Δευτέρα, Μαΐου 03, 2010

ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ...ΤΑ 4ΔΙΣ.ΠΑΝΕ ΣΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ...

Σε μια εποχή που μετρά και το τελευταίο ευρώ στα άδεια κρατικά ταμεία, η χώρα μας κινδυνεύει να τιμωρηθεί με πρόστιμο της τάξης των 4 δισ. ευρώ για τις 318 χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν! «Είμαστε ένα βήμα πριν από την επιβολή προστίμων από την Ε.Ε.», παραδέχτηκε ο Κώστας Καρτάλης, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
Παρούσα στη συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν η Τίνα Μπιρμπίλη, που διαβεβαίωσε ότι με το συναρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να επικαιροποιηθεί το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων ώς το τέλος του χρόνου και να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Με επιστολή που υπογράφει μαζί με τον Γ. Ραγκούση έχει ζητήσει να κλείσουν όλες οι χωματερές ώς τον Ιούλιο. Η υπουργός Περιβάλλοντος προανήγγειλε επίσης νέους φόρους, αλλά και την είσοδο ιδιωτών στα προγράμματα διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στις περιφέρειες να βρεθούν χώροι για τα επικίνδυνα απόβλητα, ειδικά στη νότια Ελλάδα. Η υπουργός, που ήδη θεσμοθετεί κίνητρα για τους δήμους ώστε να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών που παραδίδουν στα συστήματα συλλογής, τόνισε ότι σε δύο χρόνια θα τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα ανακύκλωσης που θα προσφέρουν όφελος στον πολίτη, ο οποίος θα πληρώνει τέλη καθαριότητας ανάλογα με τα σκουπίδια που παράγει. Στις νέες επιβαρύνσεις περιλαμβάνεται κυρίως η επιβολή τέλους ταφής αποβλήτων με ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κόστους, με βάση το οποίο θα καθορίζεται και η συνολική τιμολογιακή πολιτική για τα απορρίμματα.

«Δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται οι διάφορες τεχνικές διαχείρισης», τόνισε η Τίνα Μπιρμπίλη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της καύσης, θέτοντας μόνον παραμέτρους όπως η ποσότητα και η σύνθεση των απορριμμάτων, καθώς και το οικονομικό κόστος.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος τόνισε ότι στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» θα θεσμοθετηθεί ένας φορέας διαχείρισης σκουπιδιών σε κάθε περιφέρεια. Το ίδιο θα ισχύσει και στην Αττική, πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι στον φορέα θα προεδρεύει ο περιφερειάρχης αλλά το 60% των μελών του θα προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση. Αυτό συνεπάγεται αλλαγές στο σημερινό σχήμα του ΕΣΚΔΝΑ.

ΠΡΕΖΑ TV
3-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: