Τρίτη, Μαΐου 04, 2010

ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ:ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2009,ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...

ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ...

Στην αποκάλυψη ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση γνώριζαν ήδη από το Σεπτέμβριο την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προέβη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΪ και στους «Νέους Φακέλους».
Όπως υποστήριξε ο κεντρικός τραπεζίτης, εν μέσω προεκλογικής περιόδου είχε προειδοποιήσει τον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό ότι το έλλειμμα βρισκόταν στο 8% και ότι εάν δεν λαμβάνονταν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα, στο τέλος του χρόνου θα έφτανε ή ίσως και θα ξεπερνούσε το 12%.
«Από τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2008 επισημαίναμε το πρόβλημα που υπήρχε με το έλλειμμα και ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα» δήλωσε.
«Τα προβλήματα έρχονται από το παρελθόν επί σειρά ετών. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι από τότε που μπήκαμε στην ΟΝΕ καμία χρονιά δεν πετύχαμε τον στόχο του να είμαστε κάτω από το 3% πάντα ήταν καλές χρονιές αντικειμενικά με την έννοια ότι το εισόδημα αυξανότανε και λογικά βοηθούσε στο να μειώσουμε τα ελλείμματα» υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος.
«Τα νούμερα άρχιζαν να χειροτερεύουν δραστικά από το ‘08 και το ’09. Ξέφυγαν οι δημόσιες δαπάνες, είχαμε και υστέρηση στα έσοδα» επισήμανε ο επικεφαλής της ΤτΕ.

Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι από το 2001 έως το 2007 οι δαπάνες διογκώθηκαν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες ποσοστό πρωτοφανές, ενώ ταυτόχρονα συρρικνώθηκε το ΑΕΠ.
Αναφορικά με την κριτική για την ξαφνική παρουσίαση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 12,6% στους κοινοτικούς εταίρους, αντέτεινε ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, και όταν θα φαίνονταν (σ.σ το έλλειμμα) οι συνέπειες θα ήταν πολύ χειρότερες. Δεν νοείται μεγάλη Ευρωπαϊκή χώρα να κρύβει αριθμούς».
«Θα χρειαστεί συστηματική προσπάθεια για να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις ελληνικές τράπεζες κατέστησε σαφές ότι «ασφαλώς είναι σταθερές και ασφαλείς παρά κάποιες ανόητες πληροφορίες οι οποίες κατά καιρούς διασπείρονται, έχουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας οι οποίοι είναι πολύ ψηλότεροι από τους μέσους Ευρωπαϊκούς».
Ο κ. Προβόπουλος στιγμάτισε το μοντέλο της υπερκατανάλωσης που κυριαρχούσε στη χώρα μέχρι σήμερα. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερκατανάλωση πρέπει να αποταμιεύσουμε, και η αποταμίευση αυτή θα οδηγήσει σε επενδύσεις» ανέφερε.
Για τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους που κυκλοφορούν στα διεθνή ΜΜΕ ανέφερε ότι τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι εγκληματική. Αν πούμε ότι σας χρωστάμε 100 θα σας δώσουμε 50 ουδείς θα μας εμπιστευτεί επί σειρά ετών, θα καταβαραθρωθούμε στις αγορές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος είπε ότι «εάν μπορούσε κάποιος να διανοηθεί ότι η Ελλάδα, βγαίνει έξω, μπαίνει στο χώρο του φρενοκομείου».
«Αυτό θα σήμαινε ότι το δικό της το καινούριο νόμισμα θα είχε μια ισοτιμία με τα σκληρά νομίσματα στο νέο περιβάλλον , σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Και οι υποτιμήσεις θα ήταν απανωτές και τα επιτόκια θα ήταν σε διψήφια επίπεδα. Όπως τα είχαμε ζήσει στην δεκαετία του ’80 (...) μπορείτε να σκεφτείτε ότι θα γίνει επένδυση με ένα 30 % και σε ένα βέβαιο περιβάλλον συναλλαγματικών υποτιμήσεων και πλήρους αβεβαιότητας;» διερωτήθηκε.

ΠΡΕΖΑ TV
4-5-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Geia sas paidia deite kai ena kainourgio blog http://taairetika.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Άλλο λαμόγιο και αυτός...ακου τι λέει...να ΑΠΟΤΑΜΙΕΫΟΥΜΕ...ναι ρε κόπανε δώσε μου τον μισθό που παίρνεις (14.500) και να δεις αποταμίευση που θα σου κάνω όχι με τα 550 που παίρνω...Η ώρα που θα βγούμε όλοι και θα τους πάρουμε με τις πέτρες πλησιάζει...