Πέμπτη, Μαΐου 13, 2010

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΩΣ Η ΝΕΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ...

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες καταγράφονται τον μήνα Μάιο και γενικότερα η άνοιξη αποτελεί την εποχή με τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών!
Ο θάνατος από αυτοκτονία είναι συχνότερος στους άντρες, παρότι οι γυναίκες πραγματοποιούν περισσότερες απόπειρες, λόγω του ότι οι άντρες χρησιμοποιούν πιο βίαιες μεθόδους, όπως είναι ο απαγχονισμός και τα πυροβόλα όπλα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αυτοχείρων είναι άνδρες και η διάμεση ηλικία αυτοκτονίας για τους άνδρες (45 έτη) είναι μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη των γυναικών (51 έτη). Οι άνδρες επιλέγουν να αυτοκτονήσουν με διαφορετικούς μηχανισμούς σε σχέση με τις γυναίκες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών (42%) αυτοκτονεί με απαγχονισμό, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών (51%) επιλέγει να αυτοκτονήσει πέφτοντας από ύψος.

Την έρευνα παρουσίασαν στο 3ο Πανελλήνιο και 2ο Πανευρωπαϊκό Επιστημονικό και Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, η νοσηλεύτρια Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου, ο στατιστικός Νικόλαος Κ. Κανακάρης, ο επίκ. καθηγητής Ι. Ντζούφρας, ο αναπλ. καθηγητής Χειρουργικής Χρ. Λευκίδης και ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών. Ειδικά για την περίοδο 1996 - 2000 ή αύξηση ήταν της τάξης του 25%.
Επίσης στη χώρα μας εκτιμάται ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αθέατης ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά συνοικούντων προσώπων, η οποία δεν καταγγέλλεται. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί στις μέρες μας κοινωνικό φαινόμενο, που αν και δεν φαίνεται να έχει λάβει στην Ελλάδα τις διαστάσεις που το χαρακτηρίζουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε., παρουσιάζει ανησυχητικά ποσοστά, με τις γυναίκες να αποτελούν το 80-90% των θυμάτων κακοποίησης.

Την έρευνα παρουσίασαν από το ΨΝΑ ο νοσηλευτής ψυχικής υγείας Γεώργιος Αβραμίδης, η προϊσταμένη νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας Παναγιώτα Μπιλίρη και ο νοσηλευτής ψυχικής υγείας Δημήτριος Χριστόπουλος.
Το 67% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση και απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά είναι έγγαμες. Αξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι το 21%, δηλαδή 1 στις 5 γυναίκες, είναι διαζευγμένες ή σε διάσταση. Ο μύθος ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου δεν επιβεβαιώνεται. Η κατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση τοξικών ουσιών σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί την κύρια αιτία εκδήλωσης βίας. Ωστόσο, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να επιδρά έμμεσα στην εκδήλωσή της. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση σε σχέση με τη γεωγραφική περιοχή στην οποία διαμένουν. Το 25% αναφέρουν ότι η κακοποιημένη συμπεριφορά δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τη UNICEF, η συζυγική βία προκαλεί περισσότερους τραυματισμούς και θανάτους στις γυναίκες απ' ό,τι ο καρκίνος στις ηλικίες των 45 ώς 65 ετών...
Μεταξύ άλλων τονίστηκε στο συνέδριο πως με μεγάλους ρυθμούς αυξάνεται η ετήσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα. Η χώρα μας εμφανίζει τον τέταρτο πιο υψηλό ρυθμό αύξησης (6,6%) μεταξύ 30 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Το ποσοστό αυτό ξεπερνά σημαντικά τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (4,1%) και καλύπτει -σε σημαντικό βαθμό- την ανάγκη των πολιτών για περισσότερους πόρους στον χώρο της περίθαλψης. Ο τομέας της υγείας κατέχει υψηλή θέση και ως προς τη συμμετοχή του στο δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, επισημάνθηκε στο συνέδριο, από τον διευθυντή του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η υγεία συμμετέχει με αρκετά υψηλό ποσοστό στο δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Στην υπέρβαση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά 10,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων συμμετέχουν με ποσοστό 0,90%.
Οι δαπάνες υγείας στη χώρα μας -εξήγησε- ανέρχονται στο 9,6% του ΑΕΠ, με το 60,3% να είναι δημόσιες (30,3% η κοινωνική ασφάλιση και 30% ο κρατικός προϋπολογισμός). Τα φάρμακα αποτελούν το 17% της συνολικής δαπάνης, ποσοστό το οποίο βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (18%).

Η χώρα μας, ωστόσο, εμφανίζει σημαντική υπερκατανάλωση φαρμάκων σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες. Από στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μανιαδάκης, φαίνεται ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε κατανάλωση αντιβιοτικών και την τρίτη ευρωπαϊκή θέση (μετά τη Φινλανδία και τη Γερμανία) σε φάρμακα κατά του διαβήτη.

Αντιφατική στη χώρα μας είναι η χρησιμοποίηση υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της περίθαλψης. Η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του ΟΟΣΑ σε αριθμό αξονικών τομογράφων, με σημαντικά αυξανόμενους ρυθμούς.
Τη δεκαετία του '90, η αναλογία αξονικών ανά κάτοικο στη χώρα μας ήταν σχεδόν ένας ανά εκατομμύριο πληθυσμού, για να εκτιναχθεί στους 13 ανά εκατομμύριο το 2005. Αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα ξεπερνά σε αξονικούς τομογράφους χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία.
Η υψηλή τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται, όμως, ανάλογα και στην καθημερινότητα των γιατρών. Η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία ευρωπαϊκή θέση (πριν από την Πορτογαλία) σε χρησιμοποίηση ηλεκτρονικού υπολογιστή από τους γιατρούς.
Στη χώρα μας, σχεδόν οι μισοί γιατροί (52%) χρησιμοποιούν υπολογιστή στην παροχή των υπηρεσιών τους, με τη Φινλανδία και την Ολλανδία να εμφανίζουν καθολικά ποσοστά χρήσης (100%), τη Σουηδία 98%, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο 95% και την Αυστρία 82%.
Ακόμη πιο χαμηλά είναι στη χώρα μας τα ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικού αρχείου ασθενών (17%), τα οποία είναι πολύ υψηλά σε χώρες όπως η Σουηδία (90%), η Ολλανδία (88%), η Δανία (62%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (58%).

ΠΡΕΖΑ TV
13-5-2010


Σοφια Νετα

Δεν υπάρχουν σχόλια: