Δευτέρα, Μαΐου 17, 2010

ΛΥΣΗ ΔΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΗ 2000 ΑΤΟΜΩΝ...

Η «επόμενη μέρα» στον ΟΤΕ προκαλεί έντονες συγκρούσεις, ακόμη και στους κόλπους της κυβέρνησης, οι οποίες δεν αποκλείεται να καταλήξουν σε λύση διαρχίας στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του Οργανισμού.
Ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Παναγής Βουρλούμης αναμένεται να αφήσει το τιμόνι του οργανισμού τον επόμενο μήνα οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση.

Η ελληνική κυβέρνηση, που κατέχει σήμερα το 20% των μετοχών, θα επιλέξει ώς τα τέλη Ιουνίου τα πέντε μέλη της διοίκησης. Φαίνεται όμως ότι μελετά και άλλες τροποποιήσεις στη συμφωνία με τους Γερμανούς, που θα της επιτρέψουν να ορίζει τον πρόεδρο, παραχωρώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο στην Deutsche Telekom, που σήμερα διαθέτει το 30%. Εως τώρα πάντως οι Γερμανοί προτιμούν τη μονοπρόσωπη διοίκηση με ένα άτομο κοινής εμπιστοσύνης, αφού η αλλαγή που προωθεί η κυβέρνηση προϋποθέτει εκχώρηση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων καθημερινής διαχείρισης σε τετραμελή επιτροπή, όπου σε περίπτωση ισοψηφίας θα υπερισχύει η ψήφος του διευθύνοντος συμβούλου.

Σε κάθε περίπτωση ο ΟΤΕ είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι Γερμανοί επιδιώκουν εκχώρηση νέου ποσοστού της τάξης του 10%, όπως προβλέπει το δεύτερο option της συμφωνίας πώλησης. Μάλιστα, αν η μεταβίβαση προχωρήσει μέσα στο τρέχον έτος, θα γίνει με premium 20% σε σχέση με την τιμή της μετοχής, ενώ αν μετατεθεί για το 2011 πέφτει στο 15%.

Η συνάντηση του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου με τον Π. Βουρλούμη το μεσημέρι της Παρασκευής φαίνεται ότι συνδέεται περισσότερο με την απόφαση του Δ.Σ. του ΟΤΕ για έξοδο από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για την οποία η κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί. Σε ανακοίνωση που ακολούθησε, ο ΟΤΕ εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κίνηση, σημειώνοντας ότι ο όγκος των συναλλαγών στη Γουόλ Στριτ είχε μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το όφελος να είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τα έξοδα. Σημειώνεται ότι ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου του ΟΤΕ, της τάξης του 1,8%, διαπραγματεύεται και μάλιστα σε μορφή αποθετήριων τίτλων (ADRs). Η έξοδος πάντως δεν αποκλείεται να συνδέεται και με τον φόβο των ελέγχων που έχει διενεργήσει η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς σε γερμανικές εταιρείες.

ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: