Παρασκευή, Απριλίου 02, 2010

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ TIME ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ...

ΜΑΣΤΟΥΡΩΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΒΑΝΙΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΟΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Το χειρότερο σημείο της κρίσης είναι πια παρελθόν, παρ' ότι υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει πιο δυνατή από την κρίση τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη του στο περιοδικό Time. Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την ριζική αναμόρφωση -όπως είπε- της χώρας σε ένα κράτος - πρότυπο για την Ε.Ε. Δήλωσε επίσης, ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το σκανδιναβικό μοντέλο ανάπτυξης, προσαρμοσμένο βέβαια, στον μεσογειακό τρόπο ζωής.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός "όλοι γνωρίζαμε και εγώ προσωπικά, ότι η Ελλάδα περνούσε μια περίοδο κρίσης αλλά ο πραγματικός αντίκτυπος που είχε στην οικονομία δεν ήταν γνωστός". Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει. Παραδέχτηκε ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι σκληρά αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση θα είναι καταλύτης για αλλαγές και ένα καλύτερο μέλλον, μιας Ελλάδας πιο ανταγωνιστικής και με μεγαλύτερη διαφάνεια.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι Έλληνες θα απολαμβάνουν τις ίδιες κοινωνικές παροχές με το παρελθόν δεδομένης της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το κοινωνικό σύστημα της χώρας δεν είναι καθόλου οργανωμένο καθώς υπάρχουν πολλές σπατάλες ενώ χρειάζεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Πρόσθεσε πως το σύστημα της Ελλάδας έχει αρνητικά στοιχεία αλλά και το θετικό ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια περιστολής των δαπανών.
Αυτός ο περιορισμός των δαπανών ανέφερε ότι είναι σημαντικό βήμα και έδωσε το παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών οι οποίες έχουν σημαντικές κοινωνικές παροχές ενώ ταυτόχρονα είναι από τις πιο ανταγωνιστικές παγκοσμίως.
“Αυτό είναι το μοντέλο που θέλετε για την Ελλάδα; το Σκανδιναβικό;” ρώτησε η δημοσιογράφος με τον Γ. Παπανδρέου να απαντά “Θα έλεγα το Σκανδιναβικό μοντέλο στη Μεσογειακή του διάσταση. Έχουμε διαφορετική κουλτούρα και νομίζω λίγο πιο αναρχικό χαρακτήρα ο οποίος εάν απελευθερωθεί στο σωστό πλαίσιο μπορεί να γίνει πολύ καινοτόμα δύναμη”.

Μεταφέροντας τις εμπειρίες του από την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι "έπρεπε να βάλει την υπογραφή του για να πάρει άδεια μέχρι και ένας οδηγός του πρύτανη του πανεπιστημίου" δηλώνοντας έτσι ότι πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση των εξουσιών. Κι αυτό διότι "η συγκέντρωση σε ένα πρόσωπο έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων". Σε ερώτηση κατά πόσον θα συναντήσει αντιδράσεις, ακόμα και από το ίδιο του το κόμμα σε αυτή την προσπάθεια, απάντησε πως "Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τους εαυτούς μας. Πρέπει να είμαστε το παράδειγμα". Καταλήγοντας στην απάντηση του τόνισε πως ένα από τα σλόγκαν του κόμματος του είναι ότι "Πρέπει να αλλάξουμε τους εαυτούς μας για να αλλάξουμε την Ελλάδα".
Ο Γ. Παπανδρέου, ανέφερε πως το γεγονός αρκετοί Έλληνες διαμένουν στο εξωτερικό και είναι πετυχημένοι, δείχνει πως αυτού του είδους τα προβλήματα δεν είναι στο DNA των Ελλήνων και πως μπορούν να εξελιχθούν και να πετύχουν.

"Κάθε χώρα από τις 27 έχει δώσει ένα μέρος της εθνικής της κυριαρχίας σε μια ανώτατη αρχή, την Ευρωπαϊκή Ένωση" ανέφερε ο πρωθυπουργός. Όπως δήλωσε, η Ε.Ε. μπορεί να γίνει το πρότυπο μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας εαν τα κράτη λειτουργήσουν συλλογικά. Τόνισε πως τα κράτη της Ε.Ε. έχουν διαφορετικές γλώσσες, παραδόσεις και κουλτούρες αλλά μοιράζονται και πολλά κοινές αξίες όπως αυτή της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
"Έτσι και μοιραστούμε αυτές τις κοινές αξίες μπορούμε να δουλέψουμε μαζί και να ελέγξουμε τις αγορές, τα ελλείμματα και τις οικονομίες" κατέληξε στέλνοντας ένα μήνυμα προς τους ηγέτες της Ε.Ε.

Σε ερώτηση κατά πόσον η Ελληνική κρίση θα έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός απάντησε πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να γίνει δυνατότερη. Ανέφερε ότι είναι μια ευκαιρία να αλλάξει τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ε.Ε. να δει τι είναι λάθος και που χρειάζονται αλλαγές. Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι "η απόφαση που πήραμε ήταν για ένα μηχανισμό στήριξης που μπορεί να φέρει νέους κανόνες, ιδέες και αλλαγές στο νόμο, αλλαγές στη συμφωνία για το πως λειτουργεί η οικονομία μας και το πως κυβερνούμε την Ε.Ε."

ΠΡΕΖΑ TV
2-4-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδιά πείτε του να σταματήσει την
coca-colla δεν κάνει καλό στα δόντια:-)

Ανώνυμος είπε...

τη χοντρομαλακια και τις πιπες της γκερεκου να σταματησει,οχι την κοκα-κολα.Ετσι κι αλλιως ενα ακομη ξεπουλημενο αμερικανακι ειναι.