Τετάρτη, Απριλίου 14, 2010

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν ζήτησε πίσω κεφάλαια ύψους περίπου 230 εκατ. ευρώ, που χαρακτηρίστηκαν ως παράνομη ενίσχυση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την προσφυγή, καθώς η χώρα μας δε συμμορφώθηκε με προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής,στις 2 Ιουλίου 2008, και η οποία προέβλεπε την επιστροφή των ενισχύσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση του 2008 η Κομισιόν είχε κρίνει ότι μεταξύ 1996 και 2002, η Ελλάδα έλαβε 16 διαφορετικά μέτρα ενίσχυσης,σε μια περίοδο που το ναυπηγείο αντιμετώπιζε δυσχέρειες. Ταυτόχρονα, είχε εκτιμήσει ότι πολλές από τις ενισχύσεις χορηγήθηκαν στα ναυπηγεία από το ελληνικό κράτος και την τότε κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζα ΕΤΒΑ υπό μορφή δανείων, εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου χωρίς προηγουμένως να εγκριθούν -σύμφωνα με τα προβλεπόμενα-από την Επιτροπή. Επιπλέον, είχε εκτιμήσει ότι δεν ήταν συμβατές με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.
Τέλος, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η Ελλάδα και τα ναυπηγεία δεν τήρησαν τους όρους που συνόδευαν τις ενισχύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί το 1997 και επανεγκρίθηκαν το 2002.

ΠΡΕΖΑ TV
14-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: