Πέμπτη, Απριλίου 29, 2010

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ FOCUS ΧΡΩΣΕΤΑΕΙ ΛΕΦΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ...

Οταν χρωστάς σε ΜΜΕ του εξωτερικού 120 εκατ. ευρώ, ανάμεσά τους και στο περιβόητο Focus, δεν μπορείς να αναρωτιέσαι γιατί σε «λιθοβολούν» καθημερινά. Την προφανή αυτή εξήγηση λάβαμε χθες στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου του Παύλου Γερουλάνου. «Σε μια περίοδο που κάθε ευρώ μετράει, δεν υπάρχει περιθώριο για προσωπικές ή μικροκομματικές πολιτικές», είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού. Παραδέχθηκε ότι το ΥΠΠΟΤ χρωστάει 150 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ΜΜΕ, θέατρα και άλλους φορείς. «Αποπληρώνουμε σιγά σιγά, αλλά υπάρχουν αρκετές οφειλές, πολλές από το 2008», τόνισε.
Ως καλό παράδειγμα πορείας προς την εξυγίανση έφερε τη Λυρική Σκηνή, ο προϋπολογισμός της οποίας τα τελευταία χρόνια «παραβιάστηκε σε απίστευτο βαθμό». Παρά τις δραστικές περικοπές από τον νέο πρόεδρό της, Νίκο Μουρκογιάννη, «το χρέος παραμένει αφόρητο για το υπουργείο». Κι επειδή η ΕΛΣ «πρέπει να λειτουργήσει σωστά από δω και πέρα», σκοπεύει να πάει στο υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει λύση.
Η συγχώνευση του ΟΠΕΠ με το ΤΑΠ είναι αποφασισμένη, αλλά δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί ένας άλλος φορέας-ομπρέλα που να περιλαμβάνει τους δύο οργανισμούς -όχι, όμως, άμεσα καθώς οι νομικές διαδικασίες για τη συγχώνευση είναι χρονοβόρες. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα περιληφθούν σε αυτό το σχήμα κι άλλοι οργανισμοί, όπως το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Εργων. Θα συγχωνευθούν μόνο ομοειδείς οργανισμοί, όπως το Μουσείο Κινηματογράφου με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης -ίσως και ορχήστρες. Στην ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή μας στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2011, απάντησε: «Η παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν είναι θέμα κόστους. Αποτελεί πηγή ανάπτυξης».

Ο κ. Γερουλάνος επανέλαβε ότι θα κλείσει το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού γιατί «οι δαπάνες λειουργίας του ήταν υπέρμετρα αυξημένες (1,5 εκατ.) σε σχέση με εκείνα που πρόσφερε στους φορείς (4 εκατ.)». Στη θέση του ανακοίνωσε τη θέσπιση ενός Μητρώου επιχορηγουμένων, προκειμένου να μπει τάξη στο μοίρασμα χρημάτων σε συλλόγους και φορείς και να γνωρίζει το κράτος πού δίνει πόσα και γιατί. «Τέρμα στα ρουσφέτια. Κάθε φορέας θα αξιολογείται για την προσφορά του και για την ικανότητά του να προσφέρει το προϊόν που υπόσχεται», τόνισε παρουσιάζοντας και τον ξεχωριστό ιστότοπο που ανοίγει γι' αυτούς το ΥΠΠΟΤ. Δεν αφορά τους εποπτευόμενους οργανισμούς ούτε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, η ύπαρξη των οποίων θα εξαρτηθεί από την έως τώρα προσφορά του καθενός αλλά και από τον «Καλλικράτη», όπως είπε ο κ. Γερουλάνος.

«Ως τώρα ο δημιουργός εξαρτιόταν από τη βούληση του εκάστοτε υπουργού», είπε. Συνηθισμένοι πολλοί σε αυτή την πρακτική, έχουν στείλει στο γραφείο του από τον Οκτώβριο 400 αιτήματα. Ολοι αυτοί τώρα, για να εγγραφούν στο Μητρώο, που θα είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο, θα πρέπει να είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και να δώσουν την «ταυτότητά» τους (καταστατικό, αριθμό μελών κ.λπ.), τις προηγούμενες δράσεις τους, τις έως τώρα πηγές χρηματοδότησής τους και περιγραφή του αιτήματός τους με αναλυτικό προϋπολογισμό. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται δύο φορές τον χρόνο. Η αξιολόγηση θα γίνεται από επιτροπές κατά τομέα δημιουργίας, όπως γινόταν παλαιότερα (επί Μικρούτσικου). «Οι επιτροπές αυτές θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε ένα Εθνικό Συμβούλιο Τεχνών, υπεύθυνο για τις κρατικές επιχορηγήσεις. Ενα τέτοιο συμβούλιο θα μπορεί να έχει και άποψη για όλα τα χρήματα που μοιράζει το ΥΠΠΟΤ, ακόμη και αυτά των εποπτευόμενων φορέων», πρόσθεσε ο υπουργός.
Για δράσεις του 2010 το αίτημα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010. Οι δράσεις του 2011 θα εξεταστούν το φθινόπωρο.

ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: