Κυριακή, Απριλίου 11, 2010

ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ...

«Αν συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ σε έναν από τους τρεις μεγάλους δήμους, τότε θα είμαστε αυτόχειρες. Και το αυτοκτονικό σύνδρομο δεν μας ταιριάζει» επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και για τους δήμους Αθήνας και Πειραιά φαίνεται να συμφωνούν άπαντες σ' αυτή τη γραμμή, για την ιδιόμορφη περίπτωση της Θεσσαλονίκης η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.
Η «Ανανεωτική πτέρυγα» έχει προτείνει ευρύτερη συνεργασία ώστε να κλείσει ο κύκλος της συντήρησης που εκφράζεται από το δίδυμο Παπαγεωργόπουλου - Ψωμιάδη, η ήδη όμως προαναγγελθείσα κάθοδος του Γ. Μπουτάρη «μπερδεύει» τα πράγματα. Στελέχη του ΣΥΝ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να επιλεγεί η τακτική της συνεργασίας με τους οικολόγους - Πράσινους και κινήσεις πολιτών της πόλης, ευελπιστώντας ότι σε ένα τέτοιο σχήμα θα προσχωρήσουν και μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Για τους δήμους που θα προκύψουν από τον «Καλλικράτη», είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί η δοκιμασμένη τακτική του 2006: συνεργασίες με κινήσεις πολιτών, αυτοδιοικητικά σχήματα και καμία κεντρική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ. Ανοικτό όμως παραμένει το θέμα συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο, αν οι οργανώσεις του κόμματος προκρίνουν τη συνεργασία με συνδυασμό που θα στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.
«Αυτή θα εξαρτηθεί από τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν, το πώς θα αντιμετωπισθούν τα νέα προβλήματα που θα προκύψουν και κυρίως σε ποια ζητήματα θα συμφωνήσουν οι τοπικές οργανώσεις», τονίζουν στελέχη του τομέα αυτοδιοίκησης. Για την Κουμουνδούρου θα ήταν χρήσιμο το ΠΑΣΟΚ να μην δώσει επισήμως χρίσματα υποψηφίων, αφού μια τέτοια κίνηση θα διευκόλυνε την έστω και άτυπη συνεργασία. Πάντως, η αυτόνομη κάθοδος σε σειρά μεγάλων δήμων (Βόλος, Λάρισα, Ηράκλειο, Πάτρα, Γιάννενα) φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Απλούστερη είναι η εικόνα στις δεκατρείς περιφέρειες: Αυτόνομη κάθοδος ώστε να καταγραφούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του σχήματος εκτιμούν ότι θα είναι το πρώτο «κρας τεστ» της κυβέρνησης και ότι οι εκλογές αυτές θα θυμίζουν έντονα εθνικές.
«Με το ΔΝΤ στην πόρτα μας, τα αντικοινωνικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον μας θα ήταν τραγικό να επιλέξουμε την όποια συνεργασία», επισημαίνει το μέλος της πολιτικής γραμματείας Δ. Στρατούλης και δεν αποκλείει «να δούμε συνεργασία έκτρωμα του ΠΑΣΟΚ με το ΛΑΟΣ έστω και υπόγεια». Στόχος στις περιφερειακές εκλογές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα σχήματα που θα συνεργαστούν να υπερβούν τις 300.000 ψήφους του 2006.

ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: