Τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια θα απαιτηθούν έως ότου αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά τη Δευτέρα το βράδυ από την Ουάσιγκτον.
Ταυτόχρονα σε έκθεσή του αναφέρει πως η χαμηλή ανάπτυξη της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ειδικότερα το ΔΝΤ θεωρεί «διαχειρίσιμο» μεσοπρόθεσμα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αλλά εκτιμά πως ο σταθερά χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών της χώρας.
Σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, όπως αυτές αναφέρονται στην έκθεση, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο 149% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά στο 120% το 2020, τη στιγμή που το 2009 ήταν 115%.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η αύξηση του ελληνικού χρέους αντικατοπτρίζει "το σταθερά μεγάλο έλλειμμα στο δημόσιο τομέα (το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2013), το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και τον αποπληθωρισμό".
Όσον αφορά στην ανάπτυξη, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010-11 και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,75% μετά το 2015. Για κάθε δε ποσοστιαία μονάδα μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης σε ετήσια βάση, το δημόσιο χρέος ενδέχεται να αυξηθεί στο 166% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αντίθετα, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της χώρας στο 80% του ΑΕΠ έως το 2020.
Εξάλλου, εάν τα επιτόκια δανεισμού αυξηθούν κατά 200 μονάδες βάσης, το δημόσιο χρέος θα αγγίξει το 131% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, προσθέτει το ΔΝΤ.
Η έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά εξάλλου ότι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας μέσω της εσωτερικής ρύθμισης των τιμών και της φορολογικής αναπροσαρμογής αποτελεί μία τεράστια πρόκληση, ενώ σε τόσο αρχικό στάδιο (εφαρμογής των μέτρων) το περιθώριο αντίδρασης σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων είναι πολύ περιορισμένο. Θεωρεί δε ότι η αντιμετώπιση των ουσιαστικότατων φορολογικών δυσλειτουργιών απαιτεί ισχυρή πολιτική και λαϊκή στήριξη.
Το Ταμείο εκτιμά τέλος ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για την κάλυψη των δανεικών της αναγκών.
ΠΡΕΖΑ TV
11-5-2010
3 σχόλια:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
και ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
και όμως είναι εφιαλτικό: Η Ελλάδα ανήκει στους τραπεζίτες, στις εισπρακτικές εταιρείες, στους τοκογλύφους και στα κοράκια.
Η Νομοθετική, εκτελεστική και Δικαστική εξουσία είναι στα χέρια τους.
Πως θα λυτρωθούμε από αυτή τη σκλαβιά ???
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
και ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
και όμως είναι εφιαλτικό: Η Ελλάδα ανήκει στους τραπεζίτες, στις εισπρακτικές εταιρείες, στους τοκογλύφους και στα κοράκια.
Η Νομοθετική, εκτελεστική και Δικαστική εξουσία είναι στα χέρια τους.
Πως θα λυτρωθούμε από αυτή τη σκλαβιά ???
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΧΘΕΙΤΕ
Ληστέψανε την τράπεζα
και τι με νοιάζει εμένα
δεν είμαι με κανέναν.
Σου λέω καλά της κάνανε
γιατί μας προκαλούσε...
γεμάτη εκατομμύρια, ενώ κι ο Θεός πεινούσε!
Πλούτιζε με τους τόκους της
Σαν μαυραγορίτης
και έστελνε κόσμο φυλακή
σα νάταν γκεσταπίτης.
Περαστικοί αδιάφορα,
εκάτσαν κι εκοιτούσαν.
Του διευθυντή της οι κοιλιές,
κι αυτούς τους ενοχλούσαν.
Στίχοι προφητικοί από ένα παληό τραγούδι.
Ελληνες ξυπνήστε. Ο εχθρός είναι δίπλα μας και είναι οι τραπεζίτες.
κατω η χουντα!
Δημοσίευση σχολίου