Τρίτη, Μαΐου 18, 2010

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ BANQUET ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ;;;

ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ... ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΥΠΟΥΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ...ΔΩΣΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ BAQUET...

Λουκέτο έβαλε το Banquet υπό το βάρος του αρνητικού κλίματος που δημιούργησαν οι τρεις εβδομάδες συνεχόμενων κινητοποιήσεων έξω από το εστιατόριο. Οι 21 από τους εργαζόμενους που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά θεωρούν ότι έπεσαν θύματα του συνδικαλισμού, ενώ ο απολυμένος για τον οποίον έγιναν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δηλώνει ότι η ευθύνη για το κλείσιμο είναι ακέραια του εργοδότη.
“Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε έτσι. Οι διαδηλωτές έρχονταν κάθε βράδυ 9-12 τα μεσάνυχτα και τα Σαββατοκύριακα 2-6 και έλεγαν στους πελάτες μας που κάθονταν έξω ‘είστε ίδιοι με τα αφεντικά’, με αποτέλεσμα πολλοί να ζητάν λογαριασμό αμέσως και να φεύγουν. Η γειτονιά έχασε την ησυχία της, οι εργαζόμενοι το χαμόγελό τους. Είχε δημιουργηθεί ένα πολύ αρνητικό κλίμα, η επιχείρηση είχε κατασυκοφαντηθεί, δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε άλλο”, περιγράφει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Μάκης Φιόρης, προσθέτοντας: “Στην αρχή σκέφτηκα να τα μαζέψω και να φύγω στο εξωτερικό. Ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνονται αυτά”.

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, όταν ο Βαγγέλης Κιτσώνης έπιασε δουλειά στο εστιατόριο ως βοηθός σερβιτόρου. “Με παρακαλούσε για μερικά μεροκάματα και μου ζήτησε τα χρήματα της ασφάλισης να τα παίρνει ‘στο χέρι’. Έκανα το λάθος και δέχτηκα, γιατί είδα ότι είχε ανάγκη τα χρήματα”, λέει ο εργοδότης. “Δεν κάναμε κουβέντα για ασφάλιση και θεώρησα ότι ήταν κάτι αυτονόητο”, αντιτείνει ο πρώην εργαζόμενος. Ο κ. Κιτσώνης έκανε παράπονα για την καθυστέρηση δυο τριών ημερών στη μισθοδοσία Μαρτίου και στο δώρο Πάσχα, με αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζεται, ο εργοδότης του να τον εξαιρέσει από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας.
Από την πλευρά του ο κ. Φιόρης υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να κρίνει ο ίδιος ποιον θέλει να απασχολεί και ποιον όχι και θεώρησε ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν ήταν κατάλληλος για τη δουλειά του. Ο σερβιτόρος, από την άλλη, θεώρησε ότι υπέστη συνδικαλιστική δίωξη, και κάπως έτσι από τις 23 Απριλίου ξεκίνησαν οι καθημερινές διαδηλώσεις έξω από το εστιατόριο, άλλοτε 20 άλλοτε 30 και άλλοτε πολύ περισσότερων ατόμων, που οδήγησαν τελικά στην αναστολή λειτουργίας του καταστήματος το περασμένο Σάββατο.

Μαζί με τον κ. Κιτσώνη συντάχθηκαν άλλοι επτά εργαζόμενοι, που κατήγγειλαν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Οι υπόλοιποι 21, που είδαν ξαφνικά να χάνουν τη δουλειά τους, είναι εξοργισμένοι. Οι περισσότεροι έχουν παιδιά και η εργασία τους στο εστιατόριο ήταν η μόνη πηγή εσόδων. “Πρώτη φορά στα δέκα χρόνια που είμαι στην Ελλάδα ένιωσα ασφαλής, σε αυτό το μαγαζί, και τώρα έμεινα χωρίς δουλειά. Έχω δύο παιδιά, ο άντρας μου είναι άνεργος” λέει με απελπισία η Αντελίνα Λαπούσι. Τι της απαντά ο πρώην συνάδελφός της; “Δεν ευθύνομαι εγώ για την αναστολή λειτουργίας του εστιατορίου. Ο εργοδότης είχε και το μαχαίρι και το καρπούζι. Φαίνεται ότι προτιμά να κλείσει το μαγαζί από το να πληρώσει τα νόμιμα στους εργαζόμενους”, ισχυρίζεται, παρόλο που το εστιατόριο λειτουργούσε με επιτυχία και τα έσοδα που χάνει δεν είναι ευκαταφρόνητα.
Επιπροσθέτως ο κ. Κιτσώνης ισχυρίζεται ότι κανένας εργαζόμενος δεν πληρωνόταν επιπλέον για εργασία την Κυριακή και ότι όλοι τους έχουν λαμβάνειν δεδουλευμένα. Από την άλλη, η πλειοψηφία των εργαζομένων όχι μόνο δεν έκανε κάποια αναφορά περί παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, αλλά βρίσκεται στο πλευρό του επιχειρηματία, παρόλο που το κατάστημα έχει ήδη αναστείλει τη λειτουργία του.
Η υπόθεση έχει και συνέχεια, καθώς οι συνδικαλιστές που διαμαρτύρονταν κάθε βράδυ έξω από το Banquet σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη δράση τους και σε άλλα καταστήματα, υποστηρίζοντας ότι “ο χώρος του επισιτισμού είναι ένα ξέφραγο αμπέλι”.

ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2010


Σοφια Χριστοφοριδου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΓΛΥΨΙΜΑΤΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΛΑΨΕΣ...ΚΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΥΠΟΥ BANQUET ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΟΜΑΘΕΙ ΤΟΟΟΟΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΕΚΤΗΚΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ...ΤΟ ΟΤΙ 21 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΚΗΒΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ...ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΡΟΜΠΟΤ...ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΡΕ>???ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ??

ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ...ΝΑ ΣΚΗΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ...

ΩΡΑΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ...ΜΠΡΑΒΟ!!!

ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ...ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΑΙΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ...

ΑΙΣΧΟΣ ΡΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΜΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΘΗΚΙ...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ...

Ανώνυμος είπε...

Παντου τα ιδια σχεδια κανετε και κλεινουν τα παντα.Την Μισκο δεν ηθελε να την πουλησει ο Ματζικας αλλα μετα την ταλαιπωρια απο τους (συνδικαλιστες) την πουλησε στους Ιταλους και πεταξε το εργοστασιο απο την Πατρα.........και πηγε ο θειος μου συνδικαλιστης της πλακας στην Ρουμανια για δουλεια ..........και ο Ματζικας αραξε στο αρχοντικο του στο Μετσοβο και οι συνδικαλιστες τρεχανε για δουλεια στην Θηβα στην Μπαριλα.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ...ΝΑ ΣΚΗΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ...

Κατούρα και λίγο, 2:52.