόδρομου Μαυρίδη.
Την ίδια περίοδο του ζήτησε να τον υπερασπιστεί σε υπόθεση απιστίας κατά του ΟΤΕ ο τότε διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Παναγής Βουρλούμης για μία υπόθεση συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης με εμπλεκόμενες τη Siemens και την Ιντρακομ.
Σε ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Βασιλικής Τσόνογλου, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι οι δύο υποθέσεις δεν σχετίζονταν μεταξύ τους «γιατί η μία ήταν εσωτερική υπόθεση υπεξαίρεσης και η άλλη υπόθεση απιστίας του Δ.Σ. του ΟΤΕ, άρα δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων»

Το 2007 όμως, μετά την εμπλοκή της Debevoise & Plimpton ο είπε ότι διέγνωσε ενδεχομένη έγερση αξιώσεων του ΟΤΕ έναντι της Siemens και παραιτήθηκε από την υπεράσπιση του κ. Βουρλούμη.
Η σχέση του με τον κ. Χριστοφοράκο διερράγη, όπως είπε, τον Ιούλιο του 2008, όταν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου διεφώνησαν για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Καμμένου παραδέχθηκε ότι πήρε το 1995 και το 1998 συνολικά 70.000 ευρώ από το διευθυντικό στέλεχος της Siemens Ηλία Γεωργίου που αργότερα χαρακτηρίσθηκε ως διαχειριστής των «μαύρων» ταμείων της εταιρείας, αλλά όπως είπε, αυτά ήσαν δικηγορική αμοιβή που έχει δηλωθεί στη Γερμανία και έχει φορολογηθεί εκεί.
Παραδέχθηκε επίσης ότι στο διάστημα 2007-2008 ήταν μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, αλλά είπε ότι δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση με την οποία απαλλάχθηκε η Siemens από ρήτρες 3,3 εκατ. ευρώ για τη μη εμπρόθεσμη παράδοση του έργου εκσυγχρονισμού ατμοηλεκτρικών μονάδων στον Αγιο Δημήτριο. «Και να ήμουν στη συνεδρίαση εκείνη εύλογο είναι ότι θα αποχωρούσα», ανέφερε ο κ. Γιαννίδης.
Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, εξετάζοντας τον μάρτυρα, σε ερώτηση, γιατί είναι τόσο πενιχρά τα αποτελέσματα για το σκάνδαλο Siemens στην Ελλάδα, ο κ. Γιαννίδης έκανε λόγο «για ανώριμες διωκτικές αρχές, αλλά και δικαστικές αρχές». Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι εν ανάγκη θα έπρεπε ακόμη και παρανόμως να πάρουν στοιχεία από την έρευνα των αμερικανών.
Για τα στοιχεία της Debevoise & Plimpton θα κληθεί να καταθέσει την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της αμερικανικής ελεγκτικής εταιρείας Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ενώ στη συνέχεια θα εξεταστεί ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης, μέλος της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: