Παρασκευή, Μαΐου 14, 2010

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Απαλλακτικό στη ΜΕΤΚΑ για τις τρεις απολύσεις έδωσε η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, αδειάζοντας ουσιαστικά το ΕΚΒ και τους άλλους τοπικούς φορείς, που ζητούν εδώ και δύο μήνες την ανάκλησή τους!!!
Τόσο καιρό παρέπεμπαν τους απολυμένους στο Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να πιεστεί η ΜΕΤΚΑ και να ανακαλέσει την απόφασή της, ο Υπουργός όμως Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίστηκε ανενημέρωτος για τις εξελίξεις, παραπέμποντας στη Βουλή στο πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας και σε ένα σημείο… αυτού όπου αναγνωρίζεται το δικαίωμα της εταιρίας να προχωρήσει σε απολύσεις, κάνοντας χρήση του 2%.
Το θέμα προκάλεσε δημόσια αντιπαράθεση στη Βουλή, καθώς ο Υπουργός απάντησε σε επερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΚΚΕ στη Μαγνησία Απόστολος Νάνος, που κατήγγειλε τον κ. Λοβέρδο, υπογραμμίζοντας ότι με τη στάση του «έβγαλε λάδι» την εταιρία.
Δηλώνοντας άγνοια ο Υπουργός, σύμφωνα με την καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ, είπε ότι “δεν έχει στοιχεία περί συνδικαλιστικής δίωξης, δεν έχει γνώση για τις κινητοποιήσεις που έγιναν, την Παμβολιώτικη απεργία, τις ανεπιτυχείς τριμερείς συναντήσεις στο Υπουργείο” και κάλεσε τον κ. Νάνο εάν έχει στοιχεία να τα καταθέσει σε νέα ερώτηση.
“O κ. Λοβέρδος αθωώνει τον Όμιλο Μυτιληναίου, θεωρώντας τις προτάσεις της Διοίκησης της ΜΕΤΚΑ “απολύτως φυσιολογικές για την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει λόγω της κρίσης “ επεσήμανε ο κ. Νάνος, επικρίνοντας τον υπουργό ότι στη απάντησή του στηρίχτηκε στο έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας -σύμφωνα με το οποίο στο παρελθόν δεν υπήρχαν προβλήματα στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας από την Επιχείρηση και ότι οι τρεις απολύσεις ήταν εντός του ορίου των ομαδικών απολύσεων-δηλαδή απολύτως νόμιμες”.

Είναι δε απορίας άξιο ότι το Υπουργείο, επικαλούμενο τη γνωστή νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα στον κάθε εργοδότη να προβαίνει σε απολύσεις κατά 2% με τον παλιό νόμο, κατά 4% πλέον εξαιτίας των νέων μέτρων, απαλλάσσει ουσιαστικά τη ΜΕΤΚΑ για τις απολύσεις που έκανε και αδειάζει τους τοπικούς φορείς που πιέζουν να ανακληθούν ως παράνομες και καταχρηστικές, οι οποίες αφορούν σε εργαζόμενους που είχαν αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση μέσα στο εργοστάσιο.
Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νάνος επίσης ανέφερε «Μετά τις τρεις απολύσεις συνδικαλιστών που στήριξαν το ταξικό ψηφοδέλτιο, ήρθε η σειρά των εκβιασμών σε βάρος των εργαζομένων για να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα χάσουν τη δουλειά τους και θα καταργήσουν τις εργασιακές τους σχέσεις. ‘Έτσι η εργοδοσία της ΜΕΤΚΑ απαιτεί από τους εργαζόμενους, λέγοντάς τους ότι λόγω της οικονομικής κρίσης περισσεύουν πενήντα εργαζόμενοι, που από σύμπτωση είναι όλοι αυτοί που στήριζαν το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, να αποφασίσουν αν θα μπουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, σε εκ περιτροπής εργασία, να απολυθούν, να μεταναστεύσουν σε επιχειρήσεις της ΜΕΤΚΑ στο εξωτερικό, ή αν θα προχωρήσουν σε οικειοθελή αποχώρηση-απόλυση, ενώ έγιναν ήδη 4 αποχωρήσεις. Γνωρίζοντας ο Όμιλος Μυτιληναίου από καιρό την αντιλαϊκή πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση με το Σύμφωνο Σταθερότητας για την μεγιστοποίηση των κερδών της πλουτοκρατίας (34 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη το 2009 και ανεκτέλεστες παραγγελίες 2,5 εκατ. ευρώ), προέτρεξε την εφαρμογή αυτών των μέτρων».

Συντάκτης: Βάσω Κυριαζή

ΠΡΕΖΑ TV
14-5-2010

1 σχόλιο:

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Μπράβο, ρε Λοβέρδο!

Δείξε ποιος πραγματικά είσαι...!!!