Τετάρτη, Μαΐου 05, 2010

ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ...ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ!!!

Πρώτο θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει γίνει η Ελλάδα στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία τα οποία περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο τα επεισόδια που έγιναν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανταποκριτές τους στην Αθήνα.

Reuters

Με τίτλο "Βία στην Ελλάδα, τρεις νεκροί την ημέρα της απεργίας" στο βασικό του θέμα, αναφέρεται στην Ελλάδα το Reuters.Το ειδησεογραφικό πρακτορείο περιγράφει λεπτό προς λεπτό τι συνέβη στο κέντρο της Αθήνας, και την εξέλιξη των επεισοδίων που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανθρώπων. Παράλληλα, εξηγώντας ότι σήμερα βρισκόταν όλη η χώρα σε απεργία, συγκεκριμένα αναφέρει ότι "οι Έλληνες διαδήλωσαν κατά του σκληρού προγράμματος που θέλει η κυβέρνηση να επιβάλει, με αντάλλαγμα κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ". Τέλος, επισημαίνεται το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα αποτελούν μήνυμα προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, διότι ενδέχεται ό,τι συμβαίνει στην Αθήνα να μεταδοθεί και στις άλλες χώρες της Ένωσης.

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

"Ελλάδα: η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους" τονίζει το γαλλικό πρακτορείο. Αναφορά γίνεται στα εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας όπου ήρθαν αντιμέτωποι αστυνομικοί με νεαρής ηλικίας άτομα, τα οποία εκτόξευαν βόμβες Μολότοφ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρομπάι, δήλωσε ότι "η σκέψη όλων των Ευρωπαίων είναι στα θύματα στην Αθήνα", ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Πιερ Λελούς, εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα "των οποίων ο θάνατος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανεξέλεγκτη κατάσταση των αγορών".

Hurriyet

Στα εκτεταμένα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα, παραθέτοντας τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Επίσης, δεν παραλείπει να αναφερθεί στο γεγονός ότι ο Τούρκος ανταποκριτής που κάλυπτε τα γεγονότα κινδύνεψε και ότι πυρπολήθηκε αυτοκίνητο που ανήκε στην Ihlas News Agency (IHA). Σύμφωνα με δηλώσεις του τουρκικού συνεργείου, η τουρκική αποστολή παρακάλεσε τους διαδηλωτές να μην κάψουν το όχημα αλλά εκείνοι τους αγνόησαν και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Επίσης, παρατίθενται δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος περιγράφει τα επεισόδια. Δεν γίνεται καμία αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα.

Οι ανταποκριτές των ξένων πρακτορείων

BBC: "Τρεις νεκροί σε διαδηλώσεις στην Ελλάδα" "Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ελλάδα όταν διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτίριο τραπέζης στη διάρκεια της γενικής απεργίας κατά των μέτρων λιτότητας". Σε περίοπτη θέση στο site του οργανισμού είναι το βίντεο με ανταποκριτή του ΒBC που φορά αντιασφυξιογόνο μάσκα, καθώς περιγράφει από το μπαλκόνι ξενοδοχείου στο Σύνταγμα τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια.

Bloomberg: "Οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα αφήνουν τρεις νεκρούς και φλεγόμενα κτίρια". Στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι 30 οχήματα της Πυροσβεστικής με 80 άτομα προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε στο κατάστημα της Marfin. Το Bloomberg επικαλείται δήλωση υπαλλήλου της τράπεζας που είπε πως η πυρκαγιά επεκτάθηκε με ταχύτητα, αλλά ο ίδιος δεν γνωρίζει πώς ξεκίνησε.

Dow Jones Newswires: Δεν κάνει αναφορά στους τρεις νεκρούς και περιορίζει την πρώτη του ανταπόκριση στην 24ωρη γενική απεργία και στις διαδηλώσεις. Αναφερόμενος στον αριθμό των διαδηλωτών επικαλείται εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έκαναν λόγο για 50.000 διαδηλωτές και προσθέτει πως η Αστυνομία αναφέρει μικρότερο αριθμό, της τάξης των 20.000 ατόμων.

"Ωστόσο το ΠΑΜΕ, που υποστηρίζεται από τους κομμουνιστές, συνήθως συγκεντρώνει διπλάσιο αριθμό διαδηλωτών στις διαδηλώσεις του..." σημειώνει το πρακτορείο. Αναφέρει, τέλος, δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, που εξαγγέλει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο το απόγευμα μπροστά από τη Βουλή και νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων την επόμενη εβδομάδα.


ΠΡΕΖΑ TV
5-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: