Πέμπτη, Απριλίου 15, 2010

ΤΕΛΙΚΑ...ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟ ΔΟΥΛΕΨΑΝ...ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ...

«Πόλεμο» στους κόλπους της Δικαιοσύνης, μεταξύ της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας της, προκαλεί η ευνοϊκή αντιμετώπιση του ανακριτή της Siemens Ν. Ζαγοριανού από τον Αρειο Πάγο.
Χθες, για δεύτερη φορά- την πρώτη με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και στη συνέχεια με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου- απορρίφθηκε το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη να τεθεί σε προσωρινή αργία ο κατηγορούμενος πρωτοδίκης όσο διαρκεί η ποινική διαδικασία που εκκρεμεί εις βάρος του.
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ειδικότερα, με ψήφους 48 έναντι 20, απέρριψε το αίτημα του υπουργού, που ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου με την οποία κρίθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος να τεθεί σε προσωρινή αργία ο κ. Ζαγοριανός, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει κατηγορίες και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η θέση της πλειοψηφίας των αρεοπαγιτών - συμπεριλαμβανομένης και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου- που, υιοθετώντας την απόφαση του ΑΔΣ αξιολόγησαν επί της ουσίας τα αδικήματα τα οποία βαρύνουν τον Ν. Ζαγοριανό, κρίνοντας το κατηγορητήριο αβάσιμο, νομικά και ουσιαστικά, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της μειοψηφίας. Δεδομένου ότι εκκρεμεί η ανάκριση εις βάρος του δικαστή για τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος, ανώτατοι δικαστές δεν δίστασαν να καυτηριάσουν το γεγονός, ως οιονεί υπόδειξη προς τους εφέτες που χειρίζονται το ποινικό σκέλος.
Απαξιωτική υπήρξε ωστόσο και η αντίδραση του κ. Καστανίδη, που έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού των αρεοπαγιτών έναντι της κοινωνίας, καθώς και για έλλειψη αυτοσεβασμού: «Κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω σε αυτοσεβασμό, όπως και κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω να διεκδικεί τον σεβασμό της κοινωνίας. Εκαστος εφ΄ ω ετάχθη», σχολίασε ο κ. Καστανίδης, αποδοκιμάζοντας ευθέως την απόφαση.

Δικαστικοί κύκλοι πάντως εκτιμούν ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και κατ΄ επέκταση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπερέβησαν τη δικαιοδοσία τους, ανατρέποντας ακόμη και τη νομολογία, «για χάρη του Ν. Ζαγοριανού», καθώς δεν έχουν δικαίωμα εξέτασης του κατηγορητηρίου επί της ουσίας, παρά μόνο της βαρύτητας των κατηγοριών, της προσωπικότητας του ελεγχόμενου δικαστικού λειτουργού και των συνθηκών υπό τις οποίες φέρονται ότι τελέστηκαν τα αδικήματα.
Ο κ. Καστανίδης άλλωστε, στο έγγραφο με το οποίο ζητούσε από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδα την ακύρωση της απόφασης του ΑΔΣ από την Ολομέλεια, εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την επί του κατηγορητηρίου κρίση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως υπόδειξη προς τους κατώτερους των μελών του ΑΔΣ δικαστές που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με την υπόθεση Ζαγοριανού. Καταλήγοντας ζητούσε να τεθεί σε προσωρινή αργία ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός επισημαίνοντας τον κίνδυνο- εφόσον συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του- να βληθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του δικαστικού σώματος.
«ΠΡΟΦΑΝΩΣ η υπακοή ακόμη και σε παράνομες εντολές ιεραρχικώς προϊσταμένων επιβραβεύεται. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Και όπως λένε, όταν ρωτούν τον κόρακα τι κάνουν τα παιδιά σου, απαντά: Οσο πάνε και μαυρίζουν...», σχολίαζε σκωπτικά χθες ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, πρόεδρος της Συσπείρωσης Νομικών ενάντια στην αυθαιρεσία.
Η κατάληξη της χθεσινής διαδικασίας διαφάνηκε από την αρχή, όταν ο εισηγητής της υπόθεσης αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δ. Δαλιάνης, ο οποίος πρότεινε την αναβολή της εξέτασης προεξοφλώντας- σύμφωνα με πληροφορίεςτην επικείμενη έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών για όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ν. Ζαγοριανός, ενώ ακόμη δεν έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στο δικαστικό συμβούλιο.

ΠΡΕΖΑ TV
15-4-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειναι γνωστο οτι το Πασοκ αντιμετωπιζει την δικαιοσυνη οπως το συμφερει. Την ανεξαρτησια της την εχει συνδεδεμενη στο κομματικο του συμφερον. Αν υπουργος της ΝΔ εκανε αυτα που κανει ο Καστανιδης, οχι με την κριτικη αλλα εναντιον του Ζαγοριανου, θα τον ειχαν κατηγορησει για κομματικη επεμβαση κ.λ.π. Ο Γιωργακης ο Παπανδρεου αν δεν το διωξει θα δειξει οτι αυτα που λεει για συναινεση την κοινωνιας κ.λ.π. οχι μονο δεν τα εννοει αλλα και μας δουλευει απο πανω

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΜΑΤΙ ΒΓΑΖΕΙ ΡΕΕΕΕΕΕ??