Σάββατο, Μαΐου 29, 2010

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ...

Ποιο είναι το μέρος που πας κλαίγοντας και επιστρέφεις πάλι κλαίγοντας; Η κατασκήνωση, ο «παράδεισος» των πιτσιρικάδων. Φέτος, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, για πολλά παιδιά η κατασκήνωση θα αποτελέσει ίσως τις μοναδικές διακοπές. Δυστυχώς, όμως, πολλές είναι οι κατασκηνώσεις ανά την επικράτεια που σταδιακά παύουν να λειτουργούν.
Στη Νέα Μάκρη για πολλά χρόνια τα παιδιά των υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, όπως και εκείνα των εκπαιδευτικών, είχαν τη δυνατότητα να παραθερίσουν στις δύο κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. «Η μια εκ των δύο έκταση 80 στρεμμάτων δεχόταν παιδιά εκπαιδευτικών και δόθηκε το 2001 στον «Αθήνα 2004» με σκοπό να διαμορφωθεί κατάλληλα για τη φιλοξενία των εκπροσώπων των ξένων ΜΜΕ», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σωτήρης Λαμπρούσης, πρόεδρος των εργαζομένων στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Εκεί κτίστηκαν 214 οικίσκοι, στους οποίους φιλοξενήθηκαν κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι. Η συμφωνία προέβλεπε ότι μετά το πέρας των Αγώνων η έκταση θα δινόταν και πάλι στο υπουργείο. «Εκτοτε, όμως, και παρ’ όλο που πέρασαν έξι χρόνια ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί πλήρως», σημειώνει ο δήμαρχος Νέας Μάκρης, κ. Ιορδάνης Λουίζος.
Το υπουργείο, στο οποίο ανήκει ο χώρος, δηλώνει από την πλευρά του ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων, ώστε στα εν λόγω σπίτια να μείνουν οι αθλητές των Special Olympics το καλοκαίρι του 2011, σύμφωνα με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας. Οι κατασκηνώσεις, ωστόσο, και φέτος θα είναι κλειστές. Το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο κατασκηνωτικό χώρο, στη δυτική πλευρά της Λ. Ποσειδώνος, όπου παραθέριζαν οι οικογένειες των υπαλλήλων του υπουργείου. «Τα 30 στρέμματα της κατασκήνωσης βρίσκονται και αυτά σε αχρηστία, μια που εκεί απορρίφθηκαν πολλά από τα μπάζα των κατασκευών της Ολυμπιάδας», καταγγέλλει ο πρόεδρος των εργαζομένων του υπουργείου. «Το χιόνι που στο μεταξύ έπεσε, κατέστρεψε και τις εναπομείνασες εγκαταστάσεις». Για τους 600 υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας τα 30 αυτά στρέμματα αποτελούσαν τη μοναδική επιλογή. «Οι χώροι αυτοί ταυτόχρονα εγκυμονούν κίνδυνο πυρανάφλεξης» υπογραμμίζει ο κ. Λουίζος, που διεκδικεί για λογαριασμό του δήμου την περιοχή. Οι μνηστήρες για τις δύο κατασκηνώσεις - φαντάσματα είναι πολλοί, αφού φυσικά και οι υπάλληλοι του υπουργείου κάνουν σχέδια για αξιοποίηση εκ νέου του χώρου.

Ωστόσο, στη Νέα Μάκρη βρίσκεται άλλη μια εγκαταλελειμμένη κατασκήνωση, αυτή του Οίκου Ναύτου. «Οι κατασκηνώσεις έχουν αφεθεί περίπου δέκα χρόνια», περιγράφει ο κ. Λουίζος «προ πενταετίας είχαν αποδεχθεί το αίτημά μας για παραχώρηση ή συνεκμετάλλευση του χώρου, αλλά έκτοτε το θέμα έχει παγώσει». Ο Οίκος Ναύτου από την άλλη δηλώνει ότι ο χώρος φυλάσσεται και διενεργείται ετήσιος καθαρισμός και αποψίλωση, ενώ κατόπιν διαγωνισμού που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί θα υπάρξει συνεργασία με ιδιωτικές κατασκηνώσεις. Ο δήμαρχος Νέας Μάκρης υπογραμμίζει ότι «είναι παράλογο να δεσμεύονται αναξιοποίητοι ελεύθεροι χώροι».
Ομως, φαίνεται ότι οι κατασκηνώσεις είναι ένα ακριβό «σπορ» για το πορτοφόλι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην ορεινή Πεύκη Τρικάλων δόθηκε πέρυσι σε λειτουργία μια καινούργια κατασκήνωση χωρητικότητας εκατό ατόμων. Φέτος, όμως, οι εργολάβοι, στους οποίους η Νομαρχία χρωστά 158.000 ευρώ θέτει «βέτο» στην επαναλειτουργία της. Και όλοι βάζουν στοιχήματα, για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διένεξη...

Καθώς το κόστος λειτουργίας και συντήρησης μιας κατασκήνωσης είναι υψηλό -800.000 ευρώ θα δαπανήσει το υπουργείο Παιδείας φέτος το καλοκαίρι για τις κατασκηνώσεις του- τα περισσότερα ταμεία συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές κατασκηνώσεις κατόπιν διαγωνισμών. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κατασκηνώσεις που λειτουργούν υπό την αιγίδα δήμων και νομαρχιών: στην Αλεξανδρούπολη (ως camping), στην Καβάλα (Δήμος Παγγαίου), στις Σέρρες, στον Αγιο Γεώργιο Θεσσαλονίκης, στη Χαλκιδική, στον Δήμο Ελλησπόντου του νομού Κοζάνης, στον Νομό Μαγνησίας, στο Ρέθυμνο Κρήτης, στην Ανατολική Αττική, (Αγιος Ανδρέας και Κερατέα) στον Δήμο Αμαρουσίου και Νέας Ιωνίας. Στην Πεντέλη η Νομαρχία Αθηνών φιλοξενεί σε εκατό σπίτια κάθε καλοκαίρι ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους από ΚΑΠΗ όλης της χώρας και αναπήρους. Η συμμετοχή για τα μεν ΑΜΕΑ είναι μηδενική, για τους ηλικιωμένους πολύ χαμηλή (30 ευρώ για 15 μέρες), ενώ ευπρόσδεκτοι είναι και οι άποροι.
Επίσης, πενήντα περίπου Μητροπόλεις της Ελλάδας, από τη Φλώρινα και την Ξάνθη, μέχρι τη Χαλκίδα και την Ικαρία, καλούν τα παιδιά στις κατασκηνώσεις τους. Η διαμονή είναι δωρεάν ή με ένα συμβολικό αντίτιμο (π.χ. 10 ευρώ την ημέρα).
Οι κατασκηνώσεις ως επί το πλείστον δεν είναι μεικτές, ενώ προτεραιότητα δίνεται στα παιδιά που τον χειμώνα συμμετέχουν στις δραστηριότητες των ενοριών τους. Για περισσότερες πληροφορίες, πληκτρολογήστε www. ecclesia.gr. Από 26/7 έως και 1/8 η Αρχιεπισκοπή Αθηνών οργανώνει μεικτό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για 50 νέους και νέες 18- 30 χρόνων στον Νομό Χανίων (πληροφορίες στο www.neotita.gr).

ΠΡΕΖΑ TV
29-5-2010


Ιωαννα Φωτιαδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: