Τετάρτη, Απριλίου 07, 2010

ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η FED...

"Η ομοσπονδιακή οικονομία δεν έχει εξέλθει, οριστικά, της οικονομικής κρίσης", προϊδέασε με σημερινή βαρυσήμαντη ομιλία του στο Ντάλας του Τέξας ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed, κ. Μπεν Μπερνάνκι.
Ο διάδοχος του κ. Αλαν Γκρίνσπαν στην προεδρία του ΔΣ της Fed υπογράμμισε στην ίδια ομιλία του--για πολλούς αποδέκτες, δηλώνουν έγκυροι παρατηρητές--ότι "σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας υπάρχουν στον ορίζοντα, η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται εκ νέου, οι παράγοντες της οικονομίας πιστεύουν, πλέον, στην ανάκαμψή της, όμως η οικονομία των ΗΠΑ δεν εξήλθε--οριστικά--της παρατεταμένης ύφεσης", της πρωτόγνωρης γιαυτήν στο μεταπολεμικό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ζήτησε έμμεσα πλην σαφώς "περισσότερες <θυσίες> όσον αφορά τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας και ανεργίας, ή ακόμα και τα δημόσια κονδύλια για την Παιδεία και την Άμυνα, αλλά και μία αύξηση της φορολογίας κατηγοριών φυσικών και νομικών προσώπων"."Θα πρέπει να κάνουμε μερικές επιλογές", αφόρισε.
"Αν και η καμπύλη της ανεργίας το μήνα Μάρτιο επιτέλους σταθεροποιήθηκε, εντούτοις το ποσοστό των ανέργων στο +9,7% είναι ακόμα πάρα πολύ υψηλό", επισήμανε ο κ. Μπερνάνκι, επιτείνοντας τη γενική εντύπωση μεγάλης μερίδας αναλυτών ότι "οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα τελειώσει εντελώς με την ύφεση", που ταλάνισε την ομοσπονδιακή οικονομία τους.

Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Fed είχε αποφύγει--καταθέτοντας εγγράφως στο Κογκρέσο περί τα τέλη του Φεβρουαρίου--να δώσει μία "ημερομηνία λήξης" για την παρατεταμένη διεθνή οικονομική ύφεση, όμως είχε δώσει και "συνταγές" για την έξοδο απ' αυτήν.
"Χρειαζόμαστε επί του παρόντος μία πολύ "βολική κι ευέλικτη" νομισματική πολιτική", είχε αποφανθεί τότε ο σημαίνων τραπεζίτης μόλις είχε ανανεωθεί από τον πρόεδρο Ομπάμα η 4ετής θητεία του, τονίζοντας ότι το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της Fed "επί μακρόν, ακόμα, θα παραμείνει πολύ χαμηλό" (σήμερα από 0%ως 0,25%).
Είχε ταυτόχρονα αναφέρει ότι, προκειμένου να ξεφύγουμε από το "μάτι του κυκλώνα" της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η Fed σχεδιάζει "να εγκαινιάσει ένα βραχυπρόθεσμο παρεμβατικό επιτόκιο, διαφορετικό του έως τώρα δανειστικού της", εξηγώντας ότι θα είναι ένα επιτόκιο, με το οποίο "θα αμείβονται οι εμπορικές τράπεζες, υπό την εποπτεία της, για τα πλούσια αποθεματικά τους".

ΠΡΕΖΑ TV
7-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: