Πέμπτη, Απριλίου 01, 2010

ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΕΚΤΙΝΑΞΕ ΤΑ SPREADS...ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ...

Σε κατάσταση νευρικού κλονισμού βρέθηκε χθες η αγορά ομολόγων, με τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να σημειώνουν νέα άνοδο, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανερχόταν στο προσκήνιο, προκαλώντας ανατριχίλα σε αγορές και αναλυτές.
Τα περίφημα spreads (διαφορά επιτοκίων δεκαετών ομολόγων Ελλάδας- Γερμανίας) σκαρφάλωσαν χθες το μεσημέρι στις 347 μονάδες βάσης από 333 την προηγούμενη μέρα, την ώρα που γινόταν γνωστό ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συζητήσει σήμερα τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτήσει, αν χρειασθεί, την Ελλάδα.
Φωτιές άναψαν όμως και νέες δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου στο πρακτορείο Βloomberg, ότι η Ελλάδα σκοπεύει να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου σε δολάρια στις διεθνείς αγορές στα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου. Εξάλλου, δηλώσεις ανώνυμων πηγών, που παρέπεμπαν στον ίδιο, χθες στο πρακτορείο Dow Jones ανέφεραν ότι η έκδοση θα είναι 5-10 δισ. δολάρια και θα προηγηθεί παρουσίαση στις ΗΠΑ και την Ασία.
Το σκηνικό συμπλήρωσε ο οίκος αξιολόγησης Μoody΄s, ο οποίος προχώρησε σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων των καταθέσεων και της πιστοληπτικής ικανότητας πέντε ελληνικών τραπεζών, οδηγώντας το Χρηματιστήριο σε πτώση 1,34%, λόγω κυρίως βουτιάς των τραπεζικών μετοχών κατά 2,19%. Οι τράπεζες που υποβαθμίστηκαν είναι Εθνική, Εurobank, Αlpha Βank, Τράπεζα Πειραιώς και Εμπορική.

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να εξετάσει με ποιον τρόπο θα βοηθήσει, αν χρειασθεί, την Ελλάδα. Το θέμα προκαλεί αναταραχή, καθώς συντηρεί τη φιλολογία περί πιθανής προσφυγής της χώρας στον διεθνή οργανισμό και μάλι στα «με όρους ΔΝΤ», όπως κατέστησε χθες σαφές ο επικεφαλής του, κ. Ντομινίκ-Στρος Καν.
«Δεν είναι δυνατόν μια σύσκεψη που γίνεται στη Ουάσιγκτον να δημιουργεί τον θόρυβο που δημιουργεί στην Αθήνα», εξερράγη χθες ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή.
Ωστόσο, η συνεχής άνοδος των spreads δεν βοηθά να ησυχάσουν τα πνεύματα, παρά τις σταθερά καθησυχαστικές δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων. Χθες, συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. ΖανΚλοντ Τρισέ δήλωσε: «Αναμένω ότι οι παρατηρητές, οι παράγοντες της αγοράς, θα αναγνωρίσουν σταδιακά ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση θα λειτουργήσουν». Χαρακτήρισε, εξάλλου, τα μέτρα της κυβέρνησης «πειστικά και θαρραλέα». Αλλά και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν είπε ότι τα spreads δεν μπορούν να πέσουν από τη μια μέρα στην άλλη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας και οι ελληνικές προσπάθειες θα καθησυχάσουν στο τέλος τις αγορές.
Σχετικά με την πορεία των επιτοκίων, ο κ. Χριστοδούλου εκτίμησε χθες ότι τα spreads του δεκαετούς ομολόγου θα υποχωρήσουν στις 250 μονάδες βάσης ώς το τέλος του καλοκαιριού και στις 200 μονάδες βάσης στο τέταρτο τρίμηνο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Credit Αgricole, η Ελλάδα θα πληρώσει 13 δισ. ευρώ περισσότερα σε τόκους για τα ομόλογα που θα εκδώσει φέτος, σε σύγκριση με αυτά που θα πλήρωνε αν τα επιτόκια βρίσκονταν στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΡΕΖΑ TV
1-4-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πολυ σωστα τι σας ενδιαφερει.δεν καταλαβατε οτι ο ελληνικος μισθοφορικος στρατος ανηκει στην υπηρεσια του νατο και οχι της πατριδος.μισθοφοροι ειναι οπου θελουν μπορουν να γαμηθουν τι μας
ενδιαφερει αρκει να τους πληρωνουν
οι αμερικανοι κ οχι εμεις που μας εχουν στραγγισει οι πουστηδες και
τρυπιοι που μας κυβερνουν.ο στρατος
δεν ειναι πλεον εθνικος οποτε οπου
στο διαολο θελουν να πανε τα τσο
γλανια μονο στην κυπρο δεν μπορουσαν να πανε γιατι ηταν μακρυα.