Πέμπτη, Μαΐου 27, 2010

ΝΕΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ 2010

Ο εγχώριος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στον τομέα Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΤΠΕ) συνεχίζει να υποχωρεί, για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση που έχει σημειωθεί εδώ και μία δεκαετία, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 71,5 μονάδες στο πρώτο τρίμηνο του 2010, έχοντας χάσει σχεδόν τις μισές μονάδες σε σχέση με μια διετία πριν.
Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων του τομέα ΤΠΕ στη χώρα μας, όπως συμβαίνει και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους, διακατέχονται από αβεβαιότητα. Οι εταιρίες του κλάδου θεωρούν ότι η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας και η επιβολή των νέων φορολογικών και δημοσιονομικών μέτρων θα επηρεάσει τη ζήτηση, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Παρόλα αυτά, αναμένουν κατά τους προσεχείς μήνες να υπάρξει πιο αισιόδοξο κλίμα για τους κλάδους Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάσταση και ξεκινήσει η υλοποίηση δράσεων και έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, όπου προβλέπονται ότι θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις που ελπίζεται ότι τονώσουν την αγορά ΤΠΕ.

Αναλυτικότερα:
· Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ διαμορφώνεται στις 69,8 μονάδες στο α΄ τρίμηνο του 2010 από τις 75,2 μονάδες στο προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Στις Υπηρεσίες ΤΠΕ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα της επιχείρησης συνεχίζουν να επιδεινώνονται, με τις μισές εγχώριες επιχειρήσεις να εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους. Νέα υποχώρηση σημειώθηκε και στην τρέχουσα ζήτηση, ενώ και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης παραμένουν έντονα απαισιόδοξες.
· Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ εμφανίζει μικρή άνοδο και διαμορφώνεται στις 78,7 μονάδες το α΄ τρίμηνο 2010, από τις 66 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο. Στο Λιανικό Εμπόριο ενισχύονται οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, με τα αποθέματα να παραμένουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ επανεμφανίζεται αισιοδοξία στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης τους επόμενους μήνες.
· Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία ΤΠΕ καταγράφει σημαντική επιδείνωση το α΄ τρίμηνο 2010, φθάνοντας τις 57,8 μονάδες από τις 72,9 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας με τη σειρά του ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Στη Βιομηχανία ΤΠΕ ενισχύονται οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των παραγγελιών και της ζήτησης, καθώς υπάρχει ραγδαία επιδείνωση στο τρέχον επίπεδο παραγγελιών και διόγκωση των αποθεμάτων.
· Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία επίσης επηρεάζει το γενικό δείκτη κλίματος ΤΠΕ, παρουσιάζει κι αυτή ραγδαία επιδείνωση.

ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: