Τετάρτη, Μαΐου 12, 2010

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ

Η απόφαση της ΕΚΤ για αγορές κρατικών ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία από την Τράπεζα αποτελεί μία πρακτική η οποία εμπεριέχει πληθωριστικό κίνδυνο, διότι η αγορά ομολόγων αυξάνει την ποσότητα του χρήματος που βρίσκεται στην κυκλοφορία.
Τις ανησυχίες των επενδυτών για τη δημιουργία τέτοιων πληθωριστικών κινδύνων ανέλαβε να σκορπίσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ δηλώνοντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 πως η ΕΚΤ "δεν έχει αλλάξει νομισματική πολιτική, δεν έχει αρχίσει να τυπώνει χρήμα". Στην πράξη "τα χρήματα που θα δώσουμε, θα επιστραφούν", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και επανέλαβε ότι η σταθερότητα των τιμών αποτελεί κεντρικό στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας . "Στόχος μας είναι η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα", είπε.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών, η οποία μέχρι πρότινος είχε αποκλεισθεί από την ΕΚΤ, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι πρέπει "να γνωρίζουμε να λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις, οι οποίες δεν θέτουν σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών" και δικαιολόγησε την άνευ προηγουμένου αυτή απόφαση στην ιστορία της ΕΚΤ με βάση "τη σοβαρότητα της κρίσης".
Πρακτικά, αγοράζοντας στη δευτερογενή αγορά κρατικά ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσχέρειες, η ΕΚΤ θέτει φραγμό στην κερδοσκοπία και επιτρέπει στα κράτη αυτά να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή τους στις αγορές ομολόγων με ανεκτούς όρους.
Υιοθετώντας καθησυχαστικό τόνο ως προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο ετέθη σε δοκιμασία από την ελληνική οικονομική κρίση και τον κίνδυνο μετάδοσής της σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε: "Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο μέλλον του ευρώ". Πρόσθεσε ωστόσο ότι "πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση της πολιτικής που εφαρμόζεται από τον ένα και τον άλλο σε δημοσιονομικό επίπεδο. Είναι κεφαλαιώδες".

ΠΡΕΖΑ TV
12-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: