Κυριακή, Μαΐου 30, 2010

ΠΟΙΟΣ «ΕΔΕΙΞΕ» ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΜΑΝΤΕΛΗ;

Οταν στις 18 Ιουνίου του 2008, ο υπογράφων ανέφερε για χορηγία σε υπουργό που είχε την πολιτική ευθύνη για τη σύμβαση «8002» του ΟΤΕ, ύψους 10 εκατ. μάρκων, ο κ. Μαντέλης διέψευσε τη σχέση με τον συγκεκριμένο λογαριασμό. Στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής παραδέχθηκε την ύπαρξη του λογαριασμού στην Canadian Imperial Bank of Commerce, αλλά αποκάλεσε «ψευδή» τον ισχυρισμό ότι είχε σχέση με τη γερμανική εταιρεία πριν από την κατάθεση του ποσού των 200.000 μάρκων τον Νοέμβριο του 1998.

Στο έγγραφο Καραβέλλα για τη διανομή των μιζών του Ιανουαρίου του 1998 δεν υπάρχει καταγραφή για πληρωμή σε πολιτικά πρόσωπα. Ο Χανς Βάλτερ Μπερνσάου, ο οποίος διαχειριζόταν τις πληρωμές σε υψηλότερα πρόσωπα (από τη μητρική εταιρεία), έχει διευκρινίσει στην πρώτη κατάθεσή του στην κ. Μπόιμλερ-Χεσλ ότι ο γενικός διευθυντής της εταιρείας ήταν υπεύθυνος για τις πληρωμές στην «κορυφή» του ΟΤΕ και στο τμήμα τηλεπικοινωνιών (σ.σ. πρώτα ο κ. Ηλίας Γεωργίου με τον κ. Χρ. Καραβέλλα και στη συνέχεια ο κ Π. Μαυρίδης είχαν την ευθύνη για τις πληρωμές μέσα στον ΟΤΕ).

Ο κ. Μαντέλης θεωρεί ότι στον κύκλο αυτών των προσώπων (εντεταλμένοι υπάλληλοι της μητρικής, Ελληνες, στελέχη της θυγατρικής εταιρείας) θα πρέπει να αναζητηθεί ο πληροφοριοδότης, αλλά και πιθανόν ο ωφελημένος από την εκταμίευση. Διότι με το όνομά του «νομιμοποιήθηκε» για τα στελέχη αυτά αρχικά η απαίτηση και στη συνέχεια η καταβολή της μίζας.

Από αυτό το «κάδρο» ο κ. Μαυρίδης πρέπει να εξαφανιστεί, καθώς στο χρονικό σημείο της καταβολής των χρημάτων δεν είχε αναλάβει καν τα καθήκοντά του. Με τους άλλους τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Ο κ. Χριστοφοράκος ήταν σε μια μεταβατική περίοδο και σύμφωνα με τις καταθέσεις του τόσο στην Debevoice όσο και στη Γερμανίδα εισαγγελέα Μπόιμλερ-Χεσλ, κατά την οποία ο πρώην εργοδότης του τού απαγόρευε να ασχοληθεί με τις τηλεπικοινωνίες, αναθέτοντας τη διαχείριση των συμβάσεων αποκλειστικά στους κ. Γεωργίου και Καραβέλλα. Ο ισχυρισμός αυτός ελέγχεται ως ανακριβής. Ο κ. Χριστοφοράκος, που ήταν παρών στην υπογραφή της σύμβασης, άσκησε πίεση για να του ανατεθεί η ευθύνη των τηλεπικοινωνιών, της «αγελάδας» στα έσοδα της Siemens στην Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 1998 συμφωνεί με τον Πέτερ Πριμπίλα ότι θα αναλάβει την ευθύνη των «πολιτικών πληρωμών» και υπολογίζει να καταβληθούν από τις δύο συμβάσεις «8002» 18 εκατ. μάρκα. Το σημείωμα με τον λογαριασμό Rocco δεν δίνεται, όμως, στον κ. Χριστοφοράκο. Εχει δοθεί πριν αρχίσει η δραστηριοποίησή του στις πολιτικές χορηγίες. Ο κ. Μαντέλης είπε ότι το έμβασμά του δρομολογήθηκε μετά ένα τηλεφώνημα από τη Γερμανία. Οι Γερμανοί, στελέχη της Siemens, ωστόσο, επιβεβαιώνουν ότι οι πρωτοβουλίες για τις παράνομες πληρωμές ξεκινούσαν πάντα από την Ελλάδα.

ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2010


Τασος Τελλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: