Ολοι εναντίον όλων για τις τιμές στα φάρμακα και τα κόλπα αφαίμαξης των Ταμείων στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, με αποκαλύψεις και στοιχεία αλλά χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα για τους ασφαλισμένους.
Σε μια άκρως διδακτική -για τα κόλπα που μετέρχονται οι εμπλεκόμενοι- σύσκεψη αποκαλύφθηκε ότι η δαπάνη των Ταμείων ανέρχεται σε 4,8 δισ. ευρώ. Και ετέθη στόχος για μείωση των δαπανών κατά 1,2 δισ. Ομως αυτή η προσπάθεια στηρίχθηκε στον πατριωτισμό των εμπλεκομένων, με αποτέλεσμα να ξεφουσκώσει μέσα σε 3 μήνες. Από τον Απρίλιο το πάρτι με τα χρήματα των ασφαλισμένων επαναλήφθηκε, αφού όλο το κύκλωμα κατάλαβε ότι το σύστημα είναι γυμνό και δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για έλεγχο. Σε σημείο δε που ο υπουργός Εργασίας να απειλεί ότι δεν μπορεί να περικόπτονται οι συντάξεις και τα χρήματα να χάνονται στο φάρμακο. Ενώ ο Γ. Κουτρουμάνης προειδοποίησε: Αν δεν συμμορφωθείτε (γιατροί και φαρμακοποιοί), υπάρχουν άλλοι που θα σας διαδεχθούν
Η ουσία είναι ότι, όπως φαίνεται, οι επιτηρητές (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν) είχαν... δίκιο όταν επέμεναν ότι με τις «οικονομίες» και τις περικοπές στις σπατάλες δεν υπάρχει απτό αποτέλεσμα. Γι' αυτό και επέβαλαν περικοπές στις συντάξεις. Αναλυτικά τα στοιχεία που προέκυψαν γύρω από τη φαρμακευτική δαπάνη:
Με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης το σύστημα «κέρδισε» 700 εκατ., ενώ στα φάρμακα εντοπίζεται σπατάλη 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Από το 2005 μέχρι σήμερα οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 93%.
Μόνο για την αγορά (εκτύπωση) των συνταγολογίων τα Ταμεία δαπανούν 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο (Α. Δρέττα, γ. γραμματέας του υπουργείου).
Σε κάθε ασφαλισμένο του ΙΚΑ αντιστοιχούν 470 ευρώ για φάρμακα τον χρόνο. Και, παρά ταύτα, είναι από τα χαμηλότερα. Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα Ταμεία δαπανούν, πραγματικά ή εικονικά, πολύ περισσότερα κάθε χρόνο.
Το α' τρίμηνο του χρόνου, έπειτα από κυβερνητικές πιέσεις και κάποια μέτρα του υπουργείου Εργασίας, περιορίστηκε η φαρμακευτική δαπάνη. Ομως τον Απρίλιο οι γιατροί έκαναν μαζική χρήση της ευχέρειας των δίμηνων συνταγών και η δαπάνη αυξήθηκε κατά 10%. Βεβαίως προκύπτει το ερώτημα γιατί η διοίκηση του ΙΚΑ διατηρεί αυτή την ευχέρεια, την οποία μάλιστα καθιέρωσε πριν από δύο χρόνια και η οποία αποτελεί μόνιμη πηγή κατασπατάλησης πόρων. Η ίδια διοίκηση τώρα επιχειρεί(;) να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική. Διατηρώντας όμως ανεξέλεγκτη τη δίμηνη συνταγογράφηση των γιατρών.
Ενα αντιφλεγμονώδες με βάση τον σιναπόσπορο είχε 5,63 ευρώ και αντικαταστάθηκε με ένα... καινοτόμο, που περιείχε 50 μικρογραμμάρια επιπλέον, και τιμολογήθηκε 39,40 ευρώ.
Μετά την ευθύγραμμη μείωση των σκευασμάτων από την κυβέρνηση η μέση τιμή των φαρμάκων ανέρχεται στα 10,33 λεπτά, όταν στην Ευρώπη των 27 είναι 8,23 ευρώ.
Στην Πάτρα συνελήφθη νταλίκα να μεταφέρει στο εξωτερικό (νόμιμες εξαγωγές) φάρμακα από τα οποία, όσα είχαν τιμή άνω των 20 ευρώ, είχαν αφαιρεθεί οι ταινίες (σ.σ. πιθανότατα για να επικολληθούν σε κάποια βιβλιάρια υγείας ανύποπτων ασφαλισμένων), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συνεταιρισμού των φαρμακοποιών Α. Γαλανόπουλο.
Ενα φάρμακο στομαχοπροστασίας κοστίζει 3,63 ευρώ στην Ισπανία και 38 ευρώ στην Ελλάδα.
Στις περιπτώσεις των αντιγραφών φαρμάκων η τιμή στην Ελλάδα είναι 12πλάσια έναντι της Ιταλίας, της Αυστρίας κ.ά.
Οι γιατροί αρνούνται να γράψουν τον (δικό τους) ΑΜΚΑ στις συνταγές με το πρόσχημα των προσωπικών δεδομένων και έτσι δεν γίνεται έλεγχος στις συνταγές.
Το σημερινό μηχανογραφικό σύστημα δεν είναι λύση και το νέο δεν ξέρουμε πότε θα είναι έτοιμο (Θ. Αμπατζόγλου, διοικητής του ΙΚΑ). Ο έτερος διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού (ΟΓΑ) Λ. Παπαγεωργόπουλος, όπου γίνεται πάρτι με τις δαπάνες, παρέστη για λίγο και αποχώρησε χωρίς να πάρει τον λόγο.
Τελικά, από τη σύσκεψη δεν βγήκε κανένα αποτέλεσμα και ο κ. Λοβέρδος κάλεσε νέα για την προσεχή Δευτέρα με τη συμμετοχή των κ. Λ. Κατσέλη και Μ. Ξενογιαννακοπούλου.
ΠΡΕΖΑ TV
26-5-2010
Χρηστος Μεγας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου