ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΞΥΠΝΑ...
Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης σχετικά με την νέα τάξη πραγμάτων στην οικονομία της χώρας όπως δείχνει έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Παρατηρητηρίου τιμών και ανταγωνιστικότητας του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Περισσότεροι από το 50% των ερωτηθέντων κρίνουν αναγκαία τα μέτρα ενώ περίπου ίδιο ποσοστό διαφωνεί με την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε..Σε ποσοστό άνω του 90% ζητούν η εξειδίκευση των μέτρων να γίνει με μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και με φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Το 48,1% θεωρεί λανθασμένους τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα της οικονομίας ενώ το 37,5% έχει αντίθετη άποψη. Παρόλα αυτά, το 54,5% που απάντησαν στην έρευνα κρίνει αναγκαίο το πρώτο πακέτο μέτρων ενώ το 36,5% θεωρεί πως θα μπορούσαν να είναι λιγότερο σκληρά. Ακόμη το 61,8% θεωρεί πως θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα.
Όσον αφορά στην εξειδίκευση των μέτρων αυτών τα αποτελέσματα δείχνουν πως:
α)Το 96,2% θέλει να μειωθεί η βουλευτική αποζημίωση
β)Το 89,4% θέλει να φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία
γ)Το 83,4% να φορολογηθούν οι off-shore εταιρείες
δ)To 80% θέλει να μειωθούν οι μισθοί των στελεχών του δημοσίου τομέα
Το 54,1% φαίνεται να διαφωνεί με την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και το ποσοστό αυτό μεγαλώνει στις ηλικίες μεταξύ 25 -34 και 35 -44.
Ερωτηθείς για τους λόγους της κρίσης το 83% την αποδίδει στις υπέρογκες αμοιβές κρατικών συμβούλων, το 80,4% στην παραοικονομία, το 77,9% στην φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών, το 73,6% στο μέγεθος του δημοσίου τομέα και το 72,9% στην έλλειψη φοροεισπρακτικών μηχανισμών
Περίπου 80% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι μείωσαν τις δαπάνες για ρούχα και παπούτσια καθώς και για διασκέδαση ενώ έξι στους δέκα ακυρώνουν διακοπές ή μεγάλες αγορές για το σπίτι.
Το 40,7% τονίζει πως ανέβαλλε την αγορά αυτοκινήτου ή μηχανής ενώ το 45,9% ανέβαλλε την αγορά κατοικίας.
Όσον αφορά στο "σαφάρι των αποδείξεων" το 92,9% δήλωσε ότι μαζεύει αποδείξεις και το 73,1% πως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Σχεδόν ένας στους πέντε, παρόλα αυτά, φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που δεν δίνουν τόσο εύκολα αποδείξεις.
Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.025 ατόμων τα οποία επιλέχθηκαν με τυχαία δειγματοληψία μεταξύ 26 και 30 Απριλίου του 2010 και απάντησαν σε ερωτηματολόγια ή τηλεφωνικές συνεντεύξεις.
ΠΡΕΖΑ TV
12-5-2010
1 σχόλιο:
ΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΦΟΡΟ.
Δημοσίευση σχολίου