Δευτέρα, Μαΐου 17, 2010

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΑΠΟ 200 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΤΟΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΒΩΞΙΤΟΥ

Σε κατάληψη των Δασικών Υπηρεσιών της Φθιώτιδας προχώρησαν σήμερα το πρωί περίπου 200 εργαζόμενοι στις υπόγειες στοές των μεταλλείων βωξίτου της ΕΛΜΙΝ στη Φθιώτιδα. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται γιατί εδώ και 4 χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν χορηγήσει τις προβλεπόμενες άδειες, παρά το γεγονός ότι τα μεταλλεία λειτουργούν από το 1964. Μάλιστα το περασμένο Σάββατο με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή της Φθιώτιδας που εξεδόθη μετά από εντολή των Δασικών Υπηρεσιών της Φθιώτιδας, ανακλήθηκε η άδεια εκρηκτικών που κατείχε η εταιρία με συνέπεια να κλείσει το μεταλλείο και ήδη απειλούνται τουλάχιστον 160 απολύσεις.
Όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, εδώ και 4 χρόνια έχουν υποβληθεί οι σχετικοί φάκελοι για να δοθούν οι εγκρίσεις, έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι δασικές υπηρεσίες αποφεύγουν να αποφανθούν περί της νομιμότητας ή μη της άδειας επέμβασης, παρά το γεγονός ότι στοές υπήρχαν από τη δεκαετία του 1960.

Μάλιστα ζητούν να διακόψουν την λειτουργία τους μέχρι να πάρουν τις σχετικές άδειες χωρίς ωστόσο να προσδιορίσουν χρονικά πότε θα μπορούσε αυτό να γίνει.
Σύμφωνα με τα διευθυντικά στελέχη των Δασικών Υπηρεσιών οι εγκαταστάσεις των μεταλλείων είναι οι ίδιες από το 1966, γίνεται υπόγεια εκμετάλλευση με στοές χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις. Μάλιστα τα συγκεκριμένα μεταλλεία τα έχει πάρει η συγκεκριμένη επιχείρηση από το ελληνικό δημόσιο, αφού πρόκειται για τα παλιά μεταλλεία Σκαλιστήρη που είχαν εγκαταλειφθεί στη δεκαετία του 1980 ως προβληματική επιχείρηση.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΛΜΙΝ καταλογίζουν σκοπιμότητα και παρελκυστική τακτική στις Δασικές Υπηρεσίες που κρατά όπως υπογραμμίζουν 4 ολόκληρα χρόνια.
Από τη δική τους πλευρά οι Δασικές Υπηρεσίες θεωρούν πως υπάρχει ασάφεια στη νομοθεσία γιατί το συγκεκριμένο μεταλλείο μπορεί να βρίσκεται έξω από τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, θεωρούν όμως ότι επηρεάζεται ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης αφού η εξόρυξη γίνεται στο υπέδαφος του και μάλιστα υπογραμμίζουν στα σχετικά έγγραφα με έμφαση πως «το βάθος του υπεδάφους είναι απεριόριστο».
Από τη δική τους πλευρά οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι αυτές οι αναφορές από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν εγκλωβίσει την έκδοση των σχετικών αδειών και υπογραμμίζουν πως «σκόπιμα οι δημόσιες υπηρεσίες αυτοσχεδιάζουν αφού κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από διάταξη νόμου».
Τέλος οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν έχοντας κυκλώσει τις Δασικές Υπηρεσίες μέχρις ότου ανακληθούν τα σχετικά έγγραφα.

ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: