Πέμπτη, Μαΐου 13, 2010

ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Νέα έρευνα, όπως αναφέρει σήμερα το euractiv.com, αποκαλύπτει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις - ιδίως οι Μικροεσαίες (ΜμΕ) - διέγραψαν πέρσι χρέη 300 δισ ευρώ συνολικά (ένα ποσό ισοδύναμο με το ελληνικό κρατικό χρέος) ως αποτέλεσμα καθυστερήσεων στις πληρωμές.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Πληρωμών για το 2010, τον οποίο διαμορφώνει η σουηδική εταιρία διαχείρισης πιστώσεων Intrum Justitia, τα χρέη που διέγραψαν οι επιχειρήσεις, και τα οποία προκλήθηκαν από καθυστερήσεις πληρωμών άλλων επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών και καταναλωτών, αυξήθηκαν κατά 30 δισ ευρώ το τελευταίο 12μηνο.
Ο εν λόγω Δείκτης καλύπτει πάνω από 6.000 επιχειρήσεις σε 25 ευρωπαϊκές χώρες και δείχνει πως 2,6% όλων των συναλλαγών διαγράφεται (2,4% το 2009) για τον λόγο αυτό (καθυστερήσεις πληρωμών) με κύριο θύμα τις ΜμΕ, στις οποίες οι διαγραφές ανέρχονται σε 3% των συναλλαγών.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως η εμπιστοσύνη μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι χαμηλή, με μόνο το 10% των επιχειρήσεων να προβλέπει βελτίωση των συνθηκών το επόμενο έτος και το 52% να δηλώνει ανήσυχο για το εάν θα μπορέσει να δανειστεί από τράπεζα μετά την ύφεση.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Πληρωμών για το 2010, το ποσό των χρημάτων που οφείλεται σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και δεν έχει πληρωθεί ποτέ ανέρχεται στο επίπεδο ρεκόρ των 300 δισ ευρώ σημειώνοντας αύξηση 8% από το 2009 και εμφανίζει μεγάλη διαφοροποίηση στην κατανομή του μεταξύ Νοτίων (κακοπληρωτές) και Βορείων ευρωπαϊκών χωρών.
Όπως δήλωσε η παρουσιάστρια της έκθεσης, Madeleine Bosch, οι στατιστικές αυτές απεικονίζουν μία καταστροφική εικόνα κυρίως για τις ΜμΕ, ενώ η πόλωση νοτίων-βορείων αποτελεί θέμα για την Ευρώπη συνολικά.

ΠΡΕΖΑ TV
13-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: