Δευτέρα, Μαΐου 10, 2010

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ,ΕΝΩ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η Ε.Ε

Ασπίδα τουλάχιστον 700 δισ. ευρώ για την προστασία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και των κρατών - μελών της Ε.Ε. αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που κράτησαν περισσότερο από 10 ώρες.
Οι 27 μετέχοντες στο Ecofin κατέληξαν σε ένα μηχανισμό, με τον οποίο φιλοδοξούν να διασφαλίσουν το μέλλον του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και την αποτελεσματική προστασία των χωρών της Ένωσης όταν αυτές μπαίνουν στο στόχαστρο κερδοσκοπικών πιέσεων.

Ειδικότερα, το σχέδιο φέρεται να προβλέπει μεταξύ άλλων την αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα έχει το δικαίωμα της πρόσβασης στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, προκειμένου να "αγοράζει" το χρέος κάποιου κράτους-μέλους.
Σημειώνεται πως η ανάγκη παροχής αυτής της δυνατότητας στην ΕΚΤ είχε επισημανθεί τις τελευταίες εβδομάδες από οικονομολόγους και στελέχη χρηματοοικονομικών οίκων, που τόνιζαν ότι η κεντρική τράπεζα της Ε.Ε. πρέπει να αποκτήσει εξουσίες αντίστοιχες με αυτές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Υπέρ μιας πιο επεκτατικής πολιτικής της ΕΚΤ είχε ταχθεί την περασμένη Παρασκευή και ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Επίσης, διευρύνεται ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα μπορεί να παρέχει δάνεια συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ και στις χώρες της ευρωζώνης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Έλενα Σαλγάδο "ο μηχανισμός βασίζεται στο άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει την εντός 48ωρου αποδέσμευση ποσών από τον προϋπολογισμό της Κομισιόν σε μια χώρα, η οποία αντιμετωπίζει ένα απρόβλεπτο γεγονός".
Η Έλενα Σαλγάδο τόνισε ότι "τα συμπεράσματα του Ecofin υπογραμμίζουν την ανάγκη προόδου στον έλεγχο του οικονομικού συστήματος και του ρόλου των οίκων αξιολόγησης". Συμπλήρωσε δε, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν επίσης και στην ανάγκη συνεργασίας σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση κρίσεων και το συντονισμό των κρατών - μελών για την αντιμετώπισή τους.
Στην περίπτωση που το δανειοδοτούμενο κράτος δεν μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του προς την Κομισιόν, οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. θα καλύπτουν αναλογικά το κενό που θα δημιουργείται.

Το τρίτο σκέλος του σχεδίου δίνει τη δυνατότητα στις εύρωστες χώρες της Ε.Ε. να προσφέρουν, εάν το επιθυμούν, κρατικές εγγυήσεις για τα δάνεια που εκδίδει ένα άλλο κράτος-μέλος, στη βάση διμερών συμφωνιών. Το ύψος των εγγυήσεων αντιστοιχεί σε 440 δισ. ευρώ ενώ όπως επισημαίνουν, τόσο η Έλενα Σαλγάδο όσο και ο Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, το ΔΝΤ θα παρέχει επιπλέον οικονομική στήριξη ίση τουλάχιστον με το 50% της ευρωπαϊκής συμμετοχής, δηλαδή με 220 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην αγωνιώδη συνεδρίαση του συμβουλίου, ήταν η δήλωση του Επιτρόπου Ρεν, που παρατήρησε ότι "η εμπειρία μου από την Ε.Ε. και δεν αναφέρομαι μόνο στον τομέα της Διεύρυνσης, είναι ότι η Ένωση παίρνει τις μεγαλύτερες αποφάσεις της τη... νύχτα και αυτό συνέβη και σήμερα".
Τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό υποστήριξαν με θέρμη, κατά την πολύωρη συνεδρίαση, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Φιλανδία και η Πολωνία.
Τις επόμενες ημέρες, Ισπανία και Πορτογαλία αναμένεται να ανακοινώσουν τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας για τον περιορισμό των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, όπως σημείωσε η Σαλγάδο.

Το συνολικό ποσό των 700 δισ. ευρώ, εκτιμούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα είναι αρκετό για να κατευνάσει τις αγορές και να αναγκάσει τους κερδοσκόπους να σημάνουν υποχώρηση. Παρόμοια ήταν η λογική της αμερικανικής κυβέρνησης που το 2008 διέθεσε 700 δισ. δολάρια για τη στήριξη των τραπεζών της χώρας.
Η συνεδρίαση του Ecofin ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής, με αποκλειστικό θέμα την εξεύρεση ενός μηχανισμού που θα προστατεύει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά και τις χώρες της Ε.Ε. από τις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών.
Την προηγούμενη εβδομάδα το ευρώ σημείωσε υποχώρηση 4,3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, η οποία ήταν η μεγαλύτερη πτώση από το φθινόπωρο του 2008 όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στις διεθνείς αγορές.
Οι αγορές έδειξαν να υποδέχονται θετικά το σχέδιο, αν και επίσημες δηλώσεις δεν έχουν γίνει. Το ευρώ ενισχύονταν κατά 1% κατά τις πρώτες ώρες συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Σίδνεϊ, ωστόσο όλοι περιμένουν την "ετυμηγορία" των ασιατικών αγορών.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η συνεδρίαση του Ecofin πήρε διαστάσεις μαραθωνίου ήταν η αιφνίδια ασθένεια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαντκ Σόιμπλε, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο της βελγικής πρωτεύουσας. Τον αντικατέστησε λίγες ώρες αργότερα ο συνάδελφός του, Τόμας ντε Μιέντζερ, ο οποίος έχει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εσωτερικών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας.
Η συνεδρίαση του Ecofin συνέπεσε χρονικά με την ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας στις τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, αλλά και με τη μη εξεύρεση λύσης στις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα στη Βρετανία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν χαιρέτισε τα μακρόπνοα μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και η ΕΚΤ για τη στήριξη των οικονομιών της Ευρωζώνης. Ο ίδιος τόνισε πως αναμένεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι ευρεία και κατ’ αναλογίαν προς τις πρόσφατες ευρωπαϊκές συμφωνίες

Η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε, σήμερα, πως συντάσσεται με τα συντονισμένα μέτρα που αποφασίσθηκαν από άλλες πέντε κεντρικές τράπεζες (ΕΚΤ, ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Ελβετία) για να επαναφέρουν τη σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, διευκολύνοντας την τροφοδοσία των τραπεζών σε δολάρια.
Παράλληλα, η Ιαπωνική Κρατική Τράπεζα (BoJ) ανακοίνωσε σήμερα τη μετάγγιση 2 τρισ. γεν (16,7 δισ. ευρώ) στο τραπεζικό σύστημα της χώρας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, προκειμένου να καθησυχάσει τις ανήσυχες αγορές για την αστάθεια που επικρατεί στην Ευρωζώνη. Μία επιχείρηση, του ίδιου τύπου και του ίδιου ποσού, είχε πραγματοποιηθεί εσπευσμένα την περασμένη Παρασκευή, εν μέσω της αναταραχής που είχε παρατηρηθεί στις αγορές λόγω της ελληνικής κρίσης και της πιθανής μεταφοράς της και σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Το ρευστό αυτό προτείνεται στις τράπεζες με τη μορφή δανείων υπό διαφορετικές εγγυήσεις, προκειμένου να χαλαρώσουν τους επαχθείς όρους στα δάνεια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας G20 χαιρέτισαν τα μέτρα που ενέκρινε η Ε.Ε για τη στήριξη της σταθερότητας της ευρωζώνης, περιλαμβανομένου και του πακέτου βοήθειας των 500 δισ. ευρώ, αναφέρεται σε ανακοινωθέν τους. «Θα αντιμετωπίσουμε τις διεθνείς προκλήσεις» λέει ο Ντομινίκ Στρος Καν.
«Η G20 θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές, και παραμένει αταλάντευτα δεσμευμένη στη συνέχεια της συνεργασίας για να διατηρηθεί η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», τονίζεται στο ανακοινωθέν που διένειμε ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών.
Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν χαιρέτισε τα μακρόπνοα μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και η ΕΚΤ για τη στήριξη των απειλούμενων οικονομιών της Ευρωζώνης και τόνισε πως το Ταμείο θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση χωρών ανά περίσταση.
«Το ΔΝΤ θα αναλάβει τον ρόλο του, προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, αντιμετωπίζοντας τις υπάρχουσες προκλήσεις», τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Στρος-Καν.
«Αναμένουμε πως δική μας οικονομική βοήθεια θα είναι ευρεία σε αναλογία με τις πρόσφατες συνεννοήσεις μας με την Ευρώπη».
Νωρίτερα χθες το ΔΝΤ είχε επικυρώσει την εκταμίευση 30 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για να αντιμετωπισθεί το χρέος της.

Παράλληλα, η Ομάδα G7 των πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών χαιρετίζει σε σημερινό της ανακοινωθέν «τη δράση» που αποφασίσθηκε στις Βρυξέλλες από την Ευρωζώνη για να στηριχθούν οι χώρες μέλη της που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και για να εξασφαλισθεί «η οικονομική σταθερότητα».
«Τα μέτρα τούτα θα προσφέρουν μία ισχυρή συνεισφορά στην οικονομική σταθερότητα και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμασθε για να κρηπιδώσουμε την σταθερότητα, την ανάκαμψη και την ανάκαμψη», τονίζεται στο ανακοινωθέν της.
Η G7 χαιρετίζει επίσης και τη «δέσμευση» που έλαβαν οι χώρες της Ευρωζώνης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και εξέφρασε την υποστήριξή της προς τα μέτρα που ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Ομάδα εξάλλου υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο του συντονισμού ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες της G7», οι οποίες έχουν δεσμευθεί να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς συναλλαγματικής ανταλλαγής (swap).
Στόχος του μέτρου αυτού είναι να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη τροφοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε δολάρια.

ΠΡΕΖΑ TV
10-5-2010

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πληρης απελευθερωση φαρμακειων, ταξι και λεωφορειων τωρα.

Μπας και δουμε καμμια τιμη να κατεβαινει! καποτε σε αυτο το μπουρδελο.

Ανώνυμος είπε...

Το Σεπτέβριο του 2009 η απλή αμόλυβδη βενζίνη είχε πανελλαδικό μέσο όρο 1,01 ευρώ το λίτρο.
8 μήνες αργότερα ο Γιωργάκης την πήγε στο 1,55 ευρώ το λίτρο, παρόλο που οι διεθνείς τιμές έχουν μείνει ίδιες.
Δηλαδή, καπέλλο πάνω από 50%.
Τότε γέμιζα το ρεζερβουάρ με 45 ευρώ, τώρα θέλω τουλάχιστον 75 και φαίνεται ότι έχουμε και "μέλλον".
Ευτυχώς που "τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα", οπότε δεν με νευριάζει πια η κοροϊδία των Γιωργοκάναλων.
Τη συνήθισα.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!!

ΘΑ ΖΟΡΙΣΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ, ΘΑ ΕΔΡΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΣΗ ΤΗΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ !!!

ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Η ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ;
ΔΙΑΛΙΕΧΤΕ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΑ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ!

ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΠΡΟΓΕΥΣΗ.
ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.
ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΩΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ.
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΓΙΝΑ ΜΑΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ.
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΑΛΛΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΕΞΟΧΙΚΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΗ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΕ ΕΒΑΛΑΝ ΝΑ ΘΕΛΩ.
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΘΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΥΓΕΙ. ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΘΙ.
ΜΙΑ ΚΙ ΕΞΩ. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΜΒΛΗΜΑ ΕΝΑ ΛΕΥΚΟ ΠΑΝΙ ΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΗ ΜΙΑ ΚΑΡΔΟΥΛΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΤΣΑΝΤΑ, ΚΟΥΚΟΥΛΑ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΚΑΡΕΙ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.
ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ.
ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ.

Unknown είπε...

NA TA XTIZOYN TA SPITIA OMOS OI BOYLEYTES KAI OI YPOYRGEI EKEI DEN PONAI EEE.