Πέμπτη, Μαΐου 27, 2010

ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΟΣΑ

Βαθιά ύφεση και έκρηξη ανεργίας περιμένει τους Ελληνες την επόμενη διετία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ στο επί μέρους κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας θα κυμανθεί στο -3,7% φέτος και στο -2,5% το 2011 από -2% πέρυσι. Με τέτοια ανάπτυξη... δεν εκπλήσσει η πρόβλεψη για εκτίναξη της ανεργίας στο 12,1% φέτος και στο 14,3% του χρόνου από 9,5% πέρυσι.
Οσον αφορά το άλλο επίμαχο μέγεθος, το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα μειωθεί από 13,5% του ΑΕΠ πέρυσι στο 8,1% φέτος και στο 7,1% το 2011. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 3% το 2010, αλλά το 2011 θα πέσει κατακόρυφα στο 0,3%.
Στο κείμενο που συνοδεύει τις προβλέψεις για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ επιχαίρει για την πρόσφατη συμφωνία με την «τρόικα», η οποία, όπως τονίζει, «θα ενισχύσει την αξιοπιστία της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία θα μειώσει τα κόστη δανεισμού και θα σταθεροποιήσει το επίπεδο του δημόσιου χρέους». «Η επιτυχία για συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, με μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, είναι σημαντική για την επιτυχία του προγράμματος», επισημαίνει η έκθεση, η οποία θεωρεί ότι οι εκτενείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και αγαθών θα συμβάλουν στην ανάκτηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.

Σε ομιλία του σε συνέδριο στη Βαρσοβία, ο Καναδός νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση χρέους θα είναι «αναπόφευκτη» για ορισμένες χώρες της ευρωζώνης. «Ισως χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους για ένα ή δύο ασθενή δημοσιονομικά μέλη της ευρωζώνης», τόνισε ο Μαντέλ, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ οικονομίας το 1999 για το έργο του πάνω στις νομισματικές ενώσεις. «Σε 5 χρόνια ίσως να είναι αναπόφευκτο, αλλά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει την καταστροφή του ευρώ, σημαίνει απλά αναδιάρθρωση χρέους».
Επίσης ο Αμερικανός οικονομολόγος Στιβ Χάνκε, σύμβουλος των κυβερνήσεων Ρέιγκαν και θεωρούμενος αρχιτέκτονας της σύνδεσης του πέσο Αργεντινής με το δολάριο στα μέσα του '90, επισημαίνει ότι αν δεν υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών. «Το θανατηφόρο σπιράλ της Ελλάδας θα καταλήξει ή σε αναδιάρθρωση χρέους ή σε ολοκληρωτική στάση πληρωμών», γράφει σε ιστοσελίδα ο Χάνκε, ο οποίος έχει διατελέσει και σύμβουλος της βουλγαρικής κυβέρνησης, συμβάλλοντας στη σύνδεση του λέβα με το ευρώ.

ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2010


Μωησης Λιτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: