Κυριακή, Μαΐου 30, 2010

ΘΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΡΑΜΠΟ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΜΙΚΡΑ ΕΣΟΔΑ...ΡΕ ΒΛΑΜΕΝΟΙ...ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΟΥΝ...ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ..ΕΛΕΟΣ...

ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΡΙΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...

Στο υπουργείο έχουν έτοιμο σχέδιο για την... αφύπνιση και ενεργοποίηση της υπηρεσίας «εσωτερικών υποθέσεων», θέτοντας έτσι σε ισχύ τη δεύτερη φάση της επιχείρησης «καθαρά χέρια» μετά τις αποπομπές εφόρων, τις ΕΔΕ και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» εφοριακών που ξέχασαν να κάνουν δήλωση ή διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία.Η γενικότερη καχεξία των εσόδων, οι καταγγελίες πολιτών στο 1517, η αναποτελεσματικότητα ΔΟΥ σε «πλούσιες» περιοχές της χώρας, αλλά και η... κωλυσιεργία -σε αρκετές περιπτώσεις- στον καταλογισμό και την είσπραξη ποινών χτύπησαν καμπανάκια και θεωρείται θέμα χρόνου οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης υπηρεσίας να αναλάβουν δράση.
O στόχος είναι διπλός. Αφενός η δημιουργία ενός καθεστώτος διαφάνειας και αφετέρου η τόνωση των εσόδων.
Μάλιστα αρμόδιο στέλεχος μιλά για την ανάγκη αιφνιδιαστικών ελέγχων σε εφορίες και τελωνεία ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι «ελέγχονται και οι ελεγκτές». Προσθέτει πως στην παρούσα φάση η πορεία των εσόδων θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς δεν είναι δυνατόν να γίνουν νέες περικοπές δαπανών εντός του έτους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν ετοιμάσει στο υπουργείο Οικονομικών ο έλεγχος των εσωτερικών υποθέσεων θα εστιαστεί:
Σε ΔΟΥ οι οποίες εμφανίζουν μεγάλη υστέρηση στη συλλογή εσόδων σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει για την τρέχουσα χρήση η πολιτική ηγεσία. Η κάμψη της αγοράς δικαιολογεί σταθερότητα ή μικρή υστέρηση, αλλά όχι και απόκλιση 20% ή 25% από τον αρχικό στόχο, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος.

Σε εφορίες της νησιωτικής Ελλάδας. Για παράδειγμα αναφέρεται η Κρήτη στην οποία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι από τα υψηλότερα στην Ελλάδα αλλά τα φορολογικά έσοδα για έναν «ανεξήγητο λόγο», όπως λένε στο υπουργείο, έχουν πάρει την κατιούσα.
Εκτός από την Κρήτη ετοιμάζονται έφοδοι σε Κυκλάδες, Σποράδες, Δωδεκάνησα και Επτάνησα. Στις περιοχές αυτές επιχειρείται να «σφίξουν τα λουριά» εν όψει και της κίνησης του καλοκαιριού και να... ζεσταθούν τα άδεια δημόσια ταμεία.
Σε εφορίες και τελωνεία με υψηλά ποσοστά «παραβατικότητας» κατά το πρόσφατο παρελθόν. Οι ελεγκτές θα ρίξουν το βάρος τους και στην εξακρίβωση των αιτιών που υποθέσεις φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίου χρονίζουν χωρίς να επιβάλλονται ποινές ή να εισπράττονται πρόστιμα.
Σε ΔΟΥ όπου το «κίνημα των αποδείξεων» δεν απέδωσε καρπούς και καταγράφεται μείωση των εσόδων από ΦΠΑ σε σχέση με πέρυσι.
Η αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ κατά 7,8% τον Απρίλιο ικανοποίησε το οικονομικό επιτελείο, όμως εκτιμάται πως η συνέχεια θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Κι αυτό καθώς αναμένεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης.

ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2010


Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: