Προς την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για βοήθεια ωθούν πλέον με ένταση τη χώρα οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, αλλά και οι διεθνείς αναλυτές και οι οίκοι αξιολόγησης, ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι η χώρα- προς το παρόν- δεν χρειάζεται τον μηχανισμό στήριξης.
Τα spreads (διαφορά ελληνικών και γερμανικών επιτοκίων) έφτασαν χθες στο ιστορικό ρεκόρ των 456 μονάδων βάσης και η διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων σταμάτησε προσωρινά, καθώς- σύμφωνα με πληροφορίες- ουσιαστικά δεν υπήρχαν αγοραστές ελληνικών ομολόγων, ενώ στις Βρυξέλλες, το βράδυ συνεδρίαζε η Οικονομική Επιτροπή της ευρωζώνης και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Ρώυτερ, επρόκειτο να ασχοληθεί και με τους όρους της πιθανής δανειοδότησης της Ελλάδας. Στην Επιτροπή αυτή την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γιώργος Ζαννιάς. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν χθες το βράδυ ότι συζητούνται οι όροι δανεισμού της Ελλάδας και υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει καμία ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Εν μέσω της καταιγίδας αυτής, σανίδα σωτηρίας επεχείρησε να προσφέρει για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δηλώνοντας: «Θα έλεγα, με βάση τις πληροφορίες που έχω, ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας».
Ο κ. Τρισέ θέλησε να καθησυχάσει τους φόβους των αγορών σχετικά με το αν και με ποιους όρους θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας, τον οποίο αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής. Οι φόβοι αυτοί, που σχετίζονται κυρίως με την αρνητική στάση της Γερμανίας στη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα, θεωρούνται κατ΄ εξοχήν υπεύθυνοι και για το νέο χθεσινό άλμα των spreads, καθώς οι αγορές θέλουν να τεστάρουν αν «τα λεφτά βρίσκονται στο τραπέζι». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για στήριξη της Ελλάδας, τονίζοντας ότι πρόκειται για «πολύ, πολύ σοβαρή δέσμευση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης» και ότι ο σχετικός μηχανισμός «μπορεί να λειτουργήσει». Σύμφωνα με το Ρώυτερ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το θέμα των όρων βοήθειας στην Ελλάδα στο άτυπο ΕCΟFΙΝ της ερχόμενης εβδομάδας, το οποίο προετοιμάζει από χθες και συνεχίζει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή στις Βρυξέλλες.
Οι δηλώσεις Τρισέ επέδρασαν ευνοϊκά στην αγορά και οδήγησαν σε υποχώρηση των spreads στις 426 μονάδες βάσης, ύψος που εξακολουθεί πάντως να είναι απαγορευτικό για δανεισμό της Ελλάδας όταν θα έρθει η ώρα. Εως τις 19 Μαΐου η κυβέρνηση πρέπει να έχει εξασφαλίσει 11,6 δισ. ευρώ. Σήμερα, εξάλλου, θα ανακοινωθεί το ποσό που θα αντλήσει με τις προγραμματισμένες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων 6 και 12 μηνών στις 13 Απριλίου και 3 μηνών στις 20 Απριλίου. Εξάλλου, η πτώση του Χρηματιστηρίου, που είχε ξεπεράσει κάποια στιγμή το 5%, με τις τράπεζες να υφίστανται μεγάλες πιέσεις, περιορίστηκε στη συνέχεια στο 3,11%.
Απόπειρα καθησυχασμού των αγορών ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών- στα αγγλικά- ότι το έλλειμμα το πρώτου τριμήνου του 2010 υποχώρησε κατά 40%, από τα 7,1 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2009 σε 4,3 δισ. ευρώ και μάλιστα πριν προλάβουν να αποδώσουν τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα. «Αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι πλήρως καθ΄ οδόν στην επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010 και εφαρμόζει επιτυχώς το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να βάλει την οικονομία σε βιώσιμη πορεία», αναφέρει η ανακοίνωση. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν απογοητευτικά.
ΠΡΕΖΑ TV
9-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου