Παρασκευή, Μαΐου 14, 2010

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ...

Με την υπογραφή 21 διακρατικών συμφωνιών σε θέματα “χαμηλής πολιτικής” και την παρθενική συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι δεν τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αποτελούν “αγκάθια” στις σχέσεις των δύο κρατών, τόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισαν τη συγκυρία ιστορική.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η προσπάθεια προσέγγισης θα αποδώσει καρπούς, χαρακτηρίζοντας τον Τούρκο ομόλογό του άνθρωπο που δεν φοβάται να πάρει θαρραλέες πρωτοβουλίες. Από τη μεριά του, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους ιστορικούς του μέλλοντος να καταγράψουν τις σημερινές του δηλώσεις, αναγγέλλοντας -όπως είπε-ότι τα πράγματα στις σχέσεις των δύο χωρών αλλάζουν.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συναντώνται μία φορά κάθε έτος, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Θα πραγματοποιούνται επίσης δύο συναντήσεις το χρόνο των υπουργών που μετέχουν στο συμβούλιο.

Ανάμεσα στις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα περιλαμβάνονται μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, στις μεταφορές και στον Τουρισμό.
Οι υπουργοί Τουρισμού Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν το ενδεχόμενο κοινής δράσης για την προσέλκυση τουριστών.
Ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε αντίστοιχη συνεργασία και σε άλλους τομείς του επιχειρείν.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να επιτρέψουν τη “χαλάρωση” των διαδικασιών της συνθήκης Σένγκεν, ώστε Τούρκοι να μπορούν να πραγματοποιούν μονοήμερες επισκέψεις στα ελληνικά νησιά.

Αναφορικά, όμως, με τα ζητήματα “υψηλής πολιτικής”, οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών έδειξαν ότι είναι πρώιμη οποιαδήποτε κουβέντα πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.
Ερωτηθείς για το casus belli που έχει θέσει η τουρκική εθνοσυνέλευση στην Ελλάδα, αν αυξήσει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα, ο Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι το ζήτημα θα επιλυθεί με τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί προσφυγή στη Χάγη, λέγοντας ότι μία λύση στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας δεν μπορεί να επιβληθεί από τρίτους.
Για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και τις παραβάσεις του FIR Αθηνών, ο Τούρκος πρωθυπουργός πρότεινε όλες οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών να γίνονται χωρίς οπλισμό. Δήλωσε ότι το Αιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα που ενώνει και δεν χωρίζει τους δύο λαούς.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι το θέμα θα είχε λυθεί αν η Τουρκία εφάρμοζε τους κανόνες καλής γειτονίας και υπέβαλλε σχέδια πτήσης για τα αεροσκάφη που πετούν στο Αιγαίο. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπήρχε λόγος αναχαίτισής τους από ελληνικά μαχητικά.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις τουρκικές θέσεις, πρόσθεσε όμως ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα θα συνεχιστούν από εκεί που είχαν σταματήσει πριν την εκλογή Έρογλου. Εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας πριν το τέλος του έτους.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ζητώντας να εκλέγεται απευθείας από τους πιστούς ο μουφτής.
Αναφορικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αποκάλυψε ότι πρόθεσή του ήταν να τον συνοδεύσει στο ταξίδι του τόσο ο κ. Βαρθολομαίος όσο και ο Τούρκος επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων. Τελικώς, αυτό δεν κατέστη εφικτό, επειδή ο τελευταίος είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις.
Το ζήτημα της αμοιβαίας μείωσης εξοπλισμών δεν εθίγη. Ενδεικτική όμως των σκέψεων που υπάρχουν ήταν η δήλωση του Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος είπε ότι αισθάνεται "εθνική ντροπή" για το γεγονός ότι η Ελλάδα αγοράζει όπλα για φανταστικούς, όπως τους χαρακτήρισε, κινδύνους.

ΟΛΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ...ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ;;;
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ;;;
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΕ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
14-5-2010

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτη η επιπολαια πανηλιθια πουστρα που βγαλαμε θα ειναι και το τελος μας.

καλα να παθουμε

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα απο ενα απλο τουριστα της ΠΟΛΗΣ.
Το σαββατοκυριακο που ηρθα ταξιδι στην Κωνσταντινουπολη και θαυμαζοντας την Πρεσβεια μας ειδα εκπληκτος οτι πανω στο κτιριο της...



Πρεσβειας
προβαλλε ενας προτζεκτορας φωτιες δινοντας την εντυπωση οτι καιγομασταν.
Αυτο το ειδα για δυο (2) συνεχομενα βραδια.
Ο προτζεκτορας ειναι τοποθετημενος σε απεναντι κτιριο που εκανε ανακαινιση.
Λαβετε υπ'οψην σας οτι ρωτωντας διαφορους μου ειπαν οτι η συγκεκριμενη προβολη γινεται πανω στο κτιριο για παραπανω
απο μια εβδομαδα.
Επικοινωνησα με το Ελληνικο Προξενειο της Πολης περιμενοντας μια απαντηση και
οπως ηταν φυσικο δεν μου απαντησανε."

Ανώνυμος είπε...

tipota den katafere apla efere pio konta to telos tou
meta tin listeia toy laou, i prodosia tis patridas, sikw andrea na tous deis