Παρασκευή, Μαΐου 28, 2010

ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ,ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...ΔΩΣΤΕ ΒΑΣΗ....

Στα σκαριά βρίσκεται η νέα τρομοσυμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για το παραπέρα φακέλωμα και το χτύπημα βασικών δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού, υπό το μανδύα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων που στο μεταξύ συλλέγονται, αποθηκεύονται και εξετάζονται από υπηρεσίες και μηχανισμούς καταστολής.

Η Κομισιόν ενέκρινε χτες «σχέδιο εντολής» για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων προς μια συμφωνία «προστασίας των προσωπικών δεδομένων» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ «στο πλαίσιο της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή του εγκλήματος». Σαν στόχος προβάλλεται «να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας των πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα, όπως είναι τα στοιχεία των επιβατών ή οι χρηματοοικονομικές πληροφορίες που διαβιβάζονται (σ.σ: μεταξύ ΕΕ/ΗΠΑ) στο πλαίσιο της διατλαντικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις».

Μετά την 11/9 στη Νέα Υόρκη, και αργότερα, με τα χτυπήματα σε Λονδίνο και Μαδρίτη, ΕΕ και ΗΠΑ ενίσχυσαν τη συνεργασία τους στη διαβίβαση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, με πρόσχημα την πρόληψη, διερεύνηση, ανίχνευση και δίωξη εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της «τρομοκρατίας» (όπως οι ίδιοι την εννοούν, χαρακτηρίζοντας «τρομοκρατικές» ακόμα και μορφές συνδικαλιστικής πάλης).

Η τρομοσυμφωνία, που τώρα μεθοδεύουν, προέκυψε από παλαιότερες, δευτερεύουσες διαφωνίες τους σχετικά με την ανταλλαγή π.χ. των Μητρώων Ονομάτων Επιβατών (στις πτήσεις προς και από ΗΠΑ), αλλά και την απόρριψη στις 11/2 φέτος από το ευρωκοινοβούλιο της προσωρινής Συμφωνίας ΕΕ/ΗΠΑ για την εφαρμογή του «προγράμματος παρακολούθησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Αυτή η «συμφωνία SWIFT» φέρει την υπογραφή της ΕΕ ήδη από το 2007.

Οι ενστάσεις των ευρωβουλευτών που ζητούσαν την επαναδιαπραγμάτευσή της, δε σχετίζονταν με την προστασία των λαϊκών ελευθεριών και προσωπικών δεδομένων. Απλά έβαζαν ζήτημα παραβίασης της «αναλογικότητας» και του «αμοιβαίου χαρακτήρα» της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ/ΗΠΑ. Το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο πρότεινε τότε έναρξη διαπραγματεύσεων για μια νέα «πιο μακροπρόθεσμη» συμφωνία, διαδικασία που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η νέα πρόταση της Κομισιόν εισάγει ορισμένα ευχολόγια και «περιορισμούς» χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο στην ανταλλαγή των προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα τη βαθιά αντιδραστική συμφωνία. Υποκριτικά διακηρύσσουν ότι με τη νέα πρόταση:

* Η διαβίβαση ή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τις αρχές της ΕΕ ή των ΗΠΑ θα επιτρέπεται «μόνο για καθορισμένους, σαφείς και νόμιμους σκοπούς στο πλαίσιο της καταπολέμησης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας».
* Κατοχυρώνεται το δικαίωμα των ατόμων να έχουν δικαστικά εκτελεστό δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά τους δεδομένα.
* Κατοχυρώνεται το δικαίωμα των ατόμων να ζητούν τη διόρθωση ή τη διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων, εφόσον αυτά είναι εσφαλμένα.
* Κατοχυρώνεται το ατομικό δικαίωμα διοικητικής και δικαστικής προσφυγής ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή τον τόπο διαμονής (οι υπήκοοι της ΕΕ να αποκτήσουν δικαίωμα δικαστικής προσφυγής στις ΗΠΑ αν «τα δεδομένα τους αποτελούν το αντικείμενο παράνομης επεξεργασίας»).

Πρόκειται για καραμπινάτη προσπάθεια παραπλάνησης. Κατ' αρχήν, στην πράξη μαθαίνει κανείς ότι είναι φακελωμένος μόνο αν τον καλέσουν «διά υπόθεσίν του» οι κατασταλτικοί μηχανισμοί. Δεύτερον, προβλέπονται πάμπολλες γενικολογίες (δημόσια τάξη, ασφάλεια, εκπλήρωση καθηκόντων κ.λπ.), ώστε να απορριφθεί αίτησή του ακόμα και για μια απλή ενημέρωση σχετικά με το ποια στοιχεία έχουν φακελωθεί, πόσο μάλλον για διόρθωση ή διαγραφή τους (βλ. σχετικά την Απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ με Απόφαση της 6/4/2009 για την επίσημη ίδρυση Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας, της Eυρωπόλ).

Γίνεται φανερό από τα παραπάνω ότι όποια συμφωνία κι αν προκύψει ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, καμία προστασία προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να εξασφαλίσει, από τη στιγμή που αυτά θα βρίσκονται στη διάθεση της CIA και των άλλων μυστικών υπηρεσιών. Αλλωστε, η τρομοκρατία χρησιμοποιείται από ΕΕ και ΗΠΑ σαν πρόσχημα για την παραβίαση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Αξιοποιώντας την επιδιώκουν μια κατάσταση όπου κάθε υπήκοος της ΕΕ θα μπορεί να βρίσκεται ακόμα και υπό προληπτική παρακολούθηση και φακέλωμα. Αρκεί οι διωκτικές αρχές να θεωρούν ότι υπάρχουν υπόνοιες πως μελλοντικά μπορεί να διαπράξει αξιόποινες πράξεις ή να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

ΠΡΕΖΑ TV
28-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: