Δευτέρα, Μαΐου 03, 2010

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ...

Εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλη την Ευρώπη βγήκαν και φέτος στους δρόμους, με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά για να διαδηλώσουν υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους. Στη Γερμανία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων.
«Θέσεις εργασίας, με δίκαιη αμοιβή», ήταν το κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων. Ωστόσο, η ελληνική κρίση ήταν παρούσα σ’ όλες τις συγκεντρώσεις και στο επίκεντρο των κεντρικών ομιλιών. Οι εκπρόσωποι των γερμανικών συνδικάτων τάχθηκαν υπέρ του πακέτου στήριξης της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, καταδίκασαν τα παιγνίδια των κερδοσκόπων και ζήτησαν αποτελεσματική ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου Verdi, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, Φρανκ Μπίρσκε: «Το γαϊτανάκι των κερδοσκόπων συνεχίζεται. Το καζίνο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο είναι τα κράτη. Προς το παρόν πλήττουν την Ελλάδα αλλά οι επόμενοι υποψήφιοι είναι ήδη στο στόχαστρο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), Μίχαελ Ζόμερ, μιλώντας ενώπιον τριών χιλιάδων εργαζομένων στην πόλη Έσεν, προειδοποίησε πως μια ακόμη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοκρατία και την ειρήνη στο κόσμο.
Κατηγόρησε, μάλιστα, τον πολιτικό κόσμο και τις τράπεζες ότι δεν άντλησαν διδάγματα από την κρίση. «Παρά τις υποσχέσεις και τα ευχολόγια οι αγορές εξακολουθούν να είναι ανεξέλεγκτες», είπε ο πρόεδρος του DGB και πρόσθεσε: «Αναμένω από τη γερμανική κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ να μην υπακούν στις αγορές, να μην αφήνουν στο απυρόβλητο τις τράπεζες και τους χρηματιστηριακούς καρχαρίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του πανίσχυρου συνδικάτου Μετάλλου (IG Metall), Μπέρτχολντ Χούμπερ. Μιλώντας στη Φραγκφούρτη, κατηγόρησε τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες ότι δεν έχουν αντιληφθεί πως ο καπιταλισμός των αγορών έχει χρεοκοπήσει.
Πρόσθεσε δε ότι τα συνδικάτα συμφωνούν με την άμεση βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα, ωστόσο υπογραμμίζουν την ανάγκη να επωμισθούν μέρος του κόστους και οι ιδιωτικές τράπεζες.

ΠΡΕΖΑ TV
3-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: