Πέμπτη, Απριλίου 29, 2010

ΥΠΟΠΤΗ ΟΥΣΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ...ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑΠΝΕΑΝ ΦΟΡΜΑΛΔΕΥΔΗ...!!!

Οι ενοχλήσεις στο αναπνευστικό που ένιωθαν οι μικροί μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλλικράτειας προκάλεσαν την ανησυχία των μελών του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.Ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Χημείας και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κ. Σαμαρά-Κωνσταντίνου, μέτρησαν αρκετά πάνω από το όριο την ουσία φορμαλδεΰδη, η οποία εκλύεται από συνθετικά προϊόντα ξύλου και θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία.
Δεύτερη σειρά μετρήσεων διενεργείται τώρα με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας από ερευνητή του "Δημόκριτου". Ο εξαερισμός που τοποθετήθηκε στις αίθουσες έχει μειώσει την έκλυση της ουσίας στο μισό.
Όπως εξηγεί η κ. Σαμαρά, "το θέμα είναι ότι πρέπει συστηματικά να γίνονται μετρήσεις και να παρακολουθείται το φαινόμενο, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες. Έχω αιτήματα για αντίστοιχες μετρήσεις από σχολεία στη Φούρκα, στην Κασσάνδρα, στον Μαρμαρά".

Στα μέσα Απριλίου και μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, με ευθύνη της νομαρχίας Χαλκιδικής έγιναν διεξοδικές μετρήσεις από ερευνητές του “Δημόκριτου” στις σχολικές αίθουσες γαλλικών, Β1, Β2 και Στ. Στις αίθουσες αυτές λειτουργούσε συνεχώς εξαερισμός. Πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία υλικών από διάφορα προϊόντα ξυλείας που υπήρχαν στο εσωτερικό των αιθουσών, καθώς και από τον τάπητα του πατώματος. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι τα ποσοστά φορμαλδεΰδης ήταν χαμηλά και ότι η λειτουργία του σχολείου μπορεί να συνεχιστεί κανονικά.
Ωστόσο επιστήμονες επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη spin-off εταιρεία του “Δημόκριτου” που ανέλαβε τις μετρήσεις δεν έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη μέτρηση τέτοιων ουσιών σε εσωτερικούς χώρους κτιρίων, παρά μόνο σε βιομηχανικούς.
Έτσι, με εντολή του υπουργείου Παιδείας κλήθηκε νέος ερευνητής από τον "Δημόκριτο", προκειμένου να γίνουν νέες μετρήσεις στο σχολείο.
Το θέμα δεν αφορά μόνο το 2ο δημοτικό Καλλικράτειας αλλά γενικότερα τις προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία και άλλων περιοχών της Χαλκιδικής. Στη Βουλή έφτασε μετά από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμανατίδου.

ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2010

Στελίνα Μαργαριτίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: