Παρασκευή, Απριλίου 23, 2010

ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ...

«Ποιος πίστευε ποτέ ότι η βιβλιοθήκη θα κλείσει; Πάντα ήταν κάτι σταθερό για μας, ένα σημείο συνάντησης. Εκεί μαζευόμασταν για τις σχολικές εργασίες και η βιβλιοθηκονόμος μάς βοηθούσε να βρούμε πληροφορίες και φρόντιζε για την ησυχία του χώρου. Ηταν πάντα εκεί όταν τη χρειαζόμασταν και παρά τις πολλές ελλείψεις της βιβλιοθήκης προσπαθούσε να πετύχει την καλή λειτουργία της. Τώρα έχασε κι εκείνη τη δουλειά της και έμεινε άνεργη. Κι εμείς δεν έχουμε πού να πάμε, η διαφορά με πριν φαίνεται μεγάλη. Το αίτημά μας είναι η βιβλιοθήκη να ξανανοίξει. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί γι’ αυτό».

Οι 28 παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες που βρίσκονται διάσπαρτες σε απομακρυσμένες, ακριτικές πόλεις και χωριά της επικράτειας, ένας θεσμός 30 χρόνων με το ταπεινό, αλλά ταυτόχρονα πολύτιμο στόχο να μην υπάρχει παιδί στη χώρα ανέγγιχτο από τον κόσμο της γνώσης και της λογοτεχνίας, κινδυνεύουν σήμερα με οριστικό λουκέτο.

Ολα ξεκίνησαν το 2003 όταν ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, ένα ΝΠΙΔ που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, άρχισε να αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα. Το υλικό των βιβλιοθηκών σταμάτησε να ανανεώνεται, οι μισθοδοσίες των εργαζομένων (αντιστοιχεί ένας σε κάθε βιβλιοθήκη) να καθυστερούν για μήνες. Ουδείς μέχρι σήμερα γνωρίζει τι έφταιξε και ξαφνικά άρχισαν να εμφανίζονται από παντού χρέη -προς το ΙΚΑ, σε ενοίκια, εκδοτικούς οίκους κ.ο.κ. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στις Παιδικές και Εφηβικές Βιβλιοθήκες, κ. Μαρία Τερζή, το υπουργείο Παιδείας συνέχιζε κανονικά τις επιχορηγήσεις προς τον Οργανισμό, ενώ απρόσκοπτη ήταν και η στήριξή του από ιδιώτες. «Ωστόσο, από το 2003 και μετά, ο Οργανισμός δεν κατάφερε ποτέ να ορθοποδήσει». Στην επίλυση του προβλήματος δεν βοηθούσε ούτε το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού άλλαζε σχεδόν κάθε χρόνο. Οι θέσεις είναι «τιμητικές» (ορίζονται από το υπ. Παιδείας), χωρίς μισθό και οι παραιτήσεις των μελών είναι συχνό φαινόμενο.

Ενώ, όμως, στην αρχή των «πέτρινων» χρόνων του θεσμού, οι εργαζόμενοι είχαν επιδείξει αρκετή υπομονή -είχαν μείνει μέχρι και επί επτάμηνο απλήρωτοι- αυτή φαίνεται ότι στερεύει. Από τις 2 Μαρτίου, έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, με αποτέλεσμα στην Ερμούπολη, το Βελβεντό, την Καλλικράτεια, τον Πύργο Ηρακλείου, τις Φέρες Εβρου, την Ελευσίνα, τη Ματαράγκα Καρδίτσας, το Μέτσοβο, τη Μύκη Ξάνθης, το Πέραμα Ρεθύμνου, την Αμφισσα και αλλού, οι βιβλιοθήκες να παραμένουν κλειστές. «Είμαστε 8 μήνες απλήρωτοι», λένε στην «Κ» και η αγωνία στη φωνή δεν έχει μόνο να κάνει με το εργασιακό τους μέλλον ούτε με τα οικονομικά τους αδιέξοδα. Για τους περισσότερους, οι βιβλιοθήκες ήταν το δεύτερό τους σπίτι. Εβλεπαν με τα ίδια τους τα μάτια τον αντίκτυπο της παρουσίας τους εκεί, τη χαρά στα μάτια των παιδιών που είχαν ένα (τον μόνο!) χώρο δημιουργικής απασχόλησης, φαντασίας, αναζήτησης, ανάπτυξης κριτικής σκέψης, έναν τόπο συνάντησης, μια «πλατεία» γνώσης.

ΠΡΕΖΑ TV
23-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: