Παρασκευή, Μαΐου 07, 2010

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΑΠ ΒΟΥΛΑΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ...

Σε σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με το μέλλον της πρότυπης παραλίας του ΚΑΑΠ Βούλας κατέληξαν από κοινού οι φορείς των κινητικά αναπήρων και η διευθύντρια του ΚΑΑΠ, Λίτσα Χαλβαντζά, κατόπιν συνάντησης εργασίας που πραγματοποίησαν στις 3 Μαϊου. Τα περσινά προεκλογικά “ευτράπελα” που δυσκόλεψαν την ζωή εκατοντάδων κινητικά αναπήρων λουομένων μοιάζουν να αποτελούν ιδανικό παράδειγμα προς αποφυγήν για τα χρόνια που έρχονται. Καταρχάς, αποφασίστηκε να δοθεί τέλος στις περσινές εντυπωσιακές κακοτεχνίες που στο όνομα του εντυπωσιασμού αγνόησαν πλήρως τις ειδικές ανάγκες των κινητικά αναπήρων χρηστών της παραλίας. Πρώτο όλων το ακατάλληλο για αναπηρικά αμαξίδια χαλίκι που μόνο ένας τρικυμιώδης νους θα μπορούσε να επιλέξει για την συγκεκριμένη παραλία, απομακρύνεται – κυριολεκτικά – κλωτσηδόν.
Δεν θα λειτουργήσουν, επίσης, τα σπιτάκια – τρώγλες για διανυκτέρευση, η ακαταλληλότητα των οποίων πέρσι έθεσε σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Επιτέλους, θα μελετηθεί σοβαρά η επιλογή χώρου παρκαρίσματος που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των λουομένων. Θα πάψει η απόσταση από τον χώρο στάθμευσης έως την θάλασσα να είναι για τους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου μιά μικρή περιπέτεια. Ακόμα, θα δημιουργηθούν δυό πρόσθετες προσβάσιμες τουαλέτες, ενώ θα υπάρξει μέριμνα ώστε οι υπάρχουσες να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από τους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου.

Σε ότι αφορά τα ακατάλληλα για διανυκτέρευση σπιτάκια – τρώγλες, ένα εξ’ αυτών αποφασίστηκε να λειτουργήσει ως γραφείο διαχείρισης της παραλίας, ενώ συζητήθηκε και η εκδοχή να αξιοποιηθεί ένα ακόμα ως φαρμακείο – χώρος παροχής πρώτων αναγκών. Τέλος, πάρθηκε η απόφαση να ανατεθεί η διαχείριση της παραλίας στην εθνική ομοσπονδία κινητικά αναπήρων (ΕΟΚΑ) με την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης, ώστε να απεμπλακούν οι σύλλογοι από τα διαχειριστικά βάρη που μέχρι πέρσι αναλάμβαναν. “Επιστροφή στην αξιοπρέπεια” χαρακτηρίζει η ΕΟΚΑ τα συμφωνηθέντα αν και εφόσον βέβαια ισχύσουν, συμπληρώνοντας με ανακούφιση ότι “μετά το περσινό σκάνδαλο εις βάρος των κινητικά αναπήρων, η παραλία κινδύνεψε όσο ποτέ να απωλέσει τον χαρακτήρα, τον λόγο ύπαρξής της. Αυτό δικαιωματικά φέτος της επιστρέφουμε”.
Προς έγκαιρη ενημέρωση των επισκεπτών της ΠΙΚ – ΠΛΑΖ, η φετινή περίοδος λειτουργίας θα είναι το ελάχιστο τρίμηνη (ακριβείς ημερομηνίες ακόμη δεν αποφασίστηκαν), το δε ωράριο καθημερινά δωδεκάωρο από 9 το πρωί ως 9 το βράδυ, ενώ δεν αποκλείεται από τον Ιούλιο και μετά να παραταθεί ως τις 9.30 βραδινή. Το καλύτερο για το τέλος : Αποφασίστηκε να κατατεθεί πρόταση από κοινού της ΕΟΚΑ και του ΚΑΑΠ Βούλας στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, ώστε τα άθλια σπιτάκια – τρώγλες να δώσουν τα επόμενα χρόνια την θέση τους σε καλοφτιαγμένους ξενώνες που θα διαθέτουν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές φιλοξενίας επισκεπτών της ΠΙΚ – ΠΛΑΖ με κινητικά προβλήματα. Το μέλλον θα δείξει αν το αναγκαίο για την πραγματική αναβάθμιση της παραλίας συνολικό σχέδιο θα προχωρήσει, το βέβαιο μοιάζει τουλάχιστον να είναι ότι ρεζιλίκια όπως τα περσινά δεν θα ξαναεπαναληφθούν.

ΠΡΕΖΑ TV
7-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: