Τετάρτη, Μαΐου 12, 2010

Ο ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΚΑΜΕΡΟΝ Ο ΝΕΟΣ ΔΕΞΙΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ...ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ...

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι επισήμως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έπειτα και από την επίσημη εντολή που έλαβε για το σχηματισμό κυβέρνησης από τη βασίλισσα της Βρετανίας. Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις με τον ηγέτη των Φιλελεύθερων δημοκρατών, Νίκ Κλεγκ, ο οποίος χρίζεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, στα 43 του, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας τα τελευταία 200 χρόνια, ενώ η κυβέρνηση που σχηματίζεται είναι ο πρώτος συνασπισμός από το 1940.
Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η παραίτησή από το αξίωμα του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς και από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος του Γκόρντον Μπράουν, έπειτα και από την αποτυχία των διαπραγματευτικών προσπαθειών για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Εργατικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
«Στοχεύω να σχηματίσω μια αξιοπρεπή και πλήρη κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες», δήλωσε ο Κάμερον και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να έχει η χώρα μια ισχυρή, σταθερή, καλή και αξιοπρεπή κυβέρνηση.

Υπό την πρωθυπουργία του Κάμερον και με αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Νικ Κλεγκ, το υπουργικό συμβούλιο θα είναι μικτό, με τέσσερα χαρτοφυλάκια να πηγαίνουν σε Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Επίσης όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ υπουργός Οικονομίας αναλαμβάνει ο Τζορτζ Όσμπορν και Εξωτερικών ο Ουίλιαμ Χέιγκ, ενώ τα υπόλοιπα ονόματα θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι.
Σύμφωνα με κύκλους του Συντηρητικού κόμματος, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού προγραμματίζει να προχωρήσει στη μείωση του τεράστιου ελλείμματος του προϋπολογισμού που αντιμετωπίζει η χώρα. Τα δύο κόμματα έχουν συμφωνήσει για την περικοπή 6 δισεκατομμυρίων λιρών από δευτερεύουσας σημασίας υπηρεσίες και οργανισμούς εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους.
Οι Συντηρητικοί του Κάμερον κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στις γενικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, αλλά όχι και την πλειοψηφία, γεγονός που τους ανάγκασε να ξεκινήσουν συνομιλίες για μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Κάμερον είχε και την πρώτη επικοινωνία, ως νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και όπως έγινε γνωστό προσκλήθηκε να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τον ερχόμενο Ιούλιο.
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, η πρόσκληση σημειώθηκε εν μέσω μιας σειράς τηλεφωνικών επαφών του Κάμερον με διεθνείς ηγέτες μετά την αναγόρευσή του στον πρωθυπουργικό θώκο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον πρωθυπουργό και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Επίσης είπε ότι αναμένει να τον δει τον Ιούνιο στις συναντήσεις των G8 και G20".
Ακόμη πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν "για το Αφγανιστάν, την Μέση Ανατολή και το Ιράν" δήλωσε ο ίδιος.
Ο Κάμερον συνομίλησε μεταξύ άλλων με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, το Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Ραντ.
Συγχαρήτηρια επιστολή απέστειλε στον Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Διατηρούν, ωστόσο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες την επιφύλαξη μην ακολουθήσει ο νέος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας πιο "ευρωσκεπτικιστική στάση" σε σχέση με τον προκάτοχο του.

ΠΡΕΖΑ TV
12-5-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΓΓΛΕΖΟΙ;

Ανώνυμος είπε...

eidame kai meis edw pou prokopsame me thn 'aristera ' tou pasok