Κυριακή, Μαΐου 16, 2010

ΠΑΝΕ ΣΥΝΝΕΦΟ ΟΙ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΤΩ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΣΕ ΜΥΣΤΙΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΗ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ...

Συντήρηση του καθεστώτος αδιαφανούς διαχείρισης των περίφημων «μυστικών κονδυλίων» καταγγέλλουν οι διπλωμάτες, οι οποίοι ανεβάζουν το ποσό αυτό στο 24% του φετινού προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή στα 96 εκατομμύρια ευρώ και ζητούν να υπαχθεί ο έλεγχος της διακίνησής τους στη Βουλή.
Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό τονίζουν πως σε μια περίοδο που περικόπτονται αναγκαίες δαπάνες, η κυβέρνηση «διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού το ύψος και το καθεστώς των απόρρητων δαπανών», όπως της δίνει τη δυνατότητα το άρθρο 164 του οργανισμού του υπουργείου, χωρίς παραστατικά, τα οποία καταστρέφονται αμέσως ή το πολύ σε έξι μήνες. Οπως λέει έμπειρος διπλωμάτης, πρόκειται για μοναδική περίπτωση διακίνησης δημόσιου χρήματος σε ρευστό, γεγονός που δίνει περιθώριο αδιαφανών συναλλαγών. Τα ποσά αυτά διαχειρίζονται τέσσερις άνθρωποι: ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Δρούτσας και οι διευθυντές των διπλωματικών τους γραφείων.
Εκτελεστικό ρόλο στην κίνηση του ταμείου έχουν και δύο διπλωματικοί υπάλληλοι, οι οποίες αποσπάστηκαν πρόσφατα στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου από τις θέσεις τους σε βαλκανικές χώρες, προκαλώντας ποικίλα σχόλια, καθώς συνέχισαν να παίρνουν το μισθό εξωτερικού.
Οι διπλωμάτες προτείνουν να έχουν γνώση αυτών των «απορρήτων δαπανών», οι οποίες καλύπτονται από τον κωδικό 0896 του προϋπολογισμού του υπουργείου, οι επικεφαλής των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, οι οποίοι θα μπορούσαν να υπογράφουν δεσμευτικό έγγραφο για τη μη κοινοποίησή τους, όμοιο με αυτό που υπογράφει ο διοικητής της ΕΥΠ. Παράλληλα, ζητούν από τον πρωθυπουργό να παρέμβει για μην καταστρέφονται τα παραστατικά των απόρρητων δαπανών, «χωρίς ταυτόχρονα να αλλοιώνεται ο αυτονόητα απόρρητος χαρακτήρας τους».

Στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ το ποσό των σχετικών κονδυλίων εμφανίζεται στα 18 εκατ. ευρώ, αλλά όπως λένε στελέχη του υπουργείου, υπάρχουν πολλές δυνατότητες, με υπουργικές αποφάσεις, να γίνεται μετακίνηση από κωδικό σε κωδικό (π.χ. συντήρηση και επισκευή κτιρίων), με αποτέλεσμα η πραγματικότητα να είναι τελείως διαφορετική.
«Μια καλή αρχή θα ήταν να διευκρινίσει το υπουργείο εάν υπάρχουν και άλλοι κωδικοί που προβλέπουν δαπάνες χωρίς παραστατικά και απόδοση λογαριασμού στον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου» λέει στην «Κ.Ε.» διπλωμάτης με μακροχρόνια γνώση των προϋπολογισμών.
Η πρακτική του «γκρίζου χρήματος» είναι διαχρονική και τα κονδύλια που δαπανώνται είναι σημαντικά. Για παράδειγμα, τα δύο προηγούμενα χρόνια (2009 και 2008), επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, τα αντίστοιχα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί ήταν 39 και 44 εκατ. αντιστοίχως.

Στο παρελθόν έχει χυθεί πολύ μελάνι για τον προορισμό αυτών των χρημάτων, χωρίς όμως ποτέ να αποκαλυφθεί κάτι συγκεκριμένο. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ήταν οι καταγγελίες του Κ. Μητσοτάκη το 1993 για τον τότε υπουργό του Α. Σαμαρά, ότι μεγάλα ποσά από το υπουργείο Εξωτερικών κατέληγαν σε δημοσιογράφους για να φιλοτεχνούν το «πατριωτικό» του προφίλ, με αφορμή το «Σκοπιανό».
Και στις σημερινές αναφορές των διπλωματών, πάντως, περιλαμβάνονται και καταγγελίες για «χρήματα που εκταμιεύθηκαν με τη διαδικασία των απόρρητων δαπανών για ζητήματα όλως διόλου άσχετα με τις εθνικές ανάγκες».
Δεν λείπουν, βέβαια, και οι φωνές διπλωματών που αντιτίθενται στην άποψη των συναδέλφων τους, λέγοντας ότι δεν μπορεί το «όλα στο φως» να περιλαμβάνει και τα ευαίσθητα εθνικά θέματα, αλλά και δραστηριότητες που η αποκάλυψή τους θα έβλαπτε τα συμφέροντα της Ελλάδας.

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: