Δευτέρα, Μαΐου 10, 2010

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ 60 ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2015

Μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα το απόγευμα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα εισαχθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Τα συνδικάτα σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι 15 κυριότερες ανατροπές του νομοσχεδίου είναι οι παρακάτω:

1Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά (ΛΑΦΚΑ) για όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρω(από τον Αύγουστο) με κλιμάκωση της εισφοράς από 3% έως 9%.
2Από το 2015 όλοι οι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτούνται από την ηλικία των 60 ετών και άνω, ενώ παραμένει το γενικό όριο συνταξιοδότησης στο 65ο έτος. Κλείνουν όλες οι «πόρτες» για σύνταξη σε ηλικία κάτω των 60 ετών, ενώ διατάξεις του Ν. 3655/2008 (Πετραλιά) για σταδιακή επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης από το 58ο στο 60ό έτος εξετάζεται να εφαρμοστούν από 1/1/2011- δηλαδή νωρίτερα- κι όχι το 2013. Θα εξαιρούνται οι αναπηρικές συντάξεις και όσοι απασχολούνται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Κατάργηση διαφόρων ευνοϊκών διατάξεων για πλασματικό χρόνο εργασίας χάριν εθελουσίας εξόδου.
3Από το 2012 θα αρχίσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία των μισθωτών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά η επικουρική σύνταξη το 20% της κύριας. Θα προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες (σ.σ.: πρόκειται για δυσμενέστερη διάταξη από αυτή που προβλέπεται στον νόμο Πετραλιά).
4Από 1/1/2011 θα καταργηθούν όλες οι ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων και αδελφών. Δεν θα επηρεαστούν όσες συντάξεις καταβάλλονται.
5Θα ισχύσει για όλους όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1/7/2011 νέος πίνακας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

6Καταβολή εισφορών σε δεύτερο Ταμείο (ΙΚΑ) για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που ασκούν παράλληλο επάγγελμα και στον ιδιωτικό τομέα.
7Οσοι προσληφθούν από 1/1/2013 ως τακτικοί υπάλληλοι στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ θα ενταχθούν στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ. 8Από την 1/1/2011 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενος από το Δημόσιο η ποινή μείωσης (6% ετησιως) των συντάξεων που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
9Θα διαχωριστούν πλήρως οι κλάδοι των συντάξεων από τους κλάδους υγείας σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με προοπτική (σε βάθος 8-10 ετών), να εξισωθούν και οι παροχές- «καλύψεις» που έχουν οι ασφαλισμένοι. Θα ανακοστολογηθούν οι «καλύψεις» που θα έχουν οι ασφαλισμένοι για νοσοκομειακή περίθαλψη και υλικά.
10Αλλαγές στο ποσοστό αναπλήρωσης για παλαιούς ασφαλισμένους. Ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 1/1/2018 δεν θα θιγούν. Ομως, εάν έχουν υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης από αυτό που ισχύει στο ΙΚΑ, (2% των μηνιαίων αποδοχών) θα πρέπει να υπολογίζουν τμήμα της σύνταξής τους για τον χρόνο εργασιακού βίου από 1/1/2013 με το ποσοστό του ΙΚΑ. Με τη συγκεκριμένη διάταξη θα έχουν μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης στο εξής κατά 0,26%. Επίσης και σε αυτήν την κατηγορία των παλαιών ασφαλισμένων, στο εξής θα τηρείται το πλαφόν για το μάξιμουμ της σύνταξης (έως 2.850 ευρώ).
11Μεικτός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για παλαιούς ασφαλισμένους. Ασφαλισμένοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2018 θα λάβουν ένα προνοιακό τμήμα, (βασική σύνταξη ύψους έως 360 ευρώ) στην ηλικία των 65 ετών και με εισοδηματικά κριτήρια και ένα δεύτερο αναλογικό σε τμήμα εισφορών, τμήμα σύνταξης. Γι΄ αυτήν την κατηγορία ο τρόπος υπολογισμού θα είναι μεικτός, με στοιχεία και από το υφιστάμενο και από το καινούργιο σύστημα.
12Θέσπιση αναλογικής σύνταξης η οποία θα υπολογίζεται ως εξής: για ασφάλιση μέχρι τις 31/12/2012 ο υπολογισμός θα γίνεται όπως σήμερα, με τους ισχύοντες κανόνες. Για το υπόλοιπο τμήμα, από 1/1/2013 μέχρι και την ημέρα συνταξιοδότησης, ο υπολογισμός του τελικού συντάξιμου ποσού θα γίνεται με τη λογική της αναλογικότητας, βάσει των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι. Για έως και 15 χρόνια ασφάλισης από το 2% που είναι σήμερα το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης στο ΙΚΑ μειώνεται στο 0,7%. Το ποσοστό θα αναπροσαρμόζεται κάθε τρία χρόνια. Κατά μέσο όρο για όλη την 40ετία δεν θα ξεπεράσει το 1,2 %. Τονίζεται ότι όσοι εισέλθουν στην αγορά εργασίας από 1/1/2013 για τον υπολογισμό της σύνταξής τους θα λαμβάνεται υπόψη ολόκληρος ο ασφαλιστικός βίος. 13Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρεις φορείς (μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών) από 1/1/2018 και αφού προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες.
14Φορέας καταβολής της διαδοχικής σύνταξης παραμένει ο τελευταίος φορέας, με την προσαύξηση (από το 2011) να προσδιορίζεται μόλις 0,06% 15Καθιερώνεται αμέσως η επιβολή ενιαίας ποινής στους συνταξιούχους που απασχολούνται (αναστολή της καταβολής της σύνταξης αν είναι κάτω από τα 55 και μείωση για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, για ποσά πάνω από τα 730 ευρώ, όπως ήδη ισχύει για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα και δεν απασχολούνται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών).

ΠΡΕΖΑ TV
10-5-2010

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από σήμερα Δευτέρα, και λίγες μόνο ημέρες πριν την άφιξη του κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ξεκινούν οι προκαταρκτικές εργασίες για την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στη Διοίκηση Βοτανικού του Πολεμικού Ναυτικού.


ΖΗΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ

ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ...

ΕΓΩ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΕΞΩ..

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΕΞΩ...ΕΝΝΟΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ????
ΚΑΛΛΥΤΕΡΑ ΝΕΚΡΟΣ ΠΑΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΡΕ ΜΟΥΝΙΑΑΑΑΑΑΑΑ

Ανώνυμος είπε...

ρε κρεμασμα στο συνταγμα ολα τα μουνια με πισσα και πουπουλα...
να πληρωσουν απο τη τσεπη τους τα λαμογια....
..και ας ξυπνησει ο πανιβλακας λαος καποια στιγμη επιτελους και ας τους στειλει ΟΛΟΥΣ αυτους στον ΔΙΑΟΛΟ μια για παντα...
Σωστος ο 2:47!!! Καλυτερα νεκρος!

Ανώνυμος είπε...

γαμω το μουνι της μανας σας και οποιος τα σκεφτηκε αυτα καρκινο να παθουν τα παιδια του.

ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ είπε...

ΟΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΕ ΣΤΑ 55 ΤΟΥΣΧΡΟΝΙΑ ΜΕ 20 ΧΡΟΝΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ??

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ
Η ΟΛΟΙ ΣΤΑ 60
Η ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!!!!