Κυριακή, Μαΐου 30, 2010

1,3ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΦΑΓΕ Η SIEMENS ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ...ΑΦΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ...ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΤΗΣ...

Eνα δισεκατομμύριο τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ. Τόσο ήταν το κόστος για να κλείσει το μεγαλύτερο εταιρικό σκάνδαλο όλων των εποχών στη Γερμανία, με «πρωταγωνίστρια» τη Siemens, η οποία κατηγορήθηκε για τη δημιουργία ενός «δικτύου» δωροδοκιών σε 12 χώρες προκειμένου να εξασφαλίζει παραγγελίες για τα προϊόντα της.Το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2006 έκλεισε με πολύ μεγάλη σπουδή από την πλευρά της εταιρείας, η οποία δύο χρόνια αργότερα αποδέχτηκε τις κατηγορίες και τα πρόστιμα που της επέβαλαν η γερμανική και η αμερικανική Δικαιοσύνη. Εάν η εταιρεία δεν είχε αποδεχτεί την ενοχή της ενώπιον της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, το πρόστιμο που θα έπρεπε να καταβάλει εκτιμάται ότι θα ήταν σχεδόν το διπλάσιο.
Η ευθύνη για τη δωροδοκία χαμηλόβαθμων ή ακόμη και υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις χώρες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, όπως η Ελλάδα και η Νιγηρία, αποδόθηκε σε περίπου 300 εργαζόμενους, οι οποίοι επίσης τιμωρήθηκαν με πρόστιμα και απομακρύνθηκαν από τον όμιλο. Το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens που βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ήταν ο πρώην οικονομικός διευθυντής του τομέα τηλεπικοινωνιών, Μίχαελ Κούτσενρόιτερ, ο οποίος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ. Ο πρώην πρόεδρος Χάινριχ φον Πίρερ, που θεωρείτο πρότυπο μάνατζερ, χάθηκε ατιμασμένος από το προσκήνιο και παρέδωσε τα σκήπτρα στη νέα ηγεσία που διεξήγε εσωτερική έρευνα για την απόδοση των ευθυνών.

Το τέλος των ερευνών βρήκε το γόητρο της Siemens λαβωμένο και οι συνέπειες που υπέστη δεν περιορίστηκαν στην καταβολή προστίμου. Ο όμιλος αποκλείστηκε από έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα επί δύο χρόνια, και δέχτηκε να μη διεκδικήσει συμμετοχή σε προγράμματα στη Ρωσία για την επόμενη τετραετία.
Το πλήγμα ήταν σημαντικό, αφού, όπως ανακοίνωσε η Siemens, τα συμβόλαια με την Παγκόσμια Τράπεζα της απέφεραν κατά μέσο όρο 140 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ακόμη η εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει 100 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η Siemens, ωστόσο, δεν βγήκε τελείως οικονομικά ζημιωμένη από τα σκάνδαλα και για αυτό πρόθυμα πλήρωσε τα πρόστιμα για να παγώσει τις δικαστικές έρευνες. Τα συμβόλαια του ομίλου εκτελούνταν κανονικά όσο οι υποθέσεις δωροδοκίας εκκρεμούσαν στο δικαστήριο του Μονάχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος της εταιρείας σε Καναδά, Λιβύη, Νιγηρία και Ρωσία ?τις χώρες δηλαδή που αφορούσαν τα σκάνδαλα- έφτανε από το 2002 έως το 2007 τα 58 δισ. ευρώ.
Η Siemens είχε χρησιμοποιήσει τα «μαύρα ταμεία» της για να διαβρώσει τα εργατικά συνδικάτα, «λαδώνοντας» μέλη του «αντισωματείου» AUB, που δημιουργήθηκε ακριβώς γι΄ αυτόν τον σκοπό. Στα τέλη του 2006 ο πρώην πρόεδρος του AUB (φωτό) κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή, απιστία και κακόβουλη επιρροή στις σωματειακές εκλογές των εργαζομένων. Υπολογίζεται ότι η Siemens του είχε δώσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: