Δευτέρα, Απριλίου 12, 2010

Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ SPREAD ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟ...

Η ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΜΑΣ...'Η ΤΑ SPREADS ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ...
ΑΠΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΩΣ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ...LOL

Η ευρωπαϊκή συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας προκαλεί κύμα θετικών αντιδράσεων στις αγορές. «Αποφύγαμε ένα νέο χρηματοπιστωτικό ατύχημα» δηλώνει το μέλος του Δ.Σ της Ε.Κ.Τ, Μπ. Σμάγκι. Έως τα τέλη Απριλίου θα χρειαστεί τα χρήματα η Ελλάδα εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Group Inc. Ανακάμπτει το ευρώ στα 1,365 δολάρια.
Θεαματική κάμψη 48 μονάδων βάσης σημειώνεται στο σπρεντ των 10ετών κρατικών ομολόγων, η τιμή των οποίων ενισχύεται σημαντικά (πχ το 10ετές που λήγει τον Ιούνιο του 2020 γνώρισε άνοδο τιμής από 93,6 την Παρασκευή σε 96,5 το πρωί της Δευτέρας). Συγχρόνως, οι χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν στην Ευρώπη με 0,5% άνοδο μετά το θετικό κλείσιμο στην Ασία (0,4%), ενώ πετρέλαιο και χρυσός επίσης ανακάμπτουν κατά 0,4% το πρωϊ της Δευτέρας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Lorenzo Bini Smaghi, "Αποφύγαμε ένα νέο χρηματοπιστωτικό ατύχημα όπως αυτό που έγινε στις ΗΠΑ με την Lehman τον Σεπτέμβριο του 2008 και βοηθήσαμε την Ελλάδα αποκαθιστώντας τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος".
Ιδιαίτερα ευχαριστημένοι έως και ανακουφισμένοι εμφανίζονται παράγοντες της αγοράς για την απρόσμενα θετική αντίδραση της Ευρώπης στο ελληνικό πρόβλημα. Με το ευρώ να ανακάμπτει στα 1.365 δολ και τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας για κρατικά ομόλογα να πέφτουν στην ασιατική αγορά εξαιτίας των θετικών νέων για την Ελλάδα, ο πιστωτικός αναλυτής της National Australia Bank Ltd, Ken Hanton, δήλωσε πως το "πακέτο προμηθεύει σημαντικές λεπτομέρειες που απαιτούσε η αγορά, γεγονός που βελτίωσε την όρεξη για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου. Τώρα η προσοχή θα εστιασθεί στο κατά πόσον πράγματι η Ελλάδα θα χρειαστεί να προσφύγει στην βοήθεια πριν την επόμενη ομολογιακή της έκδοση".

Όπως δήλωσε ο Stephen Jen, διευθύνων σύμβουλος της BlueGold Capital Management LLP στο Λονδίνο και τέως οικονομολόγος του ΔΝΤ, "Το ποσό διάσωσης είναι τεράστιο. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από μπαζούκα. Στο θέμα της Ελλάδας η Ευρώπη απάντησε με πυρηνικά. Καθώς η αγορά έχει βραχυχρονίως "σορτάρει" τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, πρόκειται να δούμε ράλι τιμών σε αυτά".
Αναφερόμενος στις αρχικές ενδοευρωπαϊκές αντιστάσεις σχετικά με τη βοήθεια στην Ελλάδα, ο Carsten Brzaski, οικονομολόγος της ING Group στις Βρυξέλλες που άλλοτε εργαζόταν για την Κομισιόν, δήλωσε πως "η Γερμανία έχασε τον ανταγωνισμό. Όλη αυτή η φασαρία για το ότι δεν επρόκειτο να ρισκάρει το χρήμα των φορολογουμένων αχρηστεύτηκε".
Σύμφωνα, τέλος, με τον Eric Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs Group Inc στην Ευρώπη, "η Ελλάδα θα χρειαστεί πιθανότατα τα χρήματα έως τα τέλη Απριλίου" τονίζοντας πως καθώς οι περικοπές στον προϋπολογισμό απειλούν να γονατίσουν την οικονομία, αυτή η ανάγκη χρηματοδότησης θα παραμείνει για πολύ καιρό.

ΠΡΕΖΑ TV
12-4-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εκεί φτάσαμε,την αποτυχία τους και το έγκλημα κατά της Ελλάδας από όλους αυτούς τους αποτυχημένους πολιτικούς το θεωρούμε επιτυχία που μας δανείζουν ακόμα οι αγορές!