Παρασκευή, Απριλίου 16, 2010

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΟΥΝΚΕΡ...ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ...

Η Πορτογαλία, η οποία εφαρμόζει ένα πρόγραμμα οικονομιών για να μειώσει τα σημαντικά δημόσια ελλείμματά της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενθαρρύνει να κάνει περισσότερα, "βρίσκεται σε καλό δρόμο", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
"Η Πορτογαλία βρίσκεται σε καλό δρόμο", δήλωσε ο Γιούνκερ απαντώντας σε ερώτηση για την πορτογαλική κατάσταση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος μιας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) στη Μαδρίτη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας που εφαρμόζει, η πορτογαλική κυβέρνηση προβλέπει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της από 9,4% του ΑΕΠ το 2009 σε 8,3% το 2010 και να ενισχύσει από το 2011 τα μέτρα λιτότητας για να επανέλθει στα τέλη του 2013 κάτω από το όριο του 3% που καθορίζεται από το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας.

Επιπλέον η σοσιαλιστική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να λάβει "αν είναι απαραίτητο" νέα μέτρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενθαρρύνει να πάρει αυστηρότερα μέτρα ήδη από το 2010
"Το πορτογαλικό πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και αρκετά συγκεκριμένο" για τα έτη 2011-2013, δήλωσε κατά τη συνέντευξή Τύπου ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ο οποίος μίλησε πάντως και για "πολύ βραχυπρόθεσμους κινδύνους".
"Εξαιτίας των κινδύνων αυτών, η σύστασή μας είναι να πούμε ότι η Πορτογαλία χρειάζεται να υιοθετήσει νέα μέτρα", υπενθύμισε.
"Το συζητήσαμε" στη διάρκεια της συνόδου, δήλωσε ο επίτροπος. "Απ' ό,τι καταλαβαίνω, η πορτογαλική κυβέρνηση κατανοεί απολύτως την κατάσταση και είναι έτοιμη να υιοθετήσει νέα πρόσθετα μέτρα αν είναι απαραίτητο, αν ο κίνδυνος υλοποιηθεί", πρόσθεσε.
"Προφανώς ενθαρρύνουμε την Πορτογαλία και τις άλλες χώρες (...) να ενισχύσουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τη δημοσιονομική κατάστασή τους", σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
"Επιμένουμε συνεχώς σ' αυτό (...) και όχι ιδιαίτερα στην περίπτωση της Πορτογαλίας", πρόσθεσε.

ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: