Πέμπτη, Απριλίου 29, 2010

ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ S&P....ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ...WELCOME TO CLUB!!!

Στην υποβάθμιση ακόμη μίας ευρωπαϊκής χώρας -της τρίτης μέσα σε δύο ημέρες- προέβη χθες η Standard & Poor's, γκρεμίζοντας το ευρώ, οδηγώντας τα χρηματιστήρια της γηραιάς ηπείρου σε ακόμη μία πτώση και το κόστος του ευρωπαϊκού χρέους στα ύψη. Μετά την προχθεσινή υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, η Standard & Poor's χτύπησε ξανά χθες, υποβαθμίζοντας αυτή τη φορά και τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα, από ΑΑ+ σε ΑΑ. Ο διεθνής οίκος έκρινε ότι «η επιστροφή της ισπανικής οικονομίας στην ανάπτυξη μέσω της πιστωτικής επέκτασης μπορεί να οδηγήσει σε περίοδο... αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας», προβλέποντας ότι μεταξύ 2010-2016 η μέση ετήσια ανάπτυξη θα είναι 0,6%, έναντι περισσότερο από 1% που προέβλεπε νωρίτερα.
Η υποβάθμιση δείχνει ιδιαίτερα ύποπτη ως προς τις προθέσεις της, αφού ανακοινώθηκε λίγες μόλις ώρες μετά τονωτική για το κοινό νόμισμα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και χρέος κοινή συνέντευξη Τρισέ, Σόιμπλε και Στρος-Καν στο Βερολίνο. Κατέστησε σαφές ότι αυτοί που στοιχηματίζουν σήμερα υπέρ της επέκτασης της πιστωτικής κρίσης σε όλη την Ευρώπη και την πτώση του ευρώ, δεν θα αφήσουν με τίποτα μια νότα αισιοδοξίας που θα σταθεροποιήσει τις αγορές.
Αποτέλεσμα ήταν νέα βουτιά του ευρώ κατά 1,5%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση του από τον περσινό Ιούνιο και νέα χαμηλά έτους ώς τα 1,3116 δολάρια.

Τα spreads των ισπανικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών «πέταξαν» στο υψηλότερο επίπεδο από την καθιέρωση του ευρώ, φθάνοντας ώς τις 136 μονάδες βάσης -από 102 μονάδες βάσης προχθές- το 4,26%, ενώ ο δείκτης ΙΒΕΧ στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης έκλεισε με απώλειες 3%. Ανάλογη άνοδο σημείωσε και το κόστος του πορτογαλικού χρέους, ενώ η αγορά της Λισαβόνας, που αρχικά υποχωρούσε στο -6% και κέρδιζε μετά τη συνέντευξη του Βερολίνου 1%, έκλεισε με πτώση 2,03%. Η Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 1,22%, το Παρίσι κατά 1,50%, το Λονδίνο κατά 0,30% και το Μιλάνο κατά 2,31%.

ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι ο Κ.Κ. ήξερε να πατάει σε δύο βάρκες, δηλαδή να συνδιάζει τη σταδιακή μείωση του χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας, κρατώντας το κόστος δανεισμού σε λογικά πλαίσια. Η παγκόσμια κρίση του άλλαξε τα σχέδια και χρειάσθηκε να πάει σε σκληρότερα μέτρα, όπως το πάγωμα μισθών.
Ο Γιωργάκης, είτε επειδή είναι μαριονέτα ξένων συμφερόντων είτε απλά επειδή είναι ηλίθιος, μόλις κατάλαβε ότι η πραγματική οικονομία δεν είναι κουβέντες αέρα-πατέρα (σαν την προεκλογική περίοδο), τα παράτησε όλα και μας έριξε στη μεγαλύτερη άβυσσο της φτώχειας και της ανεργίας, που έχει δεί ποτέ ο Έλληνας.
Η πολιτική πορεία του Γιωργάκη είναι ήδη προδιαγεγραμένη, μόνο δύο ερωτήματα παραμένουν:
α. Θα φύγει μόνος του προκαλώντας εκλογές που θα χάσει ή θα τον ξαποστείλουν οι δικοί του;
β. Θα προλάβει να κάνει τα πρώτα του γενέθλια σαν πρωθυπουργός τον Οκτώβρη ή θα σπάσει το ρεκόρ του Πρόντι;