Δευτέρα, Μαΐου 17, 2010

ΑΓΡΙΟ ΚΡΑΞΙΜΟ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΑΛΑΒΑΝΟ...ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ...

Σε τροχιά ρήξης κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επιβεβαίωσε για πρώτη φορά με τόσο ξεκάθαρο τρόπο χθες στο κεντρικό του άρθρο το επίσημο όργανο της Κουμουνδούρου, η «Κυριακάτικη Αυγή». Η εφημερίδα, η οποία ελέγχεται από τον Αλέξη Τσίπρα, ουσιαστικά διαπιστώνει προβλήματα συνοχής της Αριστεράς και επιρρίπτει ευθέως σημαντικές ευθύνες γι΄ αυτήν την εξέλιξη στον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέκο Αλαβάνο.
«Τελευταίο σημάδι αποσυσπείρωσης (και μάλιστα πολιτικοϊδεολογικής) η τοποθέτηση Αλαβάνου ότι πρέπει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να φύγουν από τη Βουλή έως τις εκλογές» σχολιάζει η «Αυγή» στο κεντρικό της άρθρο. Σημειώνει μάλιστα ότι «την πρόταση έσπευσε να υιοθετήσει η ΚΟΕ, σύμμαχος του Αλαβάνου στο Μέτωπο Ανατροπής το οποίο εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο ως ξεχωριστό πολιτικό σχήμα, με μπλοκ έξω από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στο πανεργατικό συλλαλητήριο, με ανοιχτά αντιευρωπαϊκή συνθηματολογία και μεθαύριο με πολιτική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας».

Στο ίδιο άρθρο διαπιστώνεται ότι υπάρχει ένας παράλληλος πολιτικός σχεδιασμός με αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ και φωτογραφίζεται ο Αλέκος Αλαβάνος και οι σύμμαχοί του: «Είναι προφανές ότι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ξετυλίγεται ένα άλλο πολιτικό σχέδιο. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που δεν περισσεύει κανείς για την Αριστερά, που πρέπει όλοι να μη λειτουργούν με σύνδρομα βεντετισμού και να αποδέχονται τη συλλογική δημοκρατική λειτουργία». Μάλιστα το άρθρο καταλήγει αναφέροντας πως «είναι ανάξιο για την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει στον ΣΥΡΙΖΑ εκατοντάδες χιλιάδες ανιδιοτελείς πολίτες, ορισμένες συνιστώσες και παράγοντες να διολισθαίνουν σε κινήσεις που ανεπαισθήτως μπορεί να οδηγήσουν σε νέους διχασμούς. Αλλωστε είναι γνωστό ότι στο όνομα της ενότητας της Αριστεράς έχουν γίνει πολλές διασπάσεις...».

«Κεντρικός ομιλητής»
Αυτή η τελευταία αναφορά δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι το Μέτωπο Ανατροπής του κ. Αλαβάνου και οι συνιστώσες ΚΟΕ και ΔΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ αξίωσαν να εμφανιστεί ως κεντρικός ομιλητής στην ανοιχτή συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κοτζιά μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα προτάσσοντας το επιχείρημα της ενότητας της Αριστεράς. Να σημειωθεί ότι στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η σύγκρουση με το Μέτωπο Αλαβάνου είναι αναπόφευκτη, ιδιαίτερα μετά την τελευταία ομιλία του πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα, όπου ουσιαστικά οι ομιλητές διατύπωσαν την άποψη ότι δεν εκφράζονται από τη σημερινή Αριστερά στο Κοινοβούλιο. Παράγοντες του ΣΥΝ που πιστεύουν ότι η διάσπαση- δηλαδή η αποχώρηση Αλαβάνου μαζί με κάποιες συνιστώσες από τον ΣΥΡΙΖΑ- αποτελεί θέμα χρόνου, παρακολουθούν με προβληματισμό ορισμένες επαφές τις οποίες υποστηρίζουν ότι έχει κάνει ο πρώην πρόεδρος στη Βουλή, καθώς εκτιμούν ότι εξετάζει τις πιθανότητες χρηματοδότησης των συνιστωσών που θα τον ακολουθήσουν σε περίπτωση αποκοπής από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Υπεύθυνη στάση»
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας που ρωτήθηκε από τη «Free Sunday» για τον Αλ. Αλαβάνο σχολίασε πως «η ενότητα της Αριστεράς δεν είναι επικοινωνιακό κόλπο, χρειάζεται σοβαρότητα και υπεύθυνη στάση από όλους». Από την πλευρά του, ο Αλέκος Καλύβης που ανήκει στο μπλοκ Λαφαζάνη με άρθρο του στην «Αυγή» εμφανίστηκε στο πνεύμα της ηγεσίας λέγοντας: «Η πρόταση να μιλήσει ο σύντροφος Αλαβάνος σε κεντρικές συγκεντρώσεις εμφανίζεται ως η ενωτική πρόταση η οποία μπορεί τάχα να αλλάξει άρδην όλα τα δεδομένα. Οποιος έχει αυτήν την εντύπωση, ότι τα πολιτικά ζητήματα επιλύονται με επικοινωνιακούς όρους, κάνει λάθος». Κόκκινη γραμμή
Η Ανανεωτική Πτέρυγα παρακολουθεί εξ αποστάσεως το σκηνικό ρήξης που στήνεται, ωστόσο προβεβλημένα στελέχη της σχολιάζουν πως οι εξελίξεις τούς δικαιώνουν καθώς εγκαίρως είχαν προειδοποιήσει για τη στάση ορισμένων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα για τη διάθεσή τους να επιβάλουν τις απόψεις τους στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα τρεις εβδομάδες πριν από το Συνέδριο, ο Φώτης Κουβέλης με συνέντευξή του χάραξε και πάλι κόκκινη γραμμή στα ζητήματα που σχετίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για διάσπαση της πολιτικής ενότητας και συλλογικότητας του Συνασπισμού.

ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: