Παρασκευή, Απριλίου 02, 2010

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Τέσσερις ολόκληρους μήνες έχει να πληρωθεί υπερωρίες το προσωπικό του Νοσοκομείου Χανίων. Την ίδια στιγμή, τραγικές διαστάσεις λαμβάνει η έλλειψη προσωπικού αφού εκτός από τις κενές οργανικές θέσεις, λήγουν οι συμβάσεις επικουρικών και εργαζομένων με stage χωρίς να αναπληρώνονται τα κενά που αφήνουν. Οπως καταγγέλλει η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων Όλγα Λεβάκη το σύνολο του προσωπικού δεν έχει πληρωθεί καμία υπερωρία από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και τον Μάρτιο, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο δεν πληρώθηκε μια Κυριακή σε όσους έκαναν υπερωρίες.
Εκτός όμως από το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι εργαζόμενοι οι συνθήκες εργασίας μέρα με τη μέρα επιδεινώνονται λόγω της έλλειψης προσωπικού: “Καθημερινά τελειώνουν οι συμβάσεις 32 υπαλλήλων που είναι με συμβάσεις stage, 6μηνες, 8μηνες, 11μηνες και 18μηνες. Αυτή τη στιγμή οι μόνοι που μένουν ακόμα είναι εκείνοι με τις 18μηνες. Ταυτόχρονα, τελειώνουν οι συμβάσεις των επικουρικών που είναι 6μηνες. Είχαμε γύρω στα 24 άτομα εξάμηνους επικουρικούς νοσηλευτικό, δοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό. Από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, άρχισαν να τελειώνουν οι συμβάσεις τους, ενώ τον Απρίλιο φεύγουν και οι τελευταίοι. Αν βάλετε τους επικουρικούς και τα stage, δηλαδή συνολικά περίπου 56 άτομα -όχι ιατρικό - λοιπό προσωπικό που αποχωρούν, φανταστείτε σε τι δεινή θέση βρίσκεται το Νοσοκομείο”.
Η κα Λεβάκη διευκρίνισε ότι ο Σύλλογος δεν συμφωνεί με αυτές τις σχέσεις εργασίας (stage και επικουρικοί), ωστόσο, υπογράμμισε ότι το κενό που αφήνουν οι συμβασιούχοι κάνει ακόμα δυσχερέστερη την κατάσταση για το μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου, το οποίο υπολείπεται -σύμφωνα με το οργανόγραμμα και εκτός του ιατρικού προσωπικού- 220 εργαζομένων.
Η εικόνα που μας έδωσε είναι αποκαλυπτική: “Η κάθε κλινική έχει από 32 έως 36 κρεβάτια. Θα πρέπει σε κάθε κλινική να είναι παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό 4 - 5 άτομα πρωινά, 2 άτομα απογευματινά και άλλα 2 νυχτερινά. Ωστόσο, σε μόνιμη βάση έχουμε 2 με 3 πρωινούς, 1 απογευματινό και 1 νυχτερινό. Δηλαδή, μια νυχτερινή να καλύψει 32 κρεβάτια. Γι’ αυτό κυριολεκτούμε όταν λέμε ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με βάση τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων. Αν λάβουμε υπόψη μας επίσης τα ρεπό και τις άδειες καταλαβένετε τι γίνεται”.
Οι άδειες και τα ρεπό μοιάζουν όμως να αποτελούν πολυτέλεια για τους εργαζομένους αφού οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό καταστρατηγούν τον νόμο: “Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία θα πρέπει στα νυχτερινά, αυτοί που κάνουν κυκλικά ωράρια, να κάνουμε 1 τη εβδομάδα, που σημαίνει 4 τον μήνα. Αυτή τη στιγμή, το λιγότερο κάνουμε 7 και 8 τον μήνα. Αυτό έχει ως συνέπεια να καταπατάται σε μόνιμη βάση το πενθήμερο. Το προσωπικό δεν δουλεύει 5 ημέρες αλλά 7 και πολλές φορές περνάει η εβδομάδα και δεν μπορούμε να δώσουμε ρεπό, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται άπειρα ρεπό”.
Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι όπως ανέφερε καταλήγοντας η κα Λεβάκη, ότι σχεδόν το 80% του προσωπικού δεν έχει λάβει όλη την άδειά του για το 2009 και το 2008, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το υπόλοιπο αδείας αφορά και το 2007!

ΠΡΕΖΑ TV
2-4-2010


haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: