Τις υπογραφές τους στην πρώτη μεγάλη συμφωνία του 21ου αιώνα για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων έβαλαν χθες στη Πράγα οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Δύο δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αρκετοί αναρωτιούνται γιατί χρειαζόμαστε ακόμη τόσα πολλά όπλα.
Η συμφωνία, στην οποία οι δύο πλευρές κατέληξαν έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, προβλέπει τον περιορισμό των πυρηνικών κεφαλών στις 1.550 ανά χώρα τα επόμενα 7 χρόνια (μείωση 30% σε σύγκριση με όσα προέβλεπε η προηγούμενη SΤΑRΤ) και τη μείωση στο μισό του αριθμού των πυραύλων, υποβρυχίων και αεροσκαφών που τις μεταφέρουν. Η νέα συμφωνία συμβολίζει μια καινούργια αρχή στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, παρ΄ ότι δείχνει ότι ο πυρηνικός αφοπλισμός παραμένει μακρινός στόχος. Κι αυτό διότι οι δύο χώρες έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα που μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές. Ο «κόσμος χωρίς πυρηνικά» στον οποίο είχε αναφερθεί ο Ομπάμα πριν από έναν χρόνο, φαίνεται να απέχει ακόμη πολύ.
«Η συμφωνία αυτή στέλνει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι έτοιμες να αναλάβουν και πάλι ηγετική θέση» δήλωσε ο Ομπάμα αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας σε αίθουσα του προεδρικού μεγάρου της Τσεχίας. Και ο Ρώσος ομόλογός του πρόσθεσε: «Ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα κέρδισε». Ολόκληρη; Μάλλον όχι, διότι και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στο Ιράν, το οποίο παρά τις διεθνείς πιέσεις συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα όταν στη Νέα Υόρκη έξι χώρες - ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα- συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων.
«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό το θέμα» τόνισε ο Μεντβέντεφ προσθέτοντας ότι ήταν ειλικρινής προς τον Ομπάμα σχετικά με το μέχρι πού προτίθεται να φθάσει η Μόσχα. Ζήτησε «έξυπνες κυρώσεις» που ίσως αναγκάσουν την Τεχεράνη να αλλάξει στάση. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η στάση του Ιράν δημιουργεί προβλήματα και ιδιαίτερη ανησυχία. Ο Μπαράκ Ομπάμα όμως έχει άλλον έναν λόγο να ανησυχεί, καθώς τώρα η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσίακαι γι΄ αυτό απαιτούνται 67 ψήφοι, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι Ρεπουμπλικανών, πολλοί από τους οποίους θεωρούν ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει πολλές υποχωρήσεις. Χωρίς νόημα
Οπως εξηγεί όμως ο Τζον Αϊζακς, διευθυντής του Συμβουλίου για έναν Βιώσιμο Κόσμο, «το να φθάσουν σε συμφωνία για 1.550
πυρηνικές κεφαλές έκαστος, δεν έχει νόημα. Θα μπορούσαν εύκολα να κατέβουν στις 1.000 ή και ακόμα λιγότερες». Ομως η Μόσχα ανησυχεί ιδιαίτερα για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να εξουδετερώσει το οπλοστάσιό της εάν ήταν μικρότερο, παρ΄ ότι οι αναλυτές θεωρούν πως ωφελείται από τη συμφωνία, καθώς θα έπρεπε να αντικαταστήσει τώρα έναν μεγάλο αριθμό παλαιών πυραύλων (που κατασκευάστηκαν επί ΕΣΣΔ) με νέους και πολύ πιο ακριβούς.
Την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον ηγέτες από 47 χώρες θα συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν βελτιώσεις στο σύστημα προστασίας πυρηνικών υλικών. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα πάρει μέρος. Ο λόγος, σύμφωνα με αξιωματούχο, οφείλεται στο γεγονός ότι Τουρκία και Αίγυπτος αναμένεται να θέσουν θέμα για τα πυρηνικά του Ισραήλ.
ΠΡΕΖΑ TV
9-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου