Καπέλο άνω του 40% έβαζαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και Πιερίας στα ποσά που έπρεπε να εισπράττουν από τους αγρότες, προκειμένου αυτοί να συμπληρώσουν τις αιτήσεις και να εισπράξουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Η υπόθεση παραπέμφθηκε από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης.
Είχαν προηγηθεί καταγγελίες τουλάχιστον τριάντα αγροτών που ανέφεραν ότι οι ΕΑΣ Θεσσαλονίκης και Πιερίας που χρέωσαν αδικαιολόγητα υψηλά ποσά για την ενεργοποίηση των Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης 2010. Οι καταγγελίες διασταυρώθηκαν από επιτόπιους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ και ακολούθως ο φάκελος της υπόθεσης παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα.Κατερίνα Μπατζελή, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Θα γνωστοποιηθούν και άλλες υποθέσεις εφόσον αυτές εξεταστούν και από τη διασταύρωση των στοιχείων.
Παρόμοιες καταγγελίες είχαν φτάσει στην ΠΑΣΕΓΕΣ από αγρότες της περιοχής των Κουφαλίων, επίσης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2010, όπως επισημαίνει στη “Μ” ο πρόεδρος του δευτεροβάθμιου συνεταιριστικού οργάνου Τζανέτος Καραμίχας. “Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα αισχροκέρδειας, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν ρητές συμφωνίες για το κόστος ενεργοποίησης. Ζητήσαμε και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι θα επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους”, τονίζει.
Διευκρινίζεται ότι οι κατά τόπους ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών έχουν αναλάβει την ετήσια καταγραφή των στοιχείων των αγροτών, βάσει των οποίων εισπράττουν τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. Η διαδικασία αυτή δεν γίνεται με το αζημίωτο, αλλά τα ποσά που πρέπει να πληρώνει ο κάθε δικαιούχος είναι σαφώς καθορισμένα από την ΠΑΣΕΓΕΣ. Αυτό το πάγιο τέλος είναι 70 ευρώ για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που λαμβάνουν επιδότηση έως 10.000 ευρώ και 181 ευρώ πλέον ΦΠΑ για μεγαλύτερα ποσά ενίσχυσης. Σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών από τη Θεσσαλονίκη, το τελικό ποσό που τους ζητήθηκε ξεπέρασε τα 250 ή και τα 300 ευρώ ανά αίτηση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2010, ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης Γιάννης Βογιατζής κάνει λόγο και για περιπτώσεις όπου για επιδότηση 1.500 ευρώ ζητήθηκε τέλος ενεργοποίησης 300 ευρώ! “Το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες εκτάσεις. Έπρεπε να μπει μια τάξη, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, που πλήττεται το αγροτικό εισόδημα” προσθέτει.
Τα χρήματα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων καταλήγουν κατά 35% στο ταμείο του κάθε συνεταιρισμού και κατά 65% στο ταμείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως δεν έχει γίνει γνωστό αν το “καπέλο” κατέληγε στα “μαύρα” ταμεία των συνεταιρισμών ή σε κάποιον “αιτιοσιογράφο”, όπως αποκαλούνται οι συνεργάτες των ΕΑΣ που κάνουν επιτόπου καταγραφή των αιτήσεων σε κάθε χωριό.
Σοφια Χριστοφοριδου
ΠΡΕΖΑ TV
26-5-2010
1 σχόλιο:
πρεζακο, μαλακια τιτλο εβαλες. μην γραφεις για πραγματα που δεν ξερεις.οι αγροτες καλεσαν εισαγγελεα, και θα παρουν τα λεφτα τους πισω.
Δημοσίευση σχολίου